Bali Hakkında Her Şey

AsyaEndonezyaBali Hakkında Her Şey

Bali hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizlerle paylaşmak istiyoruz. İlk defa gideceğimiz bir ülke olduğu zaman enine boyuna her şeyini öğrenmek isteriz. İşte bu yazı Bali turuna gitmeden önce başlamanız gereken en öncelikli makale olacak. Türkiye’den her yıl binlerce insan Bali’de balayı yapmaya ya da yeni yerler, yeni kültür keşfetmeye gidiyor. Muhtemelen siz de onlardan birisiniz ya da merakınızdan okuyorsanız. Sebep ne olursa olsun doğru sayfada olduğunuzu bilmenizi isteriz.

Bali Adasının Coğrafi Özelliği

  • Java adasından 3.2 km (2 mil) uzaklıkta ekvatorun 8 derece güneyindedir. Ada doğudan batıya 153 km, güneyden kuzeye 112 km olup 5.780 km2 alandır. Dünya’nın 15.büyük ülkesi olan Endonezya’nın en ünlü adasıdır. 
  • En yüksek dağı 3.142 metre ile Agung Dağı’dır. Ana dağ olarak da adlandırılır çünkü aktiftir. 
  • İki tane aktif yanardağı var. Agung ve Batur dağları. Mt.Agung 1963 yılında patladığında 1500 kişi bu patlamadan dolayı hayatını yitirmişti.
  • Bali’de dağların güneyinde (geniş olduğundan) pirinç, kuzeyinde (denize daha dik ve eğimli olduğundan) ana üretim kahvedir. Tabi ki pirinç ve sebze de yetişir ama ana üretim kahvedir.
  • En uzun nehri 75 km ile ayung nehri.
  • Bali’nin 3 adası vardır. Nusa adaları. Gili adaları Bali’ye değil Lombok’a bağlıdır. 

