Bali Hakkında Tüm Bilgiler

AsyaEndonezyaBali Hakkında Tüm Bilgiler

Son zamanların en popüler destinasyonu Bali adası olunca biz de sizleri daha fazla bekletmeden Bali Adası Gezi Rehberi yazımızı hazırlayalım dedik. Bali adası turu planlıyorsanız şu an doğru makaledesiniz. Yazımızın içeriğinde Bali adasında gezilecek yerler, Bali adasında konaklama, rota ve Bali hakkında gitmeden önce bilmeniz gereken hatta dikkat etmeniz gereken her türlü bilgiyi bulacaksınız.

Ve iddia ediyoruz Bali yazımızı okuduktan sonra başka hiçbir kaynağı okuma gereği durmadan aklınıza takılan tüm soruların cevabını alacak ve bu sayede müthiş bir Bali tatili geçireceksiniz.

Bali Hakkında Bilgiler

Bali Tarihi 

Bali tarihine kısaca bakacaksak olursak 3 milyon yıl öncesi Homo Eractus’a kadar uzanır. Bu Endonezya’nın tarihteki başlangıcı olup Bali’ye yerleşen ilk insanların M.Ö 2000 yılında Taiwan’dan göç eden Avustronezya’lılar olduğudur. Bu insanlar beraberinde pirinç ekim sistemini ve animizmi beraberinde getirmişlerdir. Bali halkı kültürel ve dilsel olarak çevresindeki Malezya, Filipinler, Okyanusya ile benzerlikler gösterir. 

Endonezya’da yerleşik düzen Majapahit İmparatorluğu’nun hakimiyeti ile başlamıştır. 13. ve 16.yüzyıllarda Java merkezli olmak üzere Güneydoğu Asya’da varlığını sürdüren bir devlet olmuştur. İmparatorlu’ğun çöküşü üzerine İslamiyet’in yayılmasıyla 15.yy’da Java’dan entellektüeller, sanatçılar ve müzizyenler Bali adasına göç etmiştir.

Avrupalıların ilk Bali ile tanışması 1585 yılına dayanır. Bukit yarımadasıda portekiz menşeeli bir geminin batmasıyla gerçekleşmiştir. Sonrasında Hollandalı kaşif Cornelis de Houtman’ın 1597 yılında Bali’ye gemesiyle bundan sonraki süreçte II.Dünya Savaşı’na kadar Bali adasında Hollanda hakimeti sürmüştür. II.Dünya Savaşı’nda kısa süreli Japonya hakimiyetinden sonra ülke 17 Aralık 1954 yılında bağımsızlığını kazanmıştır.

Bali adası hakkında daha fazla tarih bilgisi almak için Endonezya ve Bali adası Tarihi yazımızı okuyabilirsiniz.

Bali Adası Vizesi

endonezya vize ücreti

Uzakdoğu turları içinde en popüler olmaya başlayan Endonezya ülkesi biliyorsunuz Türk vatandaşlarından vize ücreti talep ediyordu. 1 aylık Bali vize ücreti için 35 dolar ödenmesi gereken ülke artık bu ücreti kaldırdı.

2015 yılı ortası itibariyle Bali vize ücreti uygulamasını değiştirerek ülke listesine 79 tane daha ekleyerek toplamda 160 ülke’den vize ücreti almamaya karar verdi.

Fakat şu ayırımı yapmakta fayda Bali vizesi hala geçerli olmakla birlikte sadece ülkeye girişte vize ücreti alınmasını kaldırdılar. Yani 6 ay geçerliliği olan pasaportunuz ile Endonezya Bali’ye girişte ücretsiz vize alarak 30 gün ülkede kalabiliyorsunuz.

Hangi havalimanlarından, limanlardan ve sınırlardan giriş yapabilirsiniz, hangi ülkelere vize istemiyor ve konsolusluk hakkında detaylı bilgi almak için Endonezya Vizesi yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Bali Adası Nerede, Nasıl Gidilir?

Bali adası, Java ve Lombok adaları arasında bulunuyor. Toplam 17.000’den fazla adası olan Bali’ye karadan komşu olan ülkeler Brunei, Malezya, Timor ve Paua Yeni Gine’dir.

