Kaş Gezilecek Yerler

TürkiyeAntalyaKaş Gezilecek Yerler

Kaş’ta gezilecek yerler hakkında bilgi vermeden önce, Kaş’ın her ziyaretçisine bağımlılık yaptığını belirtmek istiyoruz. Türkiye’nin en güzel tatil yerlerinden biri olan Kaş, eşsiz manzaraları, masmavi koyları, küçük ama bir o kadar renkli merkezi ve günübirlik çevre gezintileri sunmasıyla aradığınız hatta aklınıza bile gelmeyen birçok seçeneği sunmaktadır.

Antalya Kaş bölgesi, ülkemizin eşsiz güzelliklerinden biri olan Kaputaş Plajı ile tanınmaktadır. Ancak, Antalya Kaş, sadece Kaputaş Plajı ile sınırlı değildir. Kaş, Likya yolu üzerinde konumlandığından, tarihi ve doğal güzellikleriyle sizi kendine hayran bırakacak birçok plaja ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanı sıra, Kaş’ta gerçekleştirilen dalış faaliyetleri ve tekne turları ile de tatilinizi anlamlı kılabilirsiniz. Kaş’ta bulunan tarihi yapıları ziyaret ederek, geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.

Son 2 yıldır üstü üstü Kaş’ta tatil yapmak bize çok keyif verir oldu. Tatilinizi planlamadan önce, aşağıda belirttiğimiz yazılarımızdan başlayarak adım adım Kaş tatilinizi şekillendirebilirsiniz.

Kaş Nerede ve Nasıl Gidilir?

En Güzel Kaş Plajları

Kaş’ta Villa Kiralamak 

Kaş Adını Nereden Alıyor 

Kentin ilk bilinen adı Habesos’tur. Antiphellos ve Andifli isimleri de halk arasında sıkça kullanılmış olsa da, Kaş ismi bu bölgede en yaygın kullanılan isimlerden biridir. Özellikle Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Kaş ismi geçmektedir. Kentin ismi neden Kaş olarak belirlenmiştir diye merak ediyorsanız, bu sorunun cevabı Google haritalarında saklıdır. Antik çağda Meis adıyla anılan Yunan adasının hemen yanı başındaki kara parçası, kaş şeklini andırdığı için bölgeye Kaş ismi verilmiştir.

KAŞ’TA GEZİLECEK YERLER

Kaş’ta gezilecek yerler oldukça fazla ve sıralayabileceğimiz birçok alternatif var. Öncelikle, Kaş merkezindeki turistik yerleri ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz. Burada tarihi kalıntılar, müzeler ve antik yapılar bulunur. Daha sonra, Kaş ve çevresindeki kumsalları keşfetmek için zaman ayırmalısınız. Bu kumsalların bazıları turistik yerlerden uzakta olabilir, ancak doğal güzellikleri ve sakinliği nedeniyle mutlaka görülmeye değerdir. Son olarak, Kaş çevresinde gezilecek ve yapılacak birçok aktivite ve yer bulunmaktadır. Örneğin, yürüyüş parkurları, su sporları aktiviteleri ve doğa yürüyüşleri gibi aktiviteleri deneyebilirsiniz. Böylece, Kaş’ta kısa süreniz varsa bile, en hızlı ve doğru rotayı izleyerek birçok yeri ziyaret etmiş olacaksınız.

Kaş Manzara Noktası

Kaş’a varmadan önce aman merkeze sakın girmeyin. Hali hazırda zaten anayoldan geliyorsunuz. Eğer Antalya tarafından geliyorsanız Kaş’a varmadan 3-5 km önce soldan girmeniz gerekiyor. Fethiye tarafından geliyorsanız Kaş merkez girişini geçtikten sonra 3-5 km sonra sağda göreceğiniz 3 katlı yeşil binanın ordan sağa sapmanız gerekiyor. Biz Nisan 2019’da gittiğimizde bina yeşildi sonradan başka bir renge boyarlarsa hani yeşil demiştiniz demeyin 😉

Bu tepe bayraklı tepe olarak da biliniyor. Kaş merkezden de bayrağın bulunduğu tepeyi görmek mümkün. Hatta merkezin içinden direk tepeye de varılıyor. Biz giderken ana yolu dönüşte ise ara yolları kullandık. Kaş, Çukurbağ yarımadası ve Meis manzarasını tek bir karede görmek için bizce en güzel nokta burası.

Taviyemiz; Akşam üzere günbatımına denk getirin. Tabi içeceklerinizi de unutmamak şartıyla!