BALİ HAKKINDA HER ŞEY

  • Adanın en büyük şehri Denpasar’dır. Denpasar havalimanının olduğu bölgedir. Eski kolonyal dönemin başkentliğini yapmış Singaraja ise adanın ikinci büyük şehridir.
  • Ülkeye gelen turistin %75’i Bali’ye gelmektedir. 2018 yılında 8.5 milyon turist ziyaret etmiş. En çok ziyaretçi Çin, Avustralya ve Hindistan’dan gelmektedir.
  • Bu sayının yarısı asya ülkelerinden olup, Türk ziyaretçi sayısı 2018 yılında 10.000 kişi olarak kayıtlara geçmiştir. 
  • Endonezya, Çin, Hindistan ve ABD’den sonra dünyanın en kalabalık 4.nüfusuna sahip ülkesidir. Ülke nüfusu 269 milyon iken Bali adasının nüfusu 4.47 milyondur. Nüfusun %60’ı Endonezya topraklarının %7’sini kaplayan Java ve Bali’de yaşıyor. 
  • Endonezya, dünyanın en çok müslüman nüfusuna sahip ülkesiyken Bali adası tam aksine %83,5 Hindu nüfusuna sahiptir. Bali’de Din ve Hinduizm yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Bali’de konuşulan 2 dil Bahasa ve Balice’dir. 
  • Ortalama yaşam süresi 72
  • Bali kültüründe evlerde yerde ve sağ elle yemek yenilir. Eğer doyduysanız tabağınızda mutlaka bir parça yemek bırakmanız gerekiyor. Tüm tabak yenmez.
  • Bali’de çeşme suyu içilmez. Ancak buzlar devlet kontrolünde olduğundan buzlu içeceklere güvenebilirsiniz.
  • Çocuklar doğduklarında, meleklerin sihrinin kaybolmaması için ilk bir kaç ay ayakları yere hiç değdirilmeyen, hep kucakta taşınan, ilk kez toprağa basacağı zaman da şerefine büyük kutlamalar düzenlenen bu bebekleri, kendi inançlarına göre çocukların Tanrısı Sanyankumara korusun, gözetsin ve büyütsün.
  • Bali’deki evlere kuren deniyor. Ve bu evler beş temel şeyden oluşur: kapı girişi (kemerlidir), ana uyuma alanı, açık veranda, pirinç depolamak için bir alan, mutfak ve banyo kısmı. Kapılarda mutlaka ahşap veya talan koruyucu ruhları korusun diye şekiller bulunuyor. Endonezya takımadasına baktığımız zaman Bali dışarıdan gelen yatırımcılar yüzünden mimari olarak bozulmuş durumdadır. Ama buna rağmen eski geleneklerini hala koruyabilmişler. 
  • Bali’nin olmazsa olmazı pirinç tarlaları. Bugün Bali’de gördüğümüz din ve bazı kültürel gelenekler hep eski tarihe dayanır. 10.yy itibariyle pirinç yetirştirmek için Subak isimli karışık sulama sistemi geliştirilmiştir. Ve bu sistem 2012 yılından bu yana Unesco Miras Listesindedir. Bali’deki en meşhur pirinç tarlaları Tegalalang ve Jatiluwith’tir.
  • Bali adasının kuzeyinde bir köy. Bali Defa Village adından da anlaşılacağı üzere sağır köyüdür. Bu köyde Kata Kolok isimli sağır dili vardır. Yani köyde herkes el-kol-vücut işaretleriyle anlaşmaktadır. Yolu Bali’ye düşenler için ilginç bir deneyim!
  • 2015 yılında Science Journal’da yayınlanan araştırmaya göre Endonezya 3.2 milyon ton ile Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük plastik atık üreticisiymiş. Bali’de çevre adaalrdan sahile vuram yığınla plastikler var. Bunun önünü almak için hareke geçilmiş ve tek kullanımlık plastikler yasaklanmış.
  • Bali’de trafik soldan işliyor. Bunun yanı sıra caddeler çok dar ve trafikte çok motosiklet olduğu için araç veya motor kullanırken gözünüzü dört açmalısınız.

Bali Adasında Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler yazımızı okuyabilirsiniz.

Bali Adasında Soyisim ve İsim

Bali’de soyadı yoktur. “Putri” kızlar için “Putra” ise erkekler için kullanılır. Örneğin Mega sukarnoputri. Sukarno’nın kızı Mega demek oluyor. 

Bali’de isim geleneği de çok farklıdır. 4 temel isimlendirme var. Bu erkek ve kız ayrımı yapılmaksızın koyulur.

-İlk çocuğa Wayan, Putu, Gede, istisna Ni Luh’tur. (Ni Ruh sadece kız çocuklara verilir)

-İkinci çocuğa Made (orta demektir), Kadek, Ngurah

-Üçüncü çocuğa nyoman (genç demek) veya Komang

-Dördüncü çocuğa Ketut (küçük muz) ismi verilir. Sadece dördüncü çocuk için tek isim vardır.  Ketut ismi ye dua et sev filmindeki rahibin ismiydi.

Eğer ailenin dörtten fazla çocuğu olursa baştan başlanır. İsmin yanına Balik eki eklenir. Yani beşinci çocuğun adı Wayan konulur. İkinci Wayan, ‘Wayan Balik’ olur. ‘Made Balik, Nyoman Balik, Ketut Balik’ diye devam eder. 

Avrupai isimler de vardır. Mesela Portekiz kolonisi adalardan gelen Endonezyalıların isimleri Goncalves ve Rodrigues’dir. Bunlar bilin ki katoliktir.

METATAH – Diş Seromonisi

Her erkeğin yaşı 16’a gelince ve kızlar adet olunca ön 6 dişi törpüleniyor. Hindu dininde her insanın 6 büyük düşmanı olduğuna inanılır. Kıskançlık, kumar, sarhoşluk, kafa bulanıklığı, nefret ve kindir bu düşmanlar. O yüzden ön 6 dişi törpüleniyor ki bu düşmanlardan arınabilsin. Bu seromide herkes sarong takmalı ve erkeklerin hepsi makyajlıdır.