Türkiye’de uzaklığı 9.719 km’dir. Ulaşım için tek yol uçaktır. İstanbul’dan Singapur Havayolları, THY, Qatar Airways gibi firmalar ile aktarmalı ve direk olarak uçuş gerçekleştirebilirsiniz. Direk uçuşlarda uçuş süresi 13 saat’tir.

Havayolu Tavsiyemiz : Bizim Bali adasına ulaşımda vazgeçilmezimiz Singapur Havayolları. Singapur’da aktarma yaptığı için bu sayede dünya’nın en güzel havalimanını gezme şansınız da oluyor.

Bali Adası Hakkında

Nüfusu                         : 4.225 milyon (2014 yılı sayımına göre)

Para Birimi                    : Endonezya Rupisi, kısa yazılımı IDR’dir.

Bali Saat Farkı               : Türkiye’den 5 saat ileridir. GMT+8

Bali’de Din                : %83,5 Hindu, kalan %16,5 kesim Budist, Müslüman ve Hristiyan’dır.

Bali Dili                        : Endonezce

Bali Havalimanı              : Ngurah Rai Uluslararası Havaalanı

Bali’ye Ne Zaman Gidilir

Bali, Ekvator’un 890 km güneyinde bulunduğu için yıl boyunca yani 12 ay boyunca tropik iklime sahiptir. Tropik iklime sahip Bali’nin ıslak ve kuru sezon olarak iki dönemi vardır.

Bali’ye giderken sezonlara dikkat etmeniz yapacağınız aktiviteler için önem arz ediyor. Mesela dalış, volkan tırmanışı, ada turları ve bunun gibi diğer aktiviteleri yapmanız için hava şartlarının iyi olması gerekir. 

Yağışlı Dönem (Ekim-Nisan)

Bali adasındaki yağışlı dönem Ekim’in sonunda başlar ve Nisan’a kadar sürer. Bali’nin en enerjik dönemi Aralık ve Ocak aylarıdır.

Yağışlı dönem demek bir yandan nemli dönem demektir. Nemi çok ciddi hissettirdiği için Bali’ye bu dönemde çok fazla ziyaret gerçekleşmez. İnsanlar bu dönemde ziyaret etmekten kaçınırlar.

Hava sıcaklığı yaklaşık 30 derece. Bu sıcaklığın üzerine birden tropik bir yağmur başlar. Ve yağmurun dinmesiyle nemi çok fazla hissederseniz. Her yeriniz yapış yapış olur. Ne makyajınız kalır ne de üzerinizdeki kıyatlerinizle rahat edebilirsiniz. Gerçekten dayanılmayacak kadar rahatsız eden nem söz konusudur.

Kuru Dönem (Mayıs-Eylül)

Bali’de kuru sezon Mayıs ila Eylül ayına kadardır. Bu bahsettiğimiz dönem Bali’nin en yoğun dönemi olmaktadır. Kuru sezon içinde Bali’de tatil yapmak için en iyi aylar temmuz, ağustos ve eylül aylarıdır.

Yıl boyu ortalama sıcaklık 27-30 derece arasındadır.

BALİ’DE BALAYI

Başlığa dikkat ederseniz büyük harflerle yazdık. Çünkü en çok merak edilen konu Bali’de balayı yapılır mı yapılmaz mı?

Balayı denilince ilk akla gelenler neler oluyor?

Tropik masmavi denizi, bembeyaz kumları olan adalar ve tabi olmazsa olmaz lüks oteller akla gelir. Bu saydıklarımız arasında Bali adasında olan sadece lüks otellerdir. Dolayısıyla aklınızın ucunda deniz tatili varsa Bali’yi unutun. Çünkü Bali adasında denize girmek mümkün değildir!

Eğer deniz olmasa da olur diyorsanız, gezelim, tozalım, doğaya doyalım, gece de eğlenelim diyorsanız işte o zaman Bali adasında balayı tam size bir seçenek olacaktır.

-Bali’de Balayı Tavsiyelerimiz-

Ubud’da Konaklayın: Bali’de balayını yaşayabileceğiniz en iyi bölge aslında Ubud. Birbirinden güzel ve konsept, pirinç tarlaları içinde sonsuzluk havuzuna sahip lüks otellerde unutulmaz balayı tatili yaşabilirsiniz.