Diğer bir manzara noktası Uyuyan Dev Dağ’ıdır. Deniz seviyesinden 600 metre yüksekte bulunan dağ gerçeği söylemek gerekirse Kaş manzarasını sunan en güzel yerdir. Eğer ilk defa çıkacaksanız parkurun çok basit olmadığını söylemeliyiz. Ayrıca yanınızda buraya tırmanmayı bilen biri olursa işiniz daha da kolay olur. İmkanınız varsa gece Kaş’ın ışıl ışıl manzarasını ayaklarınızın altına alıp, yıldızların ışıltısı eşliğinde unutulmaz bir gece geçirebilirsiniz 😉

Hadi dayanamadık bir manzara noktası daha söyleyelim. Pek çoğunuzun bilmediği bir yer bu sefer ki “Helikopter Pisti” Kaş meydanından yalnızda 800 metre uzaklığı var. Malum yaz dönemi ziyaret edeceğiniz için aman araçla gitmeye kalkmayın. Kaş sokakları zaten çok dar ve yazın kalabalık oluyor. Meydandan buraya yürüyerek gitmeniz sizi hem trafik stresinden kurtarır hem de yürüyüş yapmanızı sağlar 🙂 Sonra da manzaranın keyfini çıkarmak kalır.

Kaş Uzun Çarşı Ve Lahit Mezar

Mevzu Kaş’ta gezilecek yerler ise listenin en başında Uzun çarşı ve M.Ö 4.yy’dan kalma Kral Mezarı yerini alır. Zaten Kaş’a gelip de Uzun Çarşı’yı görmeyen bir allahın kulu yoktur. Selçuklu mimarisini az da olsa görebileceğiniz arnavut kaldırımlı çarşı yalnızca bir kaç yüz metre uzunluğunda ve sağlı sollu şık butiklerin olduğu çok şirin bir yer. 2 katlı tarihi evlerin cumbalarını süsleyen begonviller bu sokağı olduğundan fazla güzel kılıyor.

Sadece uzun çarşının ada sokağını gezmekle kalmayın, dar ara sokaklarına da girip gezmeyi ihmal etmeyin. Bir nevi Kaş’ın simgesi haline gelmiş Lahit mezar (Kral Mezarı) uzun çarşının hemen sonunda yer alıyor.

Antiphellos Antik Kenti

Antiphellos Antik Kenti olarak adlandırsak da, aslında kentte Antik Tiyatro haricinde bir şey kalmamış durumda. Ancak, tiyatro deniz manzaralı müthiş bir konumda bulunuyor ve günümüzde çeşitli sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Kaş merkeze indikten sonra, eczanenin sağ tarafında yer alan sokağa girerek, birkaç kilometre ileride tiyatro sağ tarafta kalıyor. Bölgedeki Lycian Way ve antik şehir Patara gibi zengin tarihi ve kültürel alanları keşfetmek isteyen ziyaretçiler için de yakındaki bölgeler görülmeye değer.

Şimdi gelin biraz Kaş dışına çıkıp Kaş çevresinde gezilecek yerler nereler oralara bakalım;

Xanthos Antik Kenti & Letoon

İlk kez Herotos’un bahsettiği Xanthos kentinin asıl hikayesi, Pers İmparatorluğu’nun işgaliyle başlar. Xanthos halkı, Pers İmparatorluğu’na ödenmesi gereken vergileri ödememek için intihar etmeyi tercih eder. Gururlu bir halk olan Xanthoslular, Pers İmparatorluğu’nun hükümdarlık iddialarına boyun eğmeyerek, özgür ve bağımsız bir halk olarak yaşamayı seçerler.

Biz, yaklaşık 10 yıl önce Xanthos’a seyahat edip bu tarihi kenti ziyaret etmiştik. Xanthos’un tarihi eserleri, Türkiye’nin en iyi antik kentlerinden biri olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Ancak, ne yazık ki birçok tarihi eser, kaçırılıp veya kaçırılarak yurtdışına götürülmüştür.

Xanthos’un, Likya Uygarlığı’nın en önemli yerleşim yerlerinden biri olduğu bilinmektedir. Günümüzde Unesco Miras Listesinde yer alan Xanthos, ziyaret edilmesi gereken tarihi yerler arasındadır. Bu tarihi kent, Pers İmparatorluğu’nun hükmettiği dönemlerde yaşamış olan Xanthos halkının özgürlük mücadelesiyle dolu bir geçmişe sahiptir.

