Bali adası Ubud nerede, Ubud konaklama önerisi, Ubud gezilecek yerler ve daha fazlası için çok detaylı, rehber olacak cinsten bir makale hazırladık. Gitmeden önce mutlaka okuyun 😉
Hiç tartışmasız Bali adasının Endonezya’nın parlayan yıldızı olduğu iddia edilmektedir. Bir bakıma doğru ama bu bölgesine göre değişiklik göstermektedir. En popüler olmuş kumsalları ve bölgelerini saymazsak bu iddiaya sonuna kadar biz de katılıyoruz. İşte o katıldığımız yerlerden biri de adanın kuzeyinde yer alan Ubud kasabası.
Nasıl ki kalabalık severler Kuta ve Seminyak’ı, sörf severler Kuta’yı tercih ediyorsa yoga meraklıları için de Ubud en güzel alternatifi oluşturuyor. Size göre Ubud’un tanımı ne derseniz? Cevabımız yoga, sağlıklı beslenme ve kültür olacak.
Ubud turist destinasyonları arasında en top olmasının yanında dünyada en fazla ziyaret edilen yerleden bir tanesidir. Yaratıcılık, doğal güzellik ve dinlenme anlamında dünyaca ün yapmıştır.
Ubud Gezilecek Yerler (Güneyi)
Ubud Monkey Forest : Ubud merkezden motorla bir kaç dakika uzaklıktadır. Orman, maymunlara ev sahipliği yaptığından buraya bu isim verilmiştir. Maymun görmekten ziyade orman içinde gezmek için bir kaç saatinizi ayırabilirsiniz. Orman sadece turistlere yönelik ve ekonominin sağlanması amacıyla faaliyet göstermemektedir. Aynı zamanda araştırma programları içinde önemli bir noktadır. Maymunların sosyal etkileşim ve davranışlarıyla ilgili dünya çapında araştırmalar söz konusudur.
- Ormana giriş yapmadan önce mutlaka tabeladan uyulması gereken kurallara göz atın.
- Yanınızda plastic çanta, şişe ve benzeri şeyler varsa bilet gişesinde emanete vermeyi ihmal etmeyin.
- Maymunlar eğer onlara verecek muz ve başka yiyecek yoksa yanınıza gelmezler. Yakınlaşmak istiyorsanız gitmeden önce muz almanızda fayda var 🙂 Yiyeceği maymuna verdikten sonra sakın geri almaya kalkmayın.
- Maymunların sağlığı için sakın büskivit, ekmek, fıstık ve abur cuburları vermeyin.
Adres : Jalan Monkey Forest – Padangtegal – Ubud – Gianyar- Bali
Ziyaret Saatleri : 08:30 – 18:00
2016 yılı giriş ücreti 40.000 IDR
Ubud Palace / Puri Saren : Ubud’un en öne çıkan yerlerinden biri olan Ubud Palace 1800’lü yıllarda Bali mimarisi ile inşa edilmiştir. Ubud Kralının ikametgahı olarak kullanılmıştır. Ubud’da sarayın ne işi var diyeceksiniz. Ubud yaklaşık 100 yıl kraliyet şehri olduğu için bırakın da bir saray yapsınlar canımmmm 😉
Akşamları sergilenen Bali dans performansını izleyebilirsiniz. Gösteri her gün 19:30’da başlamaktadır. Giriş ücreti 80.000 IDR
Pura Taman Saraswati : Ubud Palace’dan 200 metre uzaklıkta, kasabanın merkezinde yer alan tapınak bir su sarayıdır. Tapınağı çevreleyen havuzlar ve içine dolmuş lotus çiçeklerinden ötürü buraya Lotus Gölü Tapınağı da denilmektedir. Bu özelliği ile Bali adasındaki diğer tapınaklardan tamamen farklıdır. Tapınak yaratıcı tanrı olarak bilinen Saraswati adına yapılmıştır. Bali mimarisini çok net göreceğiniz tapınak fotoğraf çekmek ve çevresini gezmek için çok doğru bir tercih olacak.
Goa Gajah / Elephant Cave : İsmi biraz şaşırtıcı olan mağara içinde heykellere, taş işlemelerine ev sahipliği yapan dikkate değer arkeolojik sit alanıdır. Tarihi 11. yy’da dayanan Goa Gajah meditasyon için yapılmış dinsel bir yerdir.
