Rize’de Gezilecek Yerler

TürkiyeRizeRize'de Gezilecek Yerler

Rize’ye gideceksiniz ve Rize’de gezilecek yerler nereler bunun araştırmasına giriştiniz. E o zaman sayfamıza hoş geldiniz. Şimdi öyle bir Rize gezilecek yerler yazısı okuyacaksınız ki başka sayfaları araştırma gereği bile duymayacaksınız. Hem gezilecek yerleri listeliyoruz hem de Rize için gün gün rota planlaması yapıyoruz. İster 2 günlüğüne ister 3 ister 5 günlüğüne gidin. Herkes kendine göre bir şeyler bulacak bu yazıda.

RİZE’DE GEZİLECEK YERLER

Rize listemize gezilecek ana yerler ve şelaleleri ekledikten sonra Rize yaylalarını ekledik. Rize’de onlarca yayla var. Sizler için en popüler ve görülmeye en değer olanlarını derledik. Fakat inanın bunların hepsini Rize seyahatiniz boyunca yetiştirmeniz mümkün değil. O yüzden içlerinden gerçekten gitmedik istediklerinizi seçip rotanızı yayla mesafelerine göre şekillendirmelisiniz.

UYARI: Rize’de yaylaları gezmek için tek alternatif yol özel araç ile seyahat etmektir. Ayrıca merkez ilçelerden ya da yaylalar arası mesafelerinin yakın oluşuna aldanıp zamanlamanızı buna göre yapmayın. Mesafaler kısa olmasına rağmen yayla yolları çok bozuk ve dar olduğu için sürüş uzun sürmektedir.

 

AYDER YAYLASI

Rize denilince ilk akla gelen yayladır. Rize yaylaları arasında ilk ve en meşhur olan yer olduğu için adından sıklıkla söz ettiren yayla, ne yazık ki yayla özelliğinden çıkmış bir yere dönüşmüştür. Her ne kadar Rize gezilecek yerler listesine almış olsak da aslında buraya gitmemeniz, gerçeği bilin diye belirtmek istedik.

AYDER YAYLASI

Yayla ve Türkiye’nin en eski kaplıcalarına sahip olmasıyla kaplıca turizminin en ünlüsü olarak reklamı yapılan Ayder yaylası şu an bina yığınından başka bir şey değildir. Doğayı fotoğraflamanın bile imkansız olduğu bir yerdir. Rize’ye kadar gidip vaktinizi boşa harcamak istemiyor, daha güzel yaylalar görmek istiyorsanız lütfen burayı es geçin. Aklınızın kalmayacağına emin olabilirsiniz.

ŞENYUVA – ÇİNÇİVA

Başrollerini Erdal Özyağcılar ve Demet Akbağ’ın paylaştığı Sevdaluk dizinin çekildiği ve son zamanlarda bu sayede popüler hale gelmiş bir köydür. Eski adıyla Çinçiva olarak bilinen ve hala bu ismiyle anılan, köyün içindeki 1696 yılında inşa edilmiş taş köprüsüyle meşhur Çamlıhemşin köylerinden biridir. Çamlıhemşin’e hayat veren Fırtına Vadisi boyunca toplam 10 tane tarihi köprünün en iyi örneklerinden biri de Şenyuva köprüsüdür.

RIZE KARADENIZ TURU

Yeri gelmişken diğer görülmesi gereken köprüleri de listelemek gerekirse; Güroluk (Eski Hala) Köprüsü, Makrevis Köprüsü, Ortan Köprüsü, Kale-Hala Köprüsü’dür.

Sit alanı içerisinde yer aldığından köydeki tüm evler ahşap. Beton yapılaşmaya izin verilmiyor. İyi ki de verilmemiş! Eğer Çamlıhemşin’e bağlı yaylaları ziyaret edecekseniz ( Pokut, Sal, Huser gibi) yolunuz muhakkak Şenyuva köyünden geçecek. Aracınızdan inip bu köyde en azından yarım saat geçirmenizi tavsiye ederiz.

ZİL KALE

RIZE ZIL KALE

Zilkale, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Çat Vadisinde sarp bir kaya üzerine inşa edilmiştir. Rize’nin en dikkate değer eserlerinden biri olan Zil Kale denizden 750 metre yüksekte Fırtına deresinin batı yamaçlarında vadi manzarasına karşı doğanın tam kalbine ve en güzel yerine konumlandırılmıştır. Zil Kale, tarihi ipek yolu üzerinde yer aldığından bölgenin en önemli konaklama ve haberleşme merkezi olduğu bilinir. Kale Kommenoslar’dan sonra 15. yy’da Trabzon İmparatorluğunca kullanılmıştır. 16. yy’da bölgeyi fetheden Osmanlı İmparatorluğu kaleyi güvenlik amacıyla kullanmaya başlamıştır. Yani kale 1800 yılına kadar Cenevizliler, Rumlar ve son olarak Osmanlılar tarafından kullanılmış sonrasında bakımsız ve ilgisiz bırakılmıştır. Neyse ki 2008 ila 2010 yılları arasında yapılan restorasyon ile Zil Kale bakımsızlıktan ve harap olmaktan kurtulmuştur.