Hindu inancının dışında ayrıca Bali inancına göre insanlardaki köpek dişi hayvansal özelliktir. Törpülenmemiş köpek dişleri olanlar hayvanlarla karıştırılabileceği için cennete giremeyeceklerine inanılıyor.

Eğer kişi bu töreni yapmadan ölürse naaşı üzerinde yapılıp öyle yakma işlemine geçiliyor.

Bu bir nevi inisiyasyon yani erginlenme törenidir. Çeşitli toplukluklara bu şekilde inanç pratikleri olduğunu mitolojiden de biliyoruz.

Örnek verecek olursak:

-Masai Mara’daki erginlenme savanada belirli süre yaşayıp aslan avlamak,

-Mısır’da çocukların lahit içinde toprağa (ana rahmine) gömülmesi, 3-4 gün burada kalmaları. Mesela Mısır’da bir çok Osiris mezarı bulunmuştur. Osiris ölüp tekrar dirilen bir tanrı olduğu için inisiye olacak çocuk osiris’in yerine geçiyordu. O yüzden bu bulunan mezarlar gerçek Osiris mezarı değil bir zamanlar yapılan inisiyasyon törenlerine ait mezarlardı.

-Müslümanlık’ta sünnet

Bali Adasındaki Tapınaklar ve Bali’de İbadet Şekli

Bali Hinduları günde üç kere ibadet ederler. Tapınak kısmı biraz karışıktır. Bali’de üç tür tapınak vardır. Bunlar;

1.Aile Tapınağı: Her evde aile tapınağı vardır. Burada yaratıcı tanrı Brahma için dua ederler.

2.Bölgesel Tapınak: Her köyde bulunan tapınaktır bu. Köydeki insanlar yılda bir kere bölgesel tapınağa giderler. Burada koruyucu tanrı Vishnu için dua ederler. Tirta empul bunun örneğidir. Yine her köyün de 3 bölgesel tapınağı vardır. Bunlar da kendi içinde Defa, Husas ve Dalım tapınak olarak ayrılır. Brahma, Vishu ve Shiva için her birinde ayrı ayrı dua edilir.

3.Fonksiyonel Tapınak: Bunun en güzel örneği okullardaki tapınaktır. Ya da pirinç tarlalarındaki tapınaktır.

Bali’de Hinduların ibadet ederken objeler kullandığı gözünüzden kaçmayacaktır. Bunlardan tütsü yaratıcı tanrı Brahma’yı, su koruyucu tanrı Vishnu’yu, çiçek ise yok edici tanrı Shiva’yı sembolize eder.

Dört farklı ibadet yöntemleri bulunur. Bunlar; Bakti, Karma, Ginana ve Yoga’dır.

  • Bakti: Tütsüler, dualar, sunular (canang sari) ve kurbanlar aracılığıyla yapılan duadır.
  • Karma: Tanrı’nın yarattıklarına özen göstermenin sembolüdür. Mesela müzik çalmak, ahşap oymaki resim yapmak, tarlada çalışmak gibi. Kısacası yaptıkları işin en iyisini yapmaya özen gösterirler.
  • Ginana: Öğretmenler, rahipler ve guruların bilgi yolu ve ibadet şeklidir.
  • Yoga: Meditasyon. Yani Moksa’ya ilk ve ana kaynağa ulaşarak huzura erme yöntemidir.

Tapınağın içindeyken rahipten daha yüksekte durmanıza asla izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Rahibi tamamen beyaz bir kıyafet giydiği için tanıyabilirsiniz ve tüm adakların arasında oturur, dualar ve mantralar söyler ve tapınak çanını kullanır.

Adet gören kadınların tapınağı kirleteceği inancın dolayı içeri alınmasına izin verilmez.

