KOMODO ADASI GEZİLECEK YERLER – KOMODO EJDERİ

Komodo Adası turu uzun zamandır gitmek istediğimiz yerlerden biriydi. Bali’ye çok yakın olması bir avantaj olmasına rağmen yolumuzu düşürüp bir türlü gitme fırsatımız olmamıştı. Özellikle doğal ortamlarında Komodo Ejderlerini görmek en başlıca gitmek isteme sebebimizdi. Sebebimiz sadece Komodo ejderlerini görmekle kalmıyor. Ayrıca vatozlarla yüzmek, pembe kumlu plajlara ayak basmak, gündoğumunda Padar Adasına tırmanmak, deniz kaplumbağaları ile ve resiflerde snorkel yapmak da diğer cazip seçeneklerdi.

Komodo Adasına Nerede-Nasıl Gidilir?

Endonezya’nın Doğu Nusa Tenggara bölgesinde yer alıyor. Bu bölge Flores Adaları olarak da bilinir. Komodo Adası, Flores kıyısının açıklarında bulunan Komodo Ulusal Parkının bir parçası olup ada topluluklarından oluşmaktadır. Komodo Milli Parkının 3 tane ana adası vardır. Bunlar; Komodo, Padar ve Rinca’dır.

Komodo, Bali’ye yalnızca 1 saat uçuş mesafesinde olduğundan ulaşımı çok kolaydır. Bali’den Labuan Bajo’ya uçmanız gerekiyor. Komodo Adası turlarının başlangıç noktası bu küçük yerleşim yeridir.

Komodo Adasına Nasıl Gidilir yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Komodo Adasına Ne Zaman Gidilir?

-Düşük Sezon: Aralık-Mart arasında düşük sezonda ne olursa olsun tekne yolculuğu ile Komodo adasına gitmeyin. Hatta uçakla Labuan Bajo’ya gelseniz dahi bu dönemde Labuan Bajo’dan bile tur satın almayın. Kısaca bol yağışlı olan bu dönemde Komodo adasına gitme gibi planlar yapmayın.

-Yüksek Sezon: Komodo adasını ziyaret etmek için en iyi dönem kuru sezon olarak bilinen Nisan-Ekim ayları arasıdır. Yağışın en az yağdığı hatta hiç görülmediği aylar olduğu için en uygun zaman aralığıdır. Zaten düşük sezonda neredeyse bir çok firma Komodo adası turu düzenlememektedir.

Komodo Adası Turu Planlaması

Konaklamalı turlar genelde 2 gece 3 günlük rotalar ile başlar. Dileyenler 1 gece 2 gün, 3 gece 4 gün ya da 4 gece 5 günlük ya da günübirlik olan Komodo turlarını da seçebilirler. Daha uzun ve kapsamlı gezmek isterseniz 10 gecelik paketler sunulan Flores ve Komodo adası turuna katılabilirsiniz.

Bizim önermediğimiz iki seçenekten biri full gün Komodo turu ve 1 gece 2 günlük paket Komodo turudur. Her ikisinde de Komodo Adasını üstün körü olacağınızdan bir şey anlamamış olursunuz. Bunun için de gidiş-dönüş uçak parası artı Labuan Bajo’da bir gece konaklama vermeye değmez diye düşünüyoruz.

KOMODO ADASI GEZİLECEK YERLER

Turumuzu 2023 Mayıs ayında gerçekleştirdik. Yalnız yaşadığımız ülkede değil, dünyanın bir çok ülkesinden çok az sayıda insan Komodo Adasını ziyaret ettiği için Komodo hakkında detaylı bilgi edinmesi zor oluyor.

Sayfamızda yazılı olan tüm bilgiler günceldir!

Paket turlara Milli Park giriş ücretleri dahil değildir. Güncel milli park giriş ücreti kişi başı 500.000 IDR’dir. Bunun haricinde ada girişleri, trekking, snorkel gibi etkinlikler tur paketine dahildir.

Tur paketi aldığınız zaman paket kapsamında gezilecek yerler bellidir.