Rize’de görülecek diğer kaleler; Rize Kalesi, Kız Kalesi, Kale-i Bala

RİZE’DEKİ ŞELALELER

RIZE SELALELERI

Yükseklerden akan doğa harikası şelaleler dağları süslemekle kalmaz. Gözlerinize de görsel şölen sunar. Yürüyüş yaparken veya araçla yol alırken bir bakmışsınız yanı başınızda bir şelale akıyor. Bazı yerlerin ise kuruduğunu göreceksiniz. Dağlardaki karların erimesiyle kurumuş yerlerde sularla doluyor ve kendi yolundan akmaya devam ediyor. Rize’deki şelalelerin en güzel örnekleri;

RIZE PALOVIT SELALESI

Çamlıhemşin’deki Rize’de en yüksek debiye sahip Palovit Şelalesi, Bulut Şelalesi, Gelin Tülü Şelalesi, Tar Şelalesi, Çayelin’deki Ağaran Şelalesi, Güneyce’de Akırgel Şelalesi, İkizdere’deki Cimil, Eğvane, Manle Şelaleleri’dir.

ÇAYELİ

Eski adı Mapavri olan Çayeli ilçesi çay üretimiyle meşhur olan en önemli yerlerden biridir. Çay bahçelerini gezebileceğiniz, Ağaran Şelalesini ziyaret edebileceğiniz, sonbaharda renk cümbüşü içinde görsel şölen sunan Kaptanpaşa köprüsünü izleyebileceğiniz ve Lale lokantasında ziyafet çekebileceğiniz bir ilçedir.

ŞİMŞİR ORMANI

RIZE SIMSIR ORMANI

Doğal bir ormandır. Türkiye’de şimşir ağaçlarının orman olarak görüldüğü tek olma özelliğine sahiptir. Şu an ağaçlar mantar hastalığına yakalanmış durumdadır. Hastalandıkları zaman kesilmesine karar verilmiş. Fakat sonrasında ziyaretçi çekeceği düşüncesiyle kesim kararından vazgeçilmiştir.

RİZE YAYLALARI

RIZE YAYLALARI

Amlakit Yaylası

Çamlıhemşin ilçesine 80 km uzaklıkta bulunan Amlakit yaylası 2050 rakımda yer alır. Amlakit yaylasına hem yaya hem de araçla ulaşabilirsiniz. Yaya gidecekseniz Pokut yaylası üzerinden 40-45 dakika’da varabilirsiniz. Araçla gidecekseniz Elevit, Trovit ve Palavit yaylalarını geçtikten sonra varabiliyorsunuz.

Anzer Yaylası

Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı yayla İkizdere’ye 35 km uzaklıktadır. Çok sayıda endemik çiçek türlerine sahip bir yayladır. Anzer isminden de anlaşılacağı üzere balı ile meşhur bir yayladır. Bildiğimiz panzer balının vatanı işte tam da burasıdır. Anzer yaylası, Aşağı Ayder ve Yukarı Ayder olarak iki bölüme ayrılmıştır. Trekking severler için tavsiye ettiğimiz bir yayladır.

Avusor Yaylası

2300 metre rakımdaki Avusor’a dumanı tüten yayla diyorum ben. Çünkü bitmeyen bir bulut hareketi var. Bir anda bulutlar içinde kalırken bir kaç dakika sonra günlük güneşlik oluyor ortalık. Kaçkarların eteğine kurulu Avusor bir laz yaylası. Heyelana karşı yayladaki evler tamamen taştan yapılmıştır. Avusor yaylasının diğer yaylalara göre artısı var. Yayla isimlerinin çoğu baktığınızda türkçe değildir. Karadeniz’de bir çok köy ve yayla ismi Ermenice’dir. Bazı köyler isim değiştirerek artık Türkçe isimler almış durumda. Yayla’ya 2.5 km mesafede ve yürüyerek yaklaşık 1-1,5 saatte yayan ulaşılan, 2750 metre rakımda yer alan bir buzul gölü olan Avusor Gölü’nü ya da diğer adıyla Büyük Gölü’ü veyahut orijinal adıyla Dobecelezane Gölü‘nü görmeden Avusor’dan ayrılmanızı önermiyoruz.

Cimil Yaylası

Rize’nin İkizdere ilçesine (26 km uzaklıkta) bağlı yaylanın rakımı 1980 metredir. Cemil yaylasını ziyaret etmek en önemli sebep 3 adet şelaleye sahip olmasıdır. Bunlar Cemil şelalesi, Faso şelalesi ve Hostaval şelalesidir. Anzer yaylasında olduğu gibi burada da endemik çiçek türü bol olduğundan balı da oldukça şifalıdır.