İsminin şaşırtıcı olduğunu söylemiştik. Bu bölgede filler yaşamadığı için mağaraya bu ismin neden verildiği bilinmemekle beraber varsayımlar yok değildir.
Gianyar bölgesinde Bedulu köyünün batı kenarında yer alan tapınak Ubud merkezden 6 km uzaklıktadır. Tapınağı gezdikten sonra yine içeride bulunan şelaleyi muhakkak görmelisiniz.
Ziyaret Saatleri : 08:00 – 16:00
2016 park ücreti 2.000, giriş ücreti ise 15.000 IDR
Tegenungan Şelalesi : Kalabalıktan biraz olsun uzaklaşma derdinde olanlar için kaçırılmaması gereken bir yerdir. Yeşilliklerin sakladığı şelale yüzmek ve huzur bulmak için doğru adres.
Ubud merkezinden 10 km güneyde, Tegenunyan köyünün içindedir. 2016 giriş ücreti 10.000 IDR
Tirta Gangga Water Palace : Tirta Gannga’nın anlamı Ganj nehrinden gelen su demektir. Karangsem Krallığı tarafından 1940-1950 yıllarında inşa edilen tapınak 1963 yılında Agung dağının patlamasıyla ciddi zarar görmüştür. Zararın ardından ciddi bir restore çalışmasıyla tapınak bugünkü müthiş haline kavuşmuştur. 11 katlı çeşmesi, havuz içindeki heykelleri, çevredeki peyzaj sizleri adeta büyünün içine çekiyor.
Ubud Gezilecek Yerler (Kuzeyi)
Trunyan Köyü : Bali adasının en eski köylerinden biridir. Batur gölünün (Bali adasının en büyük gölü) batı yakasındaki köy ölüleri gömmesiyle meşhurdur. Tüm kemikler ve kafatasları yerlerdedir. Köyden kayıkla 20 dakikada ulaşın mezarlık içindeki büyük ağaca Taru Menyan deniliyor. Taru ağaç Menyan ise güzel kokulu demektir. Halka göre bu ağaç ceset kokusunun yayılmasını önlüyormuş. Gittik, gördük gerçekten doğruymuş.
Batur Dağı : Bazen doyumsuz manzaralar çıkar ya insanın karşısına işte burası da öyle bir yer. Mt.Batur Bali adasının kuzeyinde 1.717 metre yüksekliğinde ufak bir stratovolkandır. Son iki yüzyıldır 20 seferden fazla püskürtme meydana gelmiştir. Bali adasının en aktif volkanı olan Batur’a gün doğumu trekking turlarına katılabileceğiniz gibi dilerseniz gölün karşı kıyısından da bu eşsiz manzarayı izleyebilirsiniz.
Tegallalang Pirinç Tarlaları : Ubud’un olmazsa olmaz pirinç tarlaları arasında en gösterişli olanı Tegallang’dır. Gün doğumu ve gün batımında ışınların tarlalara yansıyan büyüsü sizleri oldukça etkileyecek. Burayı görür görmez akıllara Çin Yunnan ve Vietnam’daki Sa Pa pirinç tarlaları geliyor. Tamam kabul ediyoruz onlar kadar ihtişamlı olmasa da yakınından geçer en azından 🙂 Pirinç tarlasının içine girmeyecekseniz bile yol üzerinden muhakkak 5-10 dakika ara verip tepeden manzarayı izleyip, fotoğraflayın!
Jatiluwih Pirinç Tarlası : Jatiluwih ziyaret etmek için pek tercih edilmeyen noktalardan bir tanesidir. Bunun sebebi az biliniyor olması mı, merkezden uzak oluşu mu artık ne olduğunu bilemiyoruz. Ama Tegallalang kadar hatta daha büyük ve güzel olduğunu söylemek isteriz. Ne de olsa boşuna Unesco Dünya Miras Listesine alınmamış.