Balililer genellikle 5 kez dua eder. İlk sefer çiçeksiz, ikinci, üçüncü ve dördüncü sefer çiçekli ve son sefer yine çiçeksiz. Çiçekleri parmaklarınızın arasında tutuyorsunuz ve elleriniz başınızın önünde dua pozisyonunda.

CANANG SARİ NEDİR?

Canang Sari sabahları yapılan bir ritüeldir. Felsefesi güzel enerji, iyi ruhlar ve şükür simgesidir.

Ca güzel demek, Nang niyet demek. İyi niyet üzerine kurulu bir felsefedir.

Hindistan cevizi yaprağı içine konulan çiçeklerle dolu dokuma sepetler içinde tanrılara her gün hediye sunmak içindir. Sepette muhakkak bir tütsü vardır. Canang sari çok karmaşık gözükse de sepetteki her nesnenin kendine özgü bir yeri vardır.

Bu sepet tanrı shiva, brahma ve vişnuyu temsil ediyor.

Sepetin en üstündeki 4 çiçek samimiyet ve aşkın sembolüdür.

-Kırmızı çiçek, güneyi tanrı brahma’yı

-Beyaz çiçek, doğuyu, tanrı Iswara’yı

-Sarı çiçek batıyı, mahadeva’yı

-Mavi ve yeşil kuzeyi Tanrı Vishnu’yu sembolize eder.

İçinde 5 farklı çiçek rengi vardır.

2 tür canang var. Canang sari (daha süslü-ornamental) ve canang ceper (daha keskin hatları var kare şeklinde)

Yerli halkın inanışına göre canang sari’ler yeryüzünde iyiyle kötünün arasında, tanrılar ve şeytanlar arasında, cennet ve cehennem arasındaki dengeyi ve barışı sağlamaktadır.

Hinduizm’de kosmos 3 katmana ayrılır. Hindu tanrıların yaşadığı cennet, insanların yaşadığı dünya ve şeytanların bulunduğu cehennem. Canang sari cennetteki tanrılara şükran göstermeK aynı zamanda cehennemdeki şeytanları onurlandırmak için böylece oldukları yerde kalmaları ve insanları rahatsız etmemeleri için sunulur. Bu ritüel Bali’de iyi ve kötü arasındaki dengeyi korumayı amaçlar. Bali adasında Canang Sari’leri her yerde görmeniz mümkün. Yerlerde dahi. Ama lütfen sakın üstüne basmayın!

Adaklara bali dilinde banten denir.

Bali’deki Kapılar

Bali’deki kapılar kültürü gösterir. 2 tip kapı vardır: 

Candi Bentar: Pura tapınaklardaki ve Puri saraylardaki kapı şeklidir. 

Paduraksa: İşlemeli olan kapıdır. 

Bali kapılarının yapılma amacı tamamen koruma amaçlıdır. (eski zamanda kaplanlar çok varmış adada) Yabani hayvanlardan, kötü ruhlardan korumak içindir bu kapı. Kapılarda dini karakterler ve semboller karmaşık olarak oyulmuştur.

Aynı zamanda kapılar ailenin zenginliğinin ve sosyal rütbesinin de sembolüdür. 

Bali kapılarının önünde görülen en yoğun figür ejderha’dır. Bunlar kapının her iki tarafında bulunur. Görevleri güvenliği sağlamak içindir. İyi ziyaretçileri ağırlamak, kötüleri korkutmak içindir. 

Taş kapılar dışında tik ağacından bol işlemeli kapılar da oldukça gösterişlidir. Genelde işlemeler mistik canavarlar, çiçekler, tanrı ve tanrıçaların oymaları ile donatılmıştır. 

Bali’deki bahçelerde bulunan havuzlar: Bali’deki bahçelerde gölet veya havuz bulunması neredeyse bir zorunluluk gibidir. Amaç doğanın güzelliğini kapalı yaşam alanına getirmektir. Hinduizm inancına göre su temizlik ve saflığın sembolü olduğundan bahçelerde havuz olması insanların hayrınadır.

