Nusa Adaları Endonezya

NUSA ADALARI ENDONEZYA, PENIDA, LEMBONGAN, CENINGAN

Nusa adaları Endonezya Bali adasının yalnızca 30 dakika uzaklığında (20 km) bulunan tropikal 3’lü adadır. Bali adasının parçası olan Nusa adaları son yıllarda alternatif ada arayışında olan gezginlerin uğrak yeri olmuştur. Biz Türkler için daha yeni yeni duyulmaya ve ziyaret edilmeye başlanmış olması sebebiyle sizlere Nusa adalarını tanıtma ihtiyacı hissettik.

2017 Haziran ayında gerçekleştirdiğimiz Bali seyahatine yeni yerler ekleme isteği sonucu nereye gidelim nereye diye araştırırken Bali’ye en yakın konumdaki bu üç güzel adaya gitmeye karar verdik.

Baktık ki Nusa adaları doğasıyla sörf yapılabilecek kumsallarıyla, kaya tırmanış noktalarıyla, doğa yürüyüş rotalarıyla ve inanılmaz etkileyici manzaralarıyla bizi daha gitmeden etkilemeyi başarmıştı.

Nusa Adaları hakkında Kısa Bilgi

Nusa Penida Adası, Gelgel hanedanının Bali’deki tutuklularının Majapahit hükümdarı tarafından 18. yüzyılın başlarında hapishanede tutulduğu bir yermiş.

Toplam alanı Nusa Penida, Nusa Lembongan ve Nusa Ceningan dahil 20.284 hektar olup idari olarak 16 köy ve 79 banjardan (topluluktan) oluşmaktadır.

Din olarak öncelik Hinduların olup bunu Müslümanlık, Katolik ve Protestanlık takip eder.

Nusa Adalarına Nasıl Gidilir

Nusa adasına gitmek için Bali adasının güneydoğusundaki Sanur kumsalına ulaşmanız gerekiyor. Sanur kumsalı havalimanından araçla 30 dakika uzaklıktadır. Kumsalın girişinde meşhur Bali kapısı bulunuyor. Taksiler müşterilerini burada indirmek zorunda. Kapı girişinde tur şirketlerinin yetkilileri feribot bileti alacağımızın farkında olduklarından bizi kapma derdindeler. Penida adasına gideceğimizi söyleyince yanımıza bir çocuk verip indiğimiz kapıdan sahildeki ofise yaklaşık 3-5 dakika yürüyerek vardık. Acenta önüne gelince Penida adası için yetkili tek yer olduğunu görmüş olduk. İlk başta acaba kazıklandık mi fikri aklımızda yok değildi.

Biletlerimizi aldıktan sonra bekleme bölümünde teknenin kalkış saatine kadar vakit geçirdik. Topu topu zaten 5 kişiydik. Ellerimizde valizler kumsalda n yürüyerek 1250 beygirlik teknemize bindik. 1250 beygir tekneyle de ilk seyahatimizi Penida’ya giderken gerçekleştirmiş olduk.

 

Sanur’dan Nusa Adalarına Feribot Saatleri ve Fiyatları (2017 fiyatlarıdır)

Sanur’dan Nusa Penida adasına (Dermaga Br. Nyuh) her gün 07:00, 08:00, 08:30, 10:00, 15:00, 16:00 olup tek yön fiyatı 200.000 IDR’dir Seyahat süresi 35 dakika.

Dönüş saatleri ise 07:00, 09:00, 14:00, 15:00, 15:30

Sanur’dan Lembongan Adasına (Mushroom Bay) her gün 08.30, 09:00, 09:30, 10:30, 11:00, 13:00, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30 olup tek yön fiyatı 200.000 IDR’dir Seyahat süresi 30 dakika.

Dönüş saatleri ise 07:00, 07:30, 08:00, 09:00, 11:00, 13:00, 14:30, 15:30, 16:00, 16:30

Sanur’dan Lembongan Adasına (Jungut Batu) her gün 09:00, 12:30, 16:00 olup tek yön fiyatı 200.000 IDR’dir

Dönüş saatleri 08:00, 10:30, 15:00

 

Padang Bai’den Nusa Adalarına Ulaşım

Sanur bölgesi haricinde Nusa adalarına yani Penida’ya ulaşmak için Padang Bai iskelesi de bir alternatiftir. Her gün sabah 06:30’da kalkan public speed boat ile tek yön 40.000 IDR ödeyerek ulaşımınızı daha uyguna sağlamak mümkündür.

3 Güzel Tropik Ada Yanyana

Nusa adaları bu üç ada için söylenen genel bir tabirdir. Toplamda 3 tane adadan oluşmaktadır. En büyüğü Nusa Penida, sonraki Nusa Lembongan ve en küçüğü Nusa Ceningan adasıdır.