Tirta Empul Tapınağı : Su tapınağı olan Tirta Empul Bali’li Hinduların kutsal su kaplıcalarıdır. Burası Endonezya’nın en büyük ve en kalabalık su tapınağı Hindu Tanrı Vishnu adına adanmıştır. Tapınak içindeki su kaynağı M.S 962 yılında keşfedilmiştir. Kaynağı ise Pakerisan nehrinden gelmektedir. Tapınak arka, ön ve merkez olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Merkez konumunda toplam iki havuz ve 30 tane su akan musluk mevcuttur. Hindu insanlar buraya gelerek kutsal suyun altına girip seromoniler gerçekleştirmektedir. Tabi bu illa Hindular girecek anlamına gelmiyor. Turist olarak siz de girmek isterseniz kimse engel değil 🙂 Bali halkı 1000 yılı aşkın süredir buraya gelip kutsal su altında arınmaktadır.
Bu arada tapınaklara Sarong’lar olmadan girilmediğini artık söylememize gerek yok. Ama ek bilgi olarak ve daha önce hiç karşılaşmadığımız bir uygulama saç toplanmasıydı. Tirta Empul’un arka bölümüne saç toplanmadan girilmiyor. Görevliler girişte saçınızı toplamanız için uyarıyorlar. Değişik!
Tapınak Manukaya bölgesinin Tampak Siring köyündedir. Ubud’dan araç ile 30 dakikada ulaşabilirsiniz.
2016 giriş ücreti 15.000 IDR
Pura Gunung Kawi : Burası da bir başka su tapınağıdır Görünüş itibariyle çok eski gibidir ancak bu bakımsızlığından kaynaklanmaktadır. Diğer popüler tapınaklara o kadar ilgi, alaka ve bakım gösterilirken Gunung Kawi niçin böylesine bırakılmış anlamak mümkün değil.
2016 giriş ücreti 15.000 IDR
Besakih Tapınağı : Bali adasının en büyük ve en kutsal tapınağı Besakih “Ana Tapınağı” olarak bilinir. Agung dağının yamacına inşa edilmiş tapınak birinden ayrı 23 tapınağın bulunduğu bir kompleks olup 1995 yılında Dünya Miras Listesine alınmıştır. 14 yy’da inşa edildiği söylenen tapınak yerli halka göre 11. yy’da inşa edilmiştir.
Ulaşım : Tirta Empul’un 30 km doğusundadır.
Ulun Danu Beratan : Ulan Danu bir su tapınağı olup Pura Ulan Danu Beratan olarakta bilinir. Bratan Bedugul gölünün uç noktasında yer alan Ulan Danu Bali adasının en meşhur Hindu tapınağıdır. Su tapınağı olarak da tabir edilen tapınak adeta gölün üzerinde yüzer gibidir. Tarihi hakkında bilgiler arkeolojik bulgulara ve tarihi kayıtlara göre papirus üzerine yazılı olduğunu göstermektedir. Tapınağın sol ön avlusunda bulunan lahit ve taş pano megalitik döneme ait (M.Ö 500) bulgulardır. Bali adasının sembolü haline gelmiş Ulun Danu Beratan ziyaret edilecek ilk noktalardan bir tanesidir.
Ziyaret Saatleri : 08:00 – 18:00
Adres : Beratan gölünün batı kısmında, Bedugul bölgesindedir.
Git Git Şelalesi : Ulan Danu’dan 17 km kuzeyde, 40 metre yükseklikten tüm endamıyla akan heybetli ve etkileyici Bali şelalelerinden en güzelidir şelaleye varabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra patika yol üzerinden 15 dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz. Girişte eğer kameranız yanınızdaysa çantanızdan çıkarmayın yoksa bunun içinde ayrıca ücret talepleri oluyor.
Sekumpul Şelalesi : 1.300 km² alana yayılan ve 100 metre yüksekten akan şelale toplam yedi şelaleden meydana gelmektedir. Aynı zamanda Gerombong Şelalesi olarakta bilinen şelale Bali adasının kuzeyinde, Denpasar’dan 76 km uzaklıktadır.
Petulu’nun Turnaları : Ubud’un kuzeyindeki bu özel bölge akşam 18:00’de ağırladığı binlerce turna kuşlarıyla meşhurdur.