Ülke Bayrağı ve Yönetimi Hakkında Bilgi 

Endonezya bayrağı kırmızı-beyaz’dır. Kırmızı üstte beyaz altta. Monako bayrağı ile aynıdır. Tek farkı Endonezya bayrağının daha büyük olmasıdır. Diğer bir özelliği ise Polonya Bayrağı’nın Bu İki Bayrağın Ters Hali olmasıdır. 

Endonezya bayrağındaki kırmızı renk cesurluğu, beyaz ise dini, ruhu temsil eder. 

13.yy’da Majapahit imparatorluğu dönemindeki bayraktan esinlenilmiştir. Bayrak ilk olarak 17 ağustos 1945 yılında kullanılmıştır. 

Bali bayrağı sivil bir bayrak değildir. Bölge bayrağıdır. Sadece hükümet binasında, parlamento içinde kullanılır. Halk tarafından kullanılmaz.

Yönetim Şekli

Bali, Jakarta’da bulunan merkezi bir federal hükümete sahip yarı özerk (semi-autonomous) bir adadır.

Bali’nin yerel yönetimi bir vali, 9 naiplik (bölge) ve banjar’dan (köy liderliği) oluşur.

Endonezya başkanlık sistemi ile yönetilen anayasal bir demokrasidir.

Endonezya’nın 7.başkanı Joko Widodo 2019 yılında seçilmiştir. Her 5 yılda bir parlamento ve başkanlık seçimleri yapılır.

PANCASILA NEDIR?

Endonezya’nın ulusal ideolojisidir. Sukarno’nın kişisel düşüncelerini içeren Pancasila beş temel ilke anlamına gelir. Birbirinden bağımsız düşünülmeyen ve devlet armasında dahi olan bu 5 ilke şöyledir:

-Tek tanrıcılık (hint mitolojisinde kartal garuda olarak bilinir. Bu kutsal hayvan gökyüzünün hakimidir) devlet armasındaki tek yıldız, tek tanrıcılığı simgeler.

-Adil ve modern toplum (armadaki zincir)

-Endonezya’nın birliği (armadaki banyan ağacı)

-Demokrasi (armadaki buffalo)

-Sosyal adalet (pirinç -pamuk)

Bali Takvim Sistemi

Bali’nin kendi takvim sistemi vardır. Ay döngülerine dayanan Saka Takvimi ve Bali’deki pirinç yetiştirme döngülerinden kaynaklanan Pawukon Takvimi. Saka takvimi miladi takvime oldukça benzer. Ancak Pawukon takvim sistemi çok benzersizdir.

Saka Takvimi: Yıl, her biri Yeni Ay’dan sonra başlayan ve her biri 29 – 30 günden oluşan 12 aya bölünmüştür. Takvimi güneş yılıyla uyumlu tutmak için her 30 ayda bir fazladan bir ay eklenir.

Bir Pawukon yılı, ayda 35 günden oluşan 6 aydan oluşur ve bir yılda toplam 210 gün olur.

Pawukon Takviminin zor kısmı haftaları ve hafta içi günleri anlamaktır. Takvim, hepsi aynı anda çalışan 10 farklı hafta dairesine sahiptir. Haftalar, hafta günleri için benzersiz ad dizileriyle bir ila on gün arasındadır. Bu, 10 haftalık dairelerden hangisinin kullanıldığına bağlı olarak, aynı günün genellikle farklı adlara sahip olduğu anlamına gelir. Daha da karmaşık hale getirmek için, hafta içi günlerin sıralaması her zaman aynı değildir (Çarşamba’nın her zaman Salı’yı takip ettiği Gregoryen takviminde olduğu gibi) ve 4, 8 veya 9. hafta her zaman 4, 8 veya 9 gün değildir. 210 (bir yıldaki günler) bu sayılara bölünemediğinden, bazı haftalara fazladan gün eklenir.