Bunlar:

-Siaba Körfezi

-Kelor Adası

-Kalong Adası

-Padar Adası

-Pink Beach

-Komodo Milli Parkı

-Kanawa Adası

Kelor Adası

Kelor Adası
Kelor Adası

Labuan Bajo havalimanına varışımızla birlikte önceden paket turu satın almış olduğumuz tur firmasının yetkilisi ile buluşarak yaklaşık 5 dakikalık araba yolculuğundan sonra Labuan Bajo feribot limanına vardık. Zaten uçaktan inen hemen hemen herkesin geldiği yer burası oluyor. Kim hangi firmadan tur paketi satın almışsa gösterilen yerlerde gruplar halinde tekneye ulaşımın yapılacağı küçük tekneleri beklemeye koyuluyoruz. Sırayla herkes küçük teknelere yerleştiriliyor ve açıkta bekleyen asıl teknemize ulaşıyoruz.

Labuan Bajo Limanı
Labuan Bajo limanı

Biz 2 çift katıldık. Bizim haricimizde Endenozya’lı bir çift ve ayrıca İtalyan asıllı tek erkek olarak katılan bir kişi daha vardı. Toplam 7 kişiydik. Müthiş bir ekip olduk. Endonezyalı çift biraz çekingen olsa da konuşmadan da bir şekilde anlaştık:)

Katılımcıların haricinde asıl şansımız rehberimizin Bima isimli çocuk olmasıydı. Drone, gopro, dslr makinasına kadar tüm elektronik ekipmanların olmasının yanı sıra fotoğraf ve video çekmede işi bildiği için tüm çekimlerimizi Bima yaptı.

Teknemizdeki kamaralarımıza yerleştikten sonra yolculuğumuz hemen başladı. Siaba körfezinden usul usul geçerken bir yandan yorgunluk kahvemizi yudumluyor bir yandan da etrafımızdaki manzaraya hayran hayran bakıyorduk.

Siaba Körfezi
Siaba Körfezi

İlk durağımız Kelor Adasıydı. Tekne iskeleye yanaştıktan sonra sadece telefon ve kameralarımızı alıp tırmanmaya başladık. Tırmanış biraz zorluydu. Çünkü yol çakıllı patika ve dikti. Bu yüzden rahat ayakkabı giymekte fayda var. Yaklaşık 20 dakikalık tırmanmanın sonunda en tepe noktaya ulaştık. Hava şansımız bulutluydu. Buna rağmen suyun o mavi rengi capcanlı karşımızdaydı.

Komodo Kelor Adası
Kelor Adası

En önemlisi Kelor manzara noktasının Flores adası ve Rinca adasının panoramik manzarasını sunuyor olması. Burada manzara doyduktan sonra yolu geri inip kumsalda denize girebilirsiniz. Ve sualtı biyolojik çeşitliliği fazla olduğundan ve suyun berrak olmasının verdiği avantaj sayesinde mutlaka burada snorkel yapmanızı öneriyoruz.

Kalong Adası

Kalong Adası
Kalong Adası

Bir çoğumuzun hayatımızda unutamadığımız anları olmuştur. Kalong adası bizi hayrete düşüren, daha önce hiç deneyimlemediğimiz bir şeyi izlememize şahitlik etme fırsatı verdi. Günbatımında yanaştığımız adanın özelliği Kalong adasından Rinca adasına yemek için uçan binlerce yarasa şovu sunmasıydı.

Kalong Adası Günbatımı
Kalong Adası Günbatımı

Bu arada rehberimiz Bima adaya yanaştıktan sonra günbatımının bitmesine yakın binlerce yarasanın üzerinden uçacağını söyledi. Duyunca hayal etmesi biraz zor oluyor. Dillere destan bir gün batımı izledikten sonra üzerine yarasaların Kalong’dan uçmaya başlaması tam bir görsel şovdu. Hayatımızın ender doğa olaylarından biriydi.

Padar Adası

Padar Adası Komodo Milli Parkı
Padar Adası

Turumuzun ilk gecesini Padar Adasında demir atarak geçirdik. Çünkü ertesi sabah Padar Adası manzara noktasına tırmanmak için gün doğmadan tekneden ayrılmamız gerekiyordu. İkinci günün sabahında kahvaltı etmeden küçük teknelere binerek Padar Adasına yanaştık. Yüzlerce değil adeta binlerce insan vardı. Bu nedenle tırmanış da haliyle uzun sürüyor. Tırmanışta tek eksiğimiz kafa fenerimizin olmamayışıydı. Mecbur telefonların fenerleri ile idare etmek zorunda kaldık.

Padar Adası manzara noktası
Padar Adası Gündoğumu

Komodo Milli Parkında 3 tane volkanik ada vardır. Bunlardan bir tanesi de Padar Adasıdır. 30 dakikalık bol merdivenli tırmanışın sonunda enfes körfez manzarasıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Zirveye çıkan yol bozuk değil. Çok güzel taş döşeliydi. Bu sayede biz tırmanışımızı terliklerimizle çok kolay gerçekleştirdik. Zor olan dağa tırmanış yolunun dik yokuş olmasıydı. Kondisyon isteyen bir tırmanış. Ama öyle ya da böyle bir şekilde çıkılıyor.