Sörf Yapın: Bali adası tam anlamıyla sörf cenneti. Sörf yapmayı bilmenize gerek yok sörf eğitimi veren okullardan sörf dersi alabilir ve bunu sörf sertifikanız ile taçlandırabilirsiniz.

Doğasına Hayran Kalın: Bali’deki yanardağlar, göller, şelaleler, orman içindeki tapınaklar… bunların hepsi aklınızı başınızdan almanıza yeter de artat bile. Bize kalırsa aman bir gününüzü bile boş gün olarak değerlendirmeyin. Gezebildiğiniz kadar gezin, görün 😉

Günü Batırın: Bali adasının en popüler aktivitelerinden biri havuzu olan beach club’larda gün batımı yaşamaktır.

Mekan tavsiyelerimiz ise şöyle;

Single Fin, Uluwatu

La Brisa, Canggu

The Lawn, Canggu

Daha fazlası için Bali’nin En İyi Beach Cub’ları yazımızı okuyunuz.

Gili Adaları : Lombok adasına bağlı Gili adaları, Bali adasından tekneyle yaklaşık 2 saat uzaklıktadır. En az iki günüzü ayırıp Gili adalarına gitmelisiniz. Gili adalarında konaklama olarak size tavsiye edeceklerimiz Gili Meno ve Gili Air’dir. Eğer partilemek isterseniz kesinlikle içlerinde en büyükleri olan Gili Trawangan’da kalmalısınız. Ama sadece dinginlik arıyorsanız lüks otellerden başka bir şeyi olmayan, denizi Gili Trawangan’a göre daha güzel olan Meno ve Air’de kalmanızı öneriyoruz. Hee bir de gitmişken özel havuzlu villa’da kalın 😉

Bali’ye Ne Kadar Zaman Ayırmak Gerekiyor?

Bali adasına gideceklerin öncelikle şunu bilmesi gerekiyor. Bali’yi bölgelere ayırıp konaklamanızı da bu şekilde yapmanız gerekiyor. Bölgelere ayırmak ne demek biraz bunu açalım isterseniz.

Bali’de Seminyak veya Canggu bölgesinde ve ayrıca Ubud bölgesinde kalmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bahsettiğimiz bölgeler birbirinden her anlamda farklıdır.

Vakit sıkıntısı olanlar için tavsiyemiz Bali’de 7 gece kalmasıdır.

Vakti daha rahat olanlar için tavsiyemiz 14 gecedir. Vakit sıkıntısı olmayanlar için ise tavsiyemiz 1 ay-30 gündür.

Nusa Adaları: 30 gün çok demeyin sakın. Bali adası sadece Kuta, Seminyak, Canggu ve Ubud’dan ibaret değil. Bali’nin sahip olduğu Nusa adaları başlıca gezilecek yerler arasındadır. Bunlar sırasıyla Nusa Penida, Nusa Ceningan ve Nusa Lembongan adalarıdır. Daha kimseler Nusa adalarını bilmiyorken en bakir zamanında buraları gördüğümüz için çok şanslıyız. Günümüzde artık Bali’ye gelen hemen hemen her turist günübirlik bile olsa Nusa Penida adasına gidiyor.

Nusa adaları ve Nusa Penida yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Gili Adaları: Bir diğeri ise Gili adalarıdır. Gili adaları Bali’ye değil Lombok adasına aittir. İster Bali adasında teknelerle isterseniz de Lombok’tan kalkan teknelerde Gili adalarına ulaşabilirsiniz. Gili adaları da aynı Nusa adaları gibi 3 adadan oluşuyor. Gili Trawangan, Gili Air, Gili Meno.

Lombok Adası: İçlerinde gezilmesi gerekli en önemli yer Lombok adasıdır. Gili adalarına gittiğimiz yıl Lombok adasını ziyaret etme şansımız olmuştu. Bali’ye kıyasla oldukça bakir ve turistik olmayan bir ada. Kesinlikle en az 7 gün bu adaya ayırmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Gördüğünüz gibi 2 hafta Bali adasına, 1 hafta Gili ve Nusa adalarına, 1 hafta da Lombok’a ayırdığınız takdirde 30 gün ancak yetiyor.