Nusa Lembogan ve Nusa Ceningan adaları birbirine kısa bir köprü ile bağlanmaktadır. Dolayısıyla konaklama için iki adadan birini tercih edip motor kiralayıp bir plan içinde iki adayı gezmek en mantıklısıdır.

Nusa Penida adası ise bu iki adadan bağımsız ve her hangi bir bağlantısı yoktur. Nusa Penida adasından diğer adalara geçmek için muhakkak tekne yolculuğu yapılması zorunludur. Penida’dan kalkan botlar Lembongan adasıyla Ceningan’ı birbirine bağlayan köprünün dibindeki lembongan adası tarafındaki iskeleye yanaşmaktadır.

Nusa Adalarında Kaç Gün Kalınmalı

Biz seyahatimize Nusa adalarının hepsini dahil ettik. Önce Penida adasından başlayarak sırasıyla Nusa Ceningan ve Nusa Lembongan yaptık. Penida adası yukarıda da bahsettiğimiz gibi içlerinde en büyük olanı. Dolayısıyla bir yerden bir yere ulaşmak oldukça vakit alıyor. Konakladığımız otelden kiraladığımız motosikletle (günlük 80.00 ila 120.000 IDR arası) gün gün nerelere gideceğimizin önceden planını yapıp ona göre ziyaret edeceğimiz noktalara uğradık. Plansız haraket etmeniz size günü boş geçirmenize mal edebilir. O yüzden edindiğimiz tecrübe sonucu Penida adasında minimum 2 maksimum 3 gece kalmanızı her yeri gezip görmeniz açısından şiddetle tavsiye ediyoruz.

Nusa Penida adasında gezdiğiniz noktalar, tırmandığınız dağlar inanılmaz manzara sunduğu gibi sizi bir o kadar da yormaktadır. O yüzden Penida adasını bitirdikten sonra Ceningan ve Lembongan’a geçip burada kendinize en az bir gün kafa tatili koyun.

Lembongan adası için 2 gün yeterli olup Ceningan’a 1 gün ekleyebilirsiniz. Şu da var tabi deli gibi durmadan gezerim derseniz Ceningan ve Lembongan’ı bir gün içinde de bitirmeniz mümkün. Ama bu adalar öyle yerler ki gideceğiniz noktaya hangi saatte varacağınız çok önemli. Gün batımı noktalarına öğlen güneşi altında gitmek istemezseniz bizim sizlere önerdiğimiz planlamaya uymanız seyahatinizin güzel geçmesine katkı sağlamış olur.

Ceningan hariç Penida ve Lembongan adalarında ATM bulabilirsiniz. Ancak Lembongan’daki genelde arızalı olduğu için önerimiz yanınızda nakit bulundurmanız yönündedir.

Nusa Adalarına Gitmek İçin En İyi Dönem

Nusa adalarının iki sezonu vardır. Biri Ekim ile Nisan arası olan yağmurlu diğeri Mayıs’dan Eylül’e kadar olan kuru sezondur. Yani bizim yaza girdiğimiz dönemle birlikte Nusa adaları ziyaret etmek için en uygun dönem olmaktadır.

Genelde Uzakdoğu denilince bizim kış dönemimizde oranın yaz olduğu, bizim yazımızda da kış olduğu fikri beyinlere yerleşmiş olsa da bu tamamen yanlış bir bilgidir. Endonezya’ya gitmek için kışı beklemenize gerek yok ülke olarak yaza girmemizle Endonezya’nın en iyi dönemi başlamaktadır.

Bu yüzden sakın ola Endonezya seyahatinizi Ekim ila Nisan arasına planlamayınız. Her ne kadar tropik iklim söz konusu olsa da yağmura ve bulutlu havaya yakalanma riskiniz büyüktür.

More from the blog

KOMODO ADASI GEZİLECEK YERLER – KOMODO EJDERİ

Komodo Adası turu uzun zamandır gitmek istediğimiz yerlerden biriydi. Bali'ye çok yakın olması bir avantaj olmasına rağmen yolumuzu düşürüp bir türlü gitme fırsatımız olmamıştı....

Sasak Köyü Sasaklar Kimlerdir

Endonezya'nın Lombok adasına gidene kadar Sasaklar kimlerdir, Sasak köyü nerededir hiçbir bilgimiz yoktu. 2016 yılında uzun soluklu Endonezya rotamıza  Yogyakarta'dan başlayıp Bali, Nusa Adaları,...

Bali’nin En İyi Beach Clubları

Bali'nin en iyi beach clubları hangileri başlıklı yazımız ile bu sefer size Bali'de gezilecek yerlerin aksine Bali'deki hangi beach club'larda takılınız, hangisinin ortamı ve...

Nusa Lembongan’da Nerede Kalınır

Nusa Lembongan'da nerede kalınır, hangi oteller balayı çiftleri içindir gibi sorulara geçmeden önce Nusa adaları hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz. Nusa Lembongan, Bali'ye ait...