Padar Adası-Komodo
Padar Adası

Kelor adasında olduğu gibi burada da bulutlar peşimizi bırakmadı. İstediğimiz gündoğumuzu manzarasını yakalayamadık. Bunu belki de bir daha gelmemiz için bir işaret olarak görebiliriz.

Pink Beach – Pembe Kumsal

Pembe Kumsal-Komodo Adası
Komodo Milli Parkı – Pink Beach

Padar Adası’nın nefes kesici tırmanışından sonra, aynı yolu takip ederek küçük teknemize geri dönüp asıl konakladığımız tekneye ulaştık. Tırmanış sırasında enerji harcadığımız için açlıkla karınlarımız guruldamaya başlamıştı bile. Tekneye vardığımızda bizi bekleyen kahvaltı masasıyla hepimiz aç karınlarımızı doyurup kendimize geldik.

Komodo Pembe Plaj
Pink Beach

Kahvaltının ardından günün ikinci durağı olan Pink Beach’e doğru yola koyulduk. İlk kez pembe kumlu bir plaja, Endonezya’nın Lombok adasında gitmiştik, ancak bu sefer Komodo Milli Parkı içindeki Pink Beach bizi büyüledi. Sahil, adeta sonsuz bir güzellikteydi. Kilometrelerce uzanan kumsal, kristal berraklığındaki denizle buluşuyordu.

Komodo Pembe Plaj
Pink Beach

Tekne sahile yaklaştığında eşyalarımızı bir işletmenin yanına koyduk ve güneşin, kumun ve denizin tadını çıkarmaya başladık. Kimimiz denize girdi ve renkli mercanlarla süslü deniz yaşamını keşfetmeye daldı, kimimiz de kumsalda uzanarak güneşin keyfini çıkardı.

Komodo Ejderinin Ana Vatanı – Komodo Milli Parkı

Komodo Ejderi
Komodo Milli Parkı – Komodo Ejderi

Biraz geç oldu. Ama beklenen ana geldik. Siz nasıl ki bu yazıyı Komodo adasındaki ejderler için okuyup bir an önce hakkında bilgi almak istiyorsanız biz de tur boyunca ne zaman ejderleri görmeye gideceğiz diye sabırsızlanıp durduk. Meğer turun en sonunda görülüyormuş. Komodo Adası toplam 33 hektar alana sahiptir. Ejderleri görebileceğimiz iki ana ada Komodo ve Rinca adasıdır.

Burada toplam 1800 tane ejder yaşadığı bilgisi verildi. Komodo takımadaları olarak anılan diğer adalarla beraber sayıları neredeyse 5000 tane dendi. Bu sayıların gerçeği yansıttığından şüpheli olsam da bize verilen bilgileri sizlere de aktarmak istediğimiz için yazdık. Çünkü bir çok kaynakta sayılar değişiklenlik göstermektedir.

Komodo Ejderi-Komodo Adası
Komodo Ejderi

Milli parka giriş yaptıktan sonra her grubun yanına ranger veriliyor. Ranger olmadan kesinlikle milli parkın içerisinde tek başına yürüyüş yapamıyorsunuz. Kısa bir briefing aldıktan sonra gidiş 1 km, dönüş 1 km olmak üzere 2 km’lik parkurumuza başladık. Yürüyüşümüz boyunca çüklü büyüklü her boydan ejder görebildik.

Komodo Ejder’i Hakkında Sık Sorulan Sorular

Komodo Ejderi ne kadar büyüktür?

Uzunlukları 3 metreye kadar ulaşmaktadır. Toplam ağırlıkları ise 140 kg’ı bulmaktadır. Bu özellikleri sayesinde dünya üzerindeki en büyük kertenkele türüdür. Ve yaşam alanı sadece Endonezya’dır.

Yaşam alanı nasıldır?

Ormanlık alan içerisinde yaşamaktadır. Komodo Milli Parkı 1980 yılında Unesco Dünya Mirası listesine girmiştir. Ve milli park tamamen koruma altındadır. Yavrular 2 yaşına kadar ağaçlarda yaşamlarını sürdürmektedirler. İki yaşından sonra karaya ayak basarak yaşamlarına devam ediyorlar. Ortalama yaşam süreli 80 ila 100 yıldır.