Ziyaret Tarihleri ve Saatleri : 15 Nisan – 2 Ekim arası 08:00 – 19:00, 3 Ekim – 14 Nisan arası 08:00 – 18:00

Giriş Ücreti : 12 TL (Müzekart sahiplerine ücretsiz)

Xanthos’a kadar gitmişken 6 km mesafedeki Letoon antik tiyatrosunu da görebilirsiniz.

Ulaşım : Kaş – Fethiye arasında hizmet veren otobüsler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Patara Antik Kenti ve Patara Kumsalı & Kum Tepesi

Patara Antik Kenti, Likya Birliğine üye olmuş eski bir liman kentidir. Kent, Kaş’a 42 kilometre uzaklıktadır ve ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk sunar. Patara’nın tarihi, Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas’ın Patara’lı olmasıyla da ilgilidir. Bu yüzden, Patara Hristiyanlar için önemli bir yerdir.

Antik Kenti gezerken, tarihi sokağında yürüyerek, antik tiyatrosunda oturarak veya Roma Hamamı’nda yüzerek zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca, birkaç kilometre uzaklıktaki Türkiye’nin en güzel plajlarından biri, hatta dünyanın en uzun plajlarından biri olarak kabul edilen Patara plajı da ziyaret edilebilir. Patara Kum Tepeleri de Türk filmlerinde sıklıkla görüldüğü için, film meraklıları tarafından da ziyaret edilmektedir. Patara’da kalınacak birkaç gün, tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek için yeterlidir.

Ziyaret Saatleri ve Dönemi : Yaz dönemi 08:00-19:00, Kış dönemi 08:30-17:30

Giriş Ücreti : 20 TL (müzekart sahiplerine giriş ücretsizdir)

Ulaşım : Kaş ve Kalkan’dan kalkan dolmuşlarla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Demre

Demre Kaş’a 1 saat mesafe uzaklıkta bulunan Likya uygarlığının en önemli 6 kentinden biri olmuş tarihi yrleşim yeridir. Ününe ün katan en önemli yapısı Noel Baba Kilisesi olarak bilinen St. Nikolas Kilisesi’dir. Myra Antik Kenti, Soura Antik Kenti görebileceğiniz diğer tarihi bölgelerdir.

Demre sadece antik kentleriyle bilinmemeli. Kaleköy (Simena), Üçağız ve Kekova bölgeleri de Demre’ye bağlıdır.

Kaleköy 

Kaleköy, Demre’ye bağlı Kaleüçağız bölgesinde yer alan bir turistik beldedir. Kaleköy, Likya medeniyetine ait lahitleri, Simena kalesi ve eşsiz manzarası ile ziyaretçileri hayran bırakıyor. Kekova Adası’nın tam karşısında yer alan bu antik kent, Likya döneminden kalma tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve açık denizleri ile ziyaretçilere unutulmaz bir tatil deneyimi sunmaktadır.

Kaleköy’de yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden biri, kano kiralayıp adanın çevresinde gezinmek ve denizin tadını çıkarmaktır. Ayrıca, bölgenin serin sularında yüzme imkanı da bulabilirsiniz. Bölgedeki restoranlar, lezzetli yemekleri ve muhteşem deniz manzarası ile ziyaretçilerin beğenisini kazanmaktadır. Gün batımında, tepeye tırmanarak güzel manzarayı izleyebilirsiniz.

Kaleköy, bölgenin en popüler turistik yerlerinden biridir ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Eşsiz doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile ziyaretçilerin gönlünde taht kurmuş olan Kaleköy, Türkiye’nin en güzel tatil yerlerinden biridir. Gelin Kaleköy’ü keşfedin ve unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayın.

Kekova

M.S II. yüzyıl öncesinde Kekova, Kaleköy ile birleşikken meydana gelen deprem sonucu orta kısmının sular altında kalmasıyla ayrılmıştır. Bu olay, bölgenin tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Sular altında kalan antik kent, ziyaretçilere tarihle dolu bir deneyim sunar. Antik kente ulaşmak için birçok seçenek vardır. Örneğin, botlarla turlara çıkabilirsiniz. Bu turlar, Kaş veya Üçağız’dan satın alınabilir. Her iki seçenek de farklı avantajlara sahiptir. Kaş’tan tur satın alırsanız, daha büyük bir tur firmasıyla seyahat edersiniz ve tur boyunca bir rehber eşliğinde Kekova’nın tarihini öğrenirsiniz. Üçağız’dan tur satın alırsanız, daha küçük bir tur grubuyla seyahat edersiniz ve daha fazla kişisel deneyim yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, bizim tavsiyemiz, Üçağız’dan tur satın almaktır. Böylece, daha fazla kişisel deneyim yaşayabilirsiniz ve tarihi hikayeleri daha yakından keşfedebilirsiniz.