Kısa kısa bali rotaları hakkında fikir verecek olursak;

5 günlük Bali rotası: Ubud 2 gün, Seminyak ve Canggu 3 gün

7 günlük Bali Rotası: Ubud 3 gün, Seminyak ve Canggu 3 gün

9 günlük Bali rotası: Ubud 3 gün, Seminyak ve Canggu 2 gün, Nusa Penida Adası 1 gün, Gili adaları 3 gün 

14 günlük Bali rotası: Ubud 5 gün, Seminyak ve Canggu 3 gün, Gili Adaları 3 gün, Nusa Adaları 3 gün

Bali’de Günübirlik Rotalar

Bali adasına gitmeye karar verdiniz ama gün içerisinde nerelere ziyaret edeğinizi tam planlayamadıysanız artık plan yapmanıza gerek yok. Biz sizler için gün gün nerelere gitmelisiniz diye en güzel günlük rotaları çıkardık. Siz sadece bizim verdiğimiz günlük rotalar üzerinden hangisine gitmeye karar verin yeter.

Ubud Günlük Rota Planı: Önce Ubud bölgesindeki günlük rota tavsiyelerimizden başlayalım. Biz harita üzerinden Ubud’da gezilecek her yeri pinledik. Rotalarda yazan yerleri pinlediğimiz harita üzerinden konum olarak nerede görebilirsiniz.

Haritayı Google Maps üzerinden açabilirsiniz.

Canggu Günlük Rota Planı: Canggu bölgesinde güne yoga merkezlerinde 1 ya da 2 saatlik yoga dersi alarak başlayabilir. Yoga’dan sonra Batu Bolong kumsalında sörf biliyorsanız sörf yapabilir ya da en az 1 saatten başlayan sörf dersi alabilirsiniz. Günü batırmak için iki seçeneğiniz var ya La Brisa ya da Finns Beach Club’a gidebilir ya da Bali’deki 7 su tapınağından bir tanesi olan Tanat Lot Tapınağı’nda günü batırabilirsiniz. Günbatımından sonra 16:00 ila 22:00 arasında La Laguna’da açık olan çingene pazarına gidip alışveriş yapabilirsiniz. Tüm bahsettiğimiz yerlerin birbirine mesafesi 23 km’dir.

Canggu bölgesinde gidebileceğiniz alternatif çok yer vardır. Bir şeyler içmek için mutlaka Old’s Man’a uğrayın. Canggu marketi çok büyük olmasa alışveriş için bizim en beğendiğimiz yerler arasında.

Diğer mekan tavsiyelerimiz;

GIVE Cafe : Jl Padang Linjong No.85, Canggu, p. +62 818 0566 4720. Her gün 11:00-20:00 arası hizmete açık

The Shady Shack : Jl. Tanah Barak No.57, Canggu, Kuta Utara, Kabupaten Badung, Bali

Nalu Bowls : Jalan Batu Mejan No. 88, Canggu, Kuta Utara, Canggu, Kuta Utara, Kabupaten Badung, Bali

Quince : Jl Raya Pantai Berawa #51, Berawa, Canggu, p. +62 81 338 522 529. Her salı-pazar günleri arası 08:00 – 15:00 arası hizmete açık

Milu by Nook : Jl Pantai Berawa No 99X, Canggu, p. +62 822 4711 4441. Her gün 08:00 – 23:00 arası hizmete açık

Güney Bali Günlük Rota Planı : Bali adasında her ne kadar denize girilebilecek deniz yok dediysek de denizi görebileceğiniz mütiş manzara noktaları var. Bunlar en güzelleri Balangan kumsalı, Dreamland kumsalı, Padang Padang (Bali’de belki de tek denize girilebilecek bir kumsaldır)’dır. Günlük rotanıza Seminyak ya da Canggu bölgesinden başlayıp günü Uluwatu Tapınağı’ndan müthiş bir günbatımıyla ve üzerine Kecak dansını izleyerek kapatabilirsiniz. Tüm bu rota Seminyak bölgesinden gidiş-dönüş olmak üzere 80 km’dir.