Nasıl besleniyor?

Bu hayvanlar etoburdur. Domuz, manda, geyik gibi hayvanlarla beslenirler. Kendi vücut ağırlıklarının %80’ine kadar yiyebilme kapasitesine sahiptirler.

Yüzebilirler mi?

Rahatlıkla yüzebilir. Dönemsel olarak milli parkın kumsalına inip burada denize giriyorlar. Zaten rahatça yüzebildikleri için Rinca adasında da doğal yaşam alanları vardır. Saatte ise 20km hızla koşabilme becerileri ve keskin görüş kabiliyetleri vardır.

Zehirli bir hayvan mı?

Evet, zehirlidir. Komodo avını ısırdıktan sonra beklemeye başlar. Bu ısırık sayesinde zehirli bakterilerle dolu tükürüğü avının kan kaybını hızlandırır ve yavaşça ölmesine sağlar. Bu süre 24 saati bulabilmektedir. Komodo adasındaki ejderler turist ziyaretleri alışık oldukları için fazlasıyla uysallardır. Ama Rinca adasındakilerin buradakilerle ilgisi yoktur. Aksine oldukça saldırgan birer canavarlardır.

Komodo Ejderleri nasıl ürüyorlar?

Yılda bir kez çiftleşirler. Dişi olan erkek ejderin onu bulabilmesi için etrafa koku yayar. Bu sayede erkek dişiyi bulur ve çiftleşme gerçekleşir. Çiftleşmenin ardından dişiler yumurtalarını toprağa gömer. 8 aylık sürede yavrular yumurtadan çıkana kadar yumurtalar toprak altında kalırlar.

Kanawa Adası

Kanawa Adası

3.gün olan son günümüzde sabah yine kahvaltı öncesi kalkıp resiflerde snorkel yapmak için yola koyulduk. Resifler, mercanlar Kanawa adasını çepeçevre sarmış durumda. Sualtı güzelliğini anlatmaya burada kelimelerimiz yetmez elbet. Yine de fotoğraflarla da olsa bir nebze göstermeye çalışacağız.

Kanawa Adası

Bir kaç saatlik snorkel turundan sonra teknemize kahvaltı ve valizlerimizi hazırlamak için geri döndük. Ve bugünün ilk ve son etkinliğinden sonra artık Labuan Bajo için dönüş yolculuğumuza başladık.

Komodo Adası Turu İçin Nasıl Tekne Tercih Etmelisiniz?

Komodo Adası Tur Teknemiz
Komodo Adası konakladığımız tekne

Konaklamalı turlar için birden fazla tercihiniz bulunuyor. Bunlar; yavaş tekneler, sürat teknesi ve liveboard tekneler. Yavaş olan tekneler zaman kaybı yaratacağı için bunları tercih etmenizi önermiyoruz. Sürat tekneleri de sadece günlük tur hizmeti verdiğinden zaten konaklamalı seçenekte bunu kullanmanız mümkün değil. Geriye kamarası olan liveboard tekne kalıyor. Komodo turu yapmak için en uygun tekne liveboard teknelerdir. Kamarasında yatağı, banyosu ve sıcak suyu bulunan oldukça konforlu teknedir.

More from the blog

ROTTERDAM’DA GEZİLECEK YERLER

Rotterdam, Hollanda'nın ikinci büyük şehri ve endüstriyel açıdan en önemli merkezlerinden biridir. Şehir, 1250 yılında Rotte Nehri kıyısında küçük bir balıkçı köyü olarak kurulmuştur...

ZANZİBAR’A NE ZAMAN GİDİLİR

"Zanzibar'a ne zaman gidilir?" sorusu, kişisel tercihlerinize, tatil amaçlarınıza ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Plaj tatili için en uygun zamanı belirlemek için aşağıda...

Sonbahar Tatili İçin En Güzel Rotalar – 8 Enfes Rota

Yaz mevsiminin bitişiyle sonbahar tatili için en güzel rota araştırmalarına başladıysanız dört mevsimin en güzel renk kartelasını gözler önüne sunan bu dönemi kaçırmamalısınız. Yavaş...

OLİMPOS’TA GEZİLECEK YERLER

Suluada, Çıralı Yanartaş, kaya tırmanışı, Olimpos sahilinde kano deneyimi, Olimpos antik kenti olsun Olympos tatili yapacak olanları çok şeyin beklediğini en baştan söyleyelim. Olimpos gezi...