Ubud Yürüyüş Parkurları
Ubud pirinç tarlalarının varlığı 9. yy’dan bu yana devam etmektedir. Ubud çevresine yayılmış pirinç tarlalarının büyülü ve benzersiz yanını keşfetmenin en güzel yanı ise buralarda dolaşmaktan geçiyor. Geziniz boyunca geleneksel köy hayatına, doğal yaşama sahit olacağınız muazzam manzaralara denk geleceğinizden şüpheniz olmasın.
Ubud yürüyüş parkurları gün geçtikçe çok talep görür hale gelmiştir. Birden çok rotasıyla ziyaretçilerine fazla seçenek sunduğu için sadece bir rotaya bağlı kalmıyorsunuz. Her rota farklı kilometrelere sahip olduğu için hangisini tercih edip trekking yapacağınız sizin tercihinize kalmıştır. Trekking öncesi yanınıza mutlaka su, şapka, güneş kremi, güneşli gözlüğü ve biraz para almayı ihmal etmeyin. Rota üzerinde kurulu cafe ve restaurantlarda oturup dinlenmek istediğinizde ihtiyacınızı görecektir.
Campuhan Ridge Walk : 2 saat süren trekking parkurudur. Bu parkur boyunca pirinç tarlaları ve ağaçlık alanlardan geçerek sayısız köy görme şansınız olacak. Parkur yerel insanlar ve avrupalı turistler tarafından sıklıkla yüründüğünden en bilinen ve popüler olan rotaların başında geliyor. Sabah erken saatlerde veya akşam üzeri trekking yapmak için en ideal saatlerdir.
Ubud Traditional Market’in köşesinden köprüye doğru geçeceksiniz. Köprüye varmadan önce Warwick IBAH tabelasından içeri girip otopark alanına yönelin. Otoparkın girişinde yine Warwick Ibah talebası çıkacak karşınıza. O tabelanın altında Going to the hill yazıyor. Yönü takip ederseniz doğruca Campuhan parkuruna varacaksınız.
Sari Organik Walk : Campuhan’a ziyade bu parkurda hada çok pirinç tarlası görecek ve içinden geçeceksiniz. Parkur çok kolay olduğundan zorluk çekmeyeceksiniz.
Ubud Traditional Market’in köşesinden Jl. Raya Ubud yönüne doğru yolun sağ tarafından yürüyün. Sari Organik tabelasını takip ederseniz kolaylıkla parkura ulaşabilirsiniz.
JI.Kajeng Walk : Aslında ürüyüş parkurları içinde en otantik olanı bu rotadır. Yürüyüşünüz boyunca tapınaklar, oteller, restaurant, çiftçiler ve hayvanları görebilirsiniz.
Subak Juwuk Manis
Ubud’da Yapmadan Dönme
- Yoga okullarına gidin,
- Yemek okullarına katılın,
- Ubud merkezinin dışındaki otellerde konaklayın,
- Luwak kahvesi için,
- Tapınakları gezin,
- Pirinç tarlaları arasında trekking yapın
Ubud’da Ne Yenir
Sağlıklı yaşam anlayışına sahip bir insansanız Ubud tam biçilmiş bir kaftan. Sabah yoga dersleri, öğlen doğa gezileri, akşam leziz Endonezya yemekleri. Artık daha fazlasını da istemezsiniz sanırız 🙂 Ubud ana caddesi ve Monkey Forest yolu üzerinde onlarca cafe ve restaurant bulma şansınız olduğunu unutmayın. Nerede yerseniz yiyin pişman olmayacaksınız. Fakat daha ucuz arayışındaysanız eğer o vakit Warung’lar isteğinize cevap veriyor. Bazı warung’larda tabağına ne kadar koyarsan koy sabit ücret politikası uygulandığından buralar tam sizlik.
Dadar Gulung : Endonezya’nın geleneksel tatlısı olan Dadar Gulung yeşil renkli coconut ile yapılmış bir pancake’dir.
Nasi Campur
Bebek Betutu : Baharatlı Bali ördeği
Merhabalar,
Ubud 1 gece nusa dua 4 gece olarak planladık ama ubud’a yetmez mi acaba diye düşünmeden edemedim yazınızı okuyunca 🙂
Vaktiniz olacaksa Ubud ve çevresine 3 gün ayırın 😉 Nusa Dua’ya 4 gün çook fazla