Her Balilinin, kişinin doğduğu gerçek tarih olan uluslararası bir doğum günü vardır. Ancak Pawukon Takvimine dayanan ve gerçek tarihle ilgili olmayan bir Bali doğum günü de var. Yani her 210 günde bir Balililerin doğum günü var. Bu gün ‘otonan’ olarak adlandırılır ve adaklarla ve küçük bir törenle kutlanır.

Nyepi Günü

Nyepi, Endonezyaca “sessiz” anlamına gelen “sepi” kelimesinden gelir. Nyepi, farklı bir takvim için de olsa aslında bir Yeni Yıl kutlamasıdır. Bahsettiğimiz takvim Saka takvimi yani ay takvimidir. Gregoryen takvimine benzer, ancak 78 yıl geridedir. Nyepi genellikle Mart ayında veya dokuzuncu ayda (Saka takvimine göre) ay küçülürken kutlanır. Endonezya’da Nyepi ilk kez 1983’te ulusal bayram olarak kabul edildi.

Nyepi’den önce bir dizi tören yapılır. Birincisi, insanların kendilerini ve heykeller ve hatta gamelan enstrümanları gibi temizlenmesi gerektiğini düşündükleri kutsal nesneleri temizlemek için plajlara gittikleri melasti törenidir. Sırada Tawur Kesanga veya yaygın olarak “ogoh-ogoh gecesi” veya “Nyepi’den önceki gün” olarak bilinir. Bu tören, iblisleri ve küçük ruhları yatıştırmak için en yüksek tekliflerden biri olarak kabul edilir. Bu gün alacakaranlıktan başlayarak insanlar meşaleler taşırlar, evin içinde çok gürültü yaparlar ve iblisler için adak sunarlar. Nyepi günü boyunca insanları rahatsız etmemeleri için iblisleri tok tutmak için bir jest anlamına gelir.

Ogoh Ogoh: Nyepi’den önceki gün Balililer olabildiğince çok gürültü yaparlar. Balililer, bu törenle ve o gece geç saatlerde Ngrupuk geçit töreniyle yeterince gürültü yaparlarsa, Nyepi’den başlayarak tüm yeni yıl boyunca iblislerin ve kötü ruhların Bali’yi rahat bırakacağına inanıyor. Nyepi gününden önceki akşam Balililer, Ogoh Ogoh olarak bilinen büyük heykelleri Bali sokaklarında taşıdıkları Ngrupuk Geçit Törenini düzenlerler. Bunlar hafif malzemelerden yapılmış dev canavar bebekler. Zahmetle tasarlanmış canavarlar törenle yakılıp mezarlıkta küle dönüştüğünde geçit töreni sayısız şenlik ateşiyle sona erer. Balililer, kötü ruhların ses çıkararak ve enstrüman çalarak canavar zanaat işlerine girdiğine ve yakılarak kovulabileceğine inanıyor. Yöre halkı için yeni yılı ve ertesi günü Nyepi’yi müjdelemek önemli bir arınma eylemidir.

Sonra Nyepi gelir. Nyepi, insanların kendilerini arındırmalı ve önceki yıllarını tam bir sessizlik içinde düşünmeleri için bir gün. İnsanların geçen yıl neyi yanlış yaptıklarını ve gelecek yıl kendilerini nasıl geliştireceklerini anlamaları için bir gün olarak kastedilmektedir. Bu nedenle Nyepi sırasında herkese (turistler ve Hindu olmayanlar dahil) dört kısıtlama uygulanır.

Elektrikli aydınlatma da dahil olmak üzere ateş yakmaktan kaçınmayı içerir; herhangi bir eğlence biçiminden kaçınmak (yani, telefon yok!), işten kaçınmak ve seyahatten kaçınmak. Bu kısıtlamalar nedeniyle, tüm ada gün boyunca kapanır. Bali’deki tek uluslararası havaalanı dahil her şey kapanıyor. Sokaklarda devriye gezen köy güvenlik korucuları dışında sokaklarda kimse yoktur. Ancak sağlık hizmetleri, ciddi tıbbi acil durumlar için beklemede kalır. Kısıtlamalar ertesi gün sabah 6’dan sabah 6’ya kadar tam 24 saat için geçerlidir.