KAŞ PLAJLARI

Kaş, küçücük bir yer olmasına rağmen gelen herkesi plajlarıyla da büyülemeyi biliyor. En önemlisi tabi ki Kaputaş plajı. Fethiye yönünden geliyorsanız ya da Kaş’tan ayrılıp da Fethiye yönüne gidecekseniz Kaputaş plajının girişindeki kalabalıktan doğru yerde olduğunuzu anlayabilirsiniz. Kaputaş, Kaş denilince ilk akla gelen yer haline gelmiştir. Yıllar önce şezlong ve şemsiye sayısı çok çok azken şimdilerde Kaputaş’a sezonda gidip yukarıdan kuşbakışı baktığınızda yığınla şezlong ve şemsiye görürsünüz. Ama plaj bu kalabalığa rağmen güzelliğini koruyabilmiş. Kaputaş’ın Kaş merkeze uzaklığı 20 km’dir.

kaş küçük çakıl plajı

Kaş merkezdeki plajları listeleyecek olursak Küçük Çakıl ve Büyük Çakıl tavsiye edeceklerimizdir. Küçükçakıl adından da anlaşıldığı üzere oldukça küçüktür. Kaş merkezden botlarla ulaşabileceğiniz Limanağzı da güzel tercihlerden bir tanesidir. Çukurbağ Yarımadasında denize girmek isterseniz İnceboğaz ve Hidayet’in Koyu tercihleriniz arasında olmalı.

KAŞ’A NE ZAMAN GİDİLİR

Kaş, Akdeniz iklimiyle sıcak yaz dönemini Temmuz ve Ağustos aylarında yaşar. Mayıs ve Eylül ayları, daha ılık bir havada seyahat etmek isteyenler için tavsiye edilir. Ancak Nisan ayında seyahat etmek isteyenler için uyarıda bulunmak gerekir. Bizim Nisan 2019’daki ziyaretimizde Kaş’ta çok soğuk bir hava vardı ve hava koşullarının değişkenliğine bağlı olarak, seyahat planlamalarınızı buna göre ayarlamanızı öneririz.

Sonuç olarak, Kaş’a gitmek için en uygun dönem yaz başı ve yaz sonudur, ancak diğer mevsimlerde de seyahat edebilirsiniz. Ziyaretinizi planlamadan önce hava koşullarını ve aktiviteleri araştırmak önemlidir, böylece tatilinizden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

KAŞ’A ULAŞIM

Kaş’a araçla gelecekseniz;

İstanbul’dan Gebze, Yalova, Afyonkarahisar, Isparta, Burdur yolunuzu izlerseniz 839 km

İstanbul’dan Balıkesir, Akhisar, Denizli yolunu izlerseniz 855 km

Ankara’dan 680 km

İzmir’den Aydın, Muğla, Fethiye yolunu izlerseniz 437 km

Antalya’dan 200 km

Antalya – Kaş arasındaki yolun Türkiye’nin en iyi sürüş rotalarından biri olduğunu da söylemeden edemeyeceğiz.

Otobüsle gelecekseniz;

Ankara, İstanbul ve İzmir’den Kaş’a direk otobüs bulunuyor. Ankara, İstanbul ve İzmir haricinde başka şehirlerden gelecekseniz otobüs biletinizi Fethiye veya Antalya’ya alıp bu şehirlerden kalkan küçük otobüsler (minibüsler) ile rahatlıkla Kaş’a ulaşabilirsiniz.

Uçakla gelecekseniz;

Kaş’a en yakın havalimanı merkeze 150 km uzaklıktaki Dalaman havalimanıdır. Dalaman havalimanından Kaş ulaşımınız için acentalardan shuttle hizmeti alabilir ya da merkeze gidip buradan minibüslere binebilirsiniz.

Antalya havalimanına varacaksanız eğer (Kaş’a mesafesi 220 km) havalimanından kalkan halk otobüsü ile önce Antalya Otogarına gitmeli sonrasında otogardan Kaş’a giden minibüs veya otobüslere binmelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Olimpos’ta Gezilecek Yerler

Suluada, Çıralı Yanartaş, kaya tırmanışı, Olimpos sahilinde kano deneyimi,...

Küçük Kaputaş Plajı, Kaş

Bu sefer sizlere Kaputaş plajından değil Küçük Kaputaş Plajı'ndan...

Taş Kapı, Kaş

Bu sene ani bir karar üzerine Akdeniz rotası çıkararak,...

Olympos Antik Kenti

Türkiye'nin en önemli Likya şehirlerinden birine ev sahipliği yapan...