Bali Bütçe – Bali’de Kaç Para Harcarım?

Bali hakkında en çok merak edilenlerden biri inanıyoruz ki bütçe meselesi. Bali’de konaklama kaç para, Bali günlük turlar, tapınak giriş ücretleri vs diye sorular alıp başını gidiyor. Şimdi sırasıyla Bali adası için neye ne kadar bütçe gerekiyor maddelendirelim.

Konaklama: Bali adasında ucuz pansiyon ve hosteller genelde gecelik olarak 5 ila 14 USD arasında değişmektedir. Bahsettiğimiz fiyatlara konaklama tipinin ortak banyo ve özel oda olmadığını da belirtmek isteriz. Ekonomik bir otelde – çiftkişilik odada (kahvaltı dahil) kalmak istiyorsanız bütçeniz  22 ila 50 USD arasında olmalıdır. Orta lüks ayarındaki otellerin gecelik oda fiyatı 200 usd’den başlarken lüks otellerin gecelik fiyatı 500 usd’den itibarendir. 

Yeme – İçme: Yerel yemekler ve sokak yemekleri  genellikle 1 usd’nin altında oldukça ucuzdur. Sokak satıcılarından yiyeceğiniz ana yemek ücreti ortalama 1-2 usd’dir. Ama alışık olmadığınız için sokaktan yemek yerine yerel yemekleri Warung isimli restaurantlarda normal restaurantlara göre daha uygun fiyata yiyebilirsiniz. Batı mutfağı yiyebileceğiniz restaurantlarda ücretler yaklaşık 10 usd’dir.

Fast food yaklaşık 4,50 usd’e mal olurken, barda bir bira ortalam 2 usd’e mal olacak.

Şelale girişleri: 0,70 cent ila 1,5 usd arasındadır. Şelale girişindeki otopark ücretleri motosiklet için 0,35 – 0,70 cent arasındadır.

Sörf: Alelade bir yerden değilde iyi bir sörf okulundan 2.5 saatlik sörf eğitimi için kişi başı ücret 20 usd’den başlamaktadır.

Transfer: Bali adasında sakın ola düşük ücrete ve abidik gubidik yerlerden motosiklet kiralamayın. Normal bir motor ücreti günlük 6 usd’den başlamaktadır. Eğer motor kullanmaya cesaret edemezseniz günlük şöförlü aracı 40 usd’den başlayan fiyatlarla kiralayabilirsiniz. Fiyatlar aracın modeline göre değişmektedir.

Bali’de Ulaşım Seçenekleri

-Motosiklet

Bizim Asya ülkelerinde vazgeçilmezimiz motosiklet. Kalacağımız gün kadar gittiğimiz yerde motorumuzu kiralayıp istediğimiz yere istediğimiz saatte gidiyoruz. Eğer motosiklet kiralamazsak gezilecek yerleri turlar sayesinde gezmek gerekiyor. Bu yolu seçersek de vakit sıkıntısıyla karşı karşıya kalıyoruz. Daha rahat ve süre sınırlaması olmasın hem de daha bütçeli olsun derseniz tek tavsiyemiz motosiklet kiralamanızdır. Ki Bali adasında da oldukça yayın ulaşım aracıdır.

Motosiklet kiralayacaksanız kaskınızı kesinlikle takın. Eğer polis görürse anında ceza kesiyor.

-Grab veya GoJek

Her ikisi de online uygulamadır. Bali’ye gitmeden önce telefonunuza bu uygulamaları indirdikten sonra Bali’ye varışınızla birlikte güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Gojek uygulaması Bali’de en yaygın olarak kullanılanıdır. Bu aracın motor versiyonudur. Eğer trafik sizi strese sokacaksa ve daha heyecanlı ve keyifli bir yolculuk yapmak istiyorsanız GoJek aplikasyonu sayesinde şöförlü motosiklet çağırabilirsiniz.