Galungan Günü

Her 210 günde bir kesinlikle tüm Bali Adasında “penjor” olarak bilinen bambu direklerle çevrili olduğunuzu fark edeceksiniz. Galungan, Bali’deki en önemli dini törenlerin başlangıcını işaret ediyor. Ölen ve yakılan ölen akrabaların ruhları eski evlerini ziyaret etmek için geri dönerler. Bu festival sırasında tüm Balililerin aileleriyle vakit geçirmek ve adak ve yiyecek sunarak ev işlerine yardımcı olmak için köylerine döner.

Yılın bu zamanı için tipik olan başka bir şey de köyün etrafında dolaşan barongları görmenizdir. Her yerel köyde Balililer, kötü ruhları korkutmak ve köyü kötü her şeye karşı korumak için günün alacakaranlığında baronglarla birlikte dolaşırlar.

Bali Adasındaki Danslar

Bali dansları üç geniş kategoriye ayrılır: kutsal, ritüel ve performans.

En yüksek dans mertebesinden, tari wali veya kutsal danslardan bahsedeceğiz . Wali, dansları sadece tapınak törenlerinde kullanılmak üzere sınırlandırılmıştır. dansları, tanrılar için soyut bir adak biçimi olarak sunulur. Danslar kutsal olduğu için sadece eğitimli dansçıların oynamasına izin verilir. Dansları sadece rahip yönetir. Bu dansın en önemli örneği barong dansıdır. barong kostümü giymiş iki dansçı tarafından gerçekleştirilen danstır. Orada burada zıplayan, ısıran ve pençeleyen barong, kötülüğün güçlerine karşı savaşır.

Bali’de dans yoksa Dans yoksa hiçbir tören tamamlanmış sayılmaz!

Bebali dansları genellikle Ramayana veya Mahabharata gibi Bali veya Hindu irfanından hikayeler anlatır.

Mahayana Budistleri tarafından Buda’nın orijinal öğretisini temsil ettiği kabul edilen sutralar, yani yazılardır.

Eski Hindistan’da Sanskritçe yazılmış en önemli iki destandan biridir. Diğeri ramayana’dır.

Performans dansına örnek kecak dansıdır. Kecak dansında, bir grup insan ateşin etrafında oturur ve ellerini kaldırarak “Cak, cak, cak” diye bağırırlar. Hiçbir alet kullanmazlar; aslında dans tamamen dansçıların kendi bedenlerini bir müzik aleti olarak kullanma yeteneklerine dayanır!

Legong, neredeyse her zaman özel bir kutlamanın özetine uyan bir başka popüler performans dansıdır. Meleklerle tanışmayı hayal ettiği bir Sukawati prensinin rüyalarına dayanıyor. Bu nedenle Legong dansçıları, meleklere benzedikleri için güzel makyaj ve kıyafetler giyerler.

Diğer Bali yazılarımız:

-Bali Hakkında Her Şey

-Bali Hakkında Tüm Bilgiler

-Bali’ye Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Komodo Adası Gezilecek Yerler – Komodo Ejderi

Komodo Adası turu uzun zamandır gitmek istediğimiz yerlerden biriydi....

Sasak Köyü Sasaklar Kimlerdir

Endonezya'nın Lombok adasına gidene kadar Sasaklar kimlerdir, Sasak köyü...

Bali’nin En İyi Beach Clubları

Bali'nin en iyi beach clubları hangileri başlıklı yazımız ile...

Nusa Lembongan’da Nerede Kalınır

Nusa Lembongan'da nerede kalınır, hangi oteller balayı çiftleri içindir...