-Taksi

Bali’ye onlarca kez gitmiş bir çift olarak taksiyi sadece havalimanından otele gitmek için tek yön olarak kullandık. Havalimanına indikten sonra taksi durağının hemen önünde gitmek istediğiniz bölgelerin isimleri ve karşılarından kaç para olduğunu gösteren tabela mevcut. Yani havalimanından bineceğiniz taksi için ne ödeyeceğinizi biliyorsunuz. Ama adanın içinden taksiye binmek isterseniz vay halinize. Turistleri kazıklamak için takla üzerine takla bin dereden su getirmeler başlıyor. Bali’de zorda kalmadığınız sürece taksilere yanaşmayın!

Eğer Bali’ye gitmeden önce Bali’deki organizasyonunuzu oradaki bir firma ile yapacaksanız taksi hizmetini de onlardan alabilirsiniz. 

-Şöförlü Araç

Bali adasını ziyaret eden hemen hemen her Türk turistin kullandığı yöntemdir. Biz Bali’ye bundan 8 yıl önce gittiğimizde bu yöntemi kullanmıştık. Eğer siz de ilk defa Bali adasına gidecekseniz tavsiye ederiz. Ama sonraki gidişlerinizde gerek yok. Kiralayın motorunuzu pır pır gezin 🙂

Bali Adası’nda Dikkat Etmeniz Gerekenler

-Motor Kiralama

Biz 15 yıldır Uzakdoğu’nun hangi ülkesine gidersek gidelim motosiklet kiralıyoruz. Bugüne kadar anlatıldığı gibi hiç başımıza motoru çizmişsin, şurasına zarar vermişsin gibi şeyler gelmedi. Ama daha motoru kiralarken ne olur ne olmaz diye her seferinde her yerinden fotoğrafını çekiyoruz. Ve gördüğümüz kusurları mutlaka kiralama formuna ilave ettiriyoruz. Siz de bu dediklerimizi yapar ve en önemlisi güvenli bir yerden özellikle otelinizin tavsiye ettiği yerden kiralama yaparsan bu tarz problemlerle karşılaşmazsınız.

-Bali Trafiği

Bali’de en dikkat etmeniz gereken şey trafik. Trafik’te kaza yapan turist sayısı azımsanacak gibi değil. Bali, Uzakdoğu ülkeleri arasında motor kullanımında en zorlanılan yerlerinden en başında geliyor. Motor kullanımı çok yaygın olduğu için her yerden motor çıkıyor. Dolayısıyla da hem yola hem de ara sokaklardan, oradan-buradan çıkabilecek motorlara dikkat etmek ayrı bir dikkat istiyor. İyi bir motor kullanıcısı değilseniz şöförlü araç ya da motor taksi kiralamak en mantıklı tercih olacaktır.

-Döviz Büroları

Son zamanlarda döviz dolandırıcılığını çok duymaya başladık. Bizim başımıza hiç gelmedi. Ama yine de sizleri uyarmak istiyoruz. Döviz bürosunda döviz bozdurup yerel para birimini aldıktan sonra mutlaka sayın. Örneğin 100 usd karşılığı size bugünün kuruyla 1.570,000,00 Rupiah verilecektir. (Güncel kur bilgisini XE sayfasından kontrol edebilirsiniz) Bol sıfırlı olduğundan elinizde tomarla para olacak. Ama döviz bürosunda bu para size verilirken içinden tırtıklayabileceklerini aklınızdan çıkarmayın ve her döviz bozdurma esnasında paranızı mutlaka sayın. Olur da kabul etmezlerse hemen verdiğiniz dövizi geri isteyin 😉

Bali adası hakkında dikkat edilmesi gereken daha çok şey var. Buraya hepsini yazıp yazıyı uzatmak istemediğimiz için Bali adasında sakınmanız gereken şeyler yazımızı okuyunuz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Komodo Adası Gezilecek Yerler – Komodo Ejderi

Komodo Adası turu uzun zamandır gitmek istediğimiz yerlerden biriydi....

Sasak Köyü Sasaklar Kimlerdir

Endonezya'nın Lombok adasına gidene kadar Sasaklar kimlerdir, Sasak köyü...

Bali’nin En İyi Beach Clubları

Bali'nin en iyi beach clubları hangileri başlıklı yazımız ile...

Nusa Lembongan’da Nerede Kalınır

Nusa Lembongan'da nerede kalınır, hangi oteller balayı çiftleri içindir...