Çağrankaya Yaylası 

İkizdere ilçesine bağlı yayla ilçeden 25 km uzaklıktadır. Huser Yaylasının bir alternatifi olan Çağrankaya’da da aynı Huser’deki gibi deniz bulutu üzerinde doyumsuz günbatımı manzarasını izleyebilirsiniz. Yaz mevsimi dışında kışın karlı halini görebilmenizi çok isteriz. Eğer Karadeniz coğrafyasını biliyor ve gideceğiniz araç 4×4 ise mutlaka Çağrankaya yaylasının beyazlara bürünmüş halini görün isteriz.

Çat Köyü

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Çat Köyü ilçeye sadece 30 km uzaklıktadır. Köy’de yalnızca 5 adet ev bulunmaktadır. Muhtarı olduğu için buraya köy deniliyor. Hem köy hem de yayla olarak biliniyor. Gito yaylasına gidesekseniz tırmanışa geçmeden önce Çat Köyüne uğrayıp taş köprüsünden geçin, dere kenarında çayınızı, kahvenizi için ve yolunuza öyle devam edin.

Elevit Yaylası

Bizim Rize’de en sevdiğimiz, en huzur bulduğumuz yayladan bir tanesidir. Özellikle doğa fotoğrafı çekecek olanlar için de muazzam bir yerdir. 1880 metre rakımdaki yayla Çamlıhemşin’e bağlı yaylalardan bir diğeri olup, Çamlıhemşin merkezden 35 km uzaklıktadır.

Gito Yaylası

Gito yaylası da Çamlıhemşin ilçesine yakın olmasıyla Karadeniz turları için programda olması gereken yaylalardan bir tanesi. Gito yaylası Çamlıhemşin ilçesine bağlı yaylalardan biridir. Çamlıhemşin ile Gito arası 31 km uzaklıktadır. Çamlıhemşin’den Gito yaylasına toplu taşıma yoktur. Gito için kendi aracınızla ulaşımınızı sağlamanız gerekiyor. Zilkale ve devamında yol gayet güzel olup Zilkale’yi geçtikten sonra yolun sağ tarafında görüp, gireceğiniz sapaktan sonra yolun bozuk olduğunu sakın unutmayın. Gito Yaylası yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hazindak Yaylası

Rize’nin Çamlıhemşin’e bağlı bir diğer yaylası da hemen Pokut Yaylasının yanı başındaki Hazindak Yaylasıdır. Yaklaşık 30 tane evin bulunduğu küçük bir yayladır. Aracınızla gelebileceğiniz gibi Pokut Yaylasından 8 km’lik bir yürüyüş ile de ulaşımı mümkündür.

Huser Yaylası

Huser en favori yaylamız. Buraya günlük gezimizi yani diğer yayla gezilerimizi tamamladıktan sonra günbatımından bir kaç saat önce gelip günü burada bulutların üzerinde batırmayı tercih ediyoruz. Günlük tur yapan firmaların hemen hemen hepsi günbatımı için Huser yaylasına gelir. Dolayısıyla kalabalık kaçınılmaz bir gerçek. Ama bu dert edilecek bir durum değil. Çünkü alan çok büyük olduğu için kendinize bir köşe bulup doyumsuz günbatımının tadını çıkarabilirsiniz. Tabii hava koşulları el verirse. Gitmeden önce mutlaka hava durumunu kontrol etmelisiniz. Eğer hava kapalıysa istediğiniz günbatımını izleyemez ve o kadar yolu da boşuna çıkmış olursunuz.

Pokut Yaylası

Pokut, Rize yaylaları içinde en popüler ve en fazla ziyaretçi çeken yaylasıdır. Hele yaz aylarında günlük turlar da üstüne eklenince neredeyse adım atacak yer bulamazsınız. Kesinlikle buraya yaz başı ya da sonunda gelmeniz ve mutlaka bir gece konaklama yapmanız yönündedir. Sabah ineklerin çan seslerinin alarmıyla güne uyanıp camdan dışarı baktığınızda inanın gördüğünüz manzara hafızanızdan çıkmayacak.

POKUT YAYLASI RIZE

Sal Yaylası

Pokut yaylasının yan komşusu Sal Yaylasını yalan yok Pokut’ a nazaran daha çok sevdik. O kadar doğal kalmış ki insanın içinde bir eve girip saatlerce keyif yapası geliyor. Biz her gittiğimizde Sal Yaylasına mutlaka Pokut’tan yürüyüş yapıyoruz. Şimdiye kadar sadece bir kez konaklama imkanı bulabildik. O da Ekim ayında tam sonbahar mevsimindeydi. Artık yaz sonunda Sal Yaylasında neredeyse yayla halkı kalmamış oluyor. Bir çoğu evini kapatıp hayvanlarını da alıp şehirlere ya da köylerine iniyor. Ekim ayında şansımıza Pilunç Çayeli açık olduğu için burada konaklamıştık. Eski bir yayla evi, banyosu ortak. Çok konfor beklemiyorsanız hayatınızın en güzel deneyimi olacağının altını çizeriz. 

Tahpur Yaylası

Çamlıhemşin ilçesine bağlı yayla 2995 rakımdadır. Çamlıhemşin’e bağlı olmasına rağmen ilçeye 61 km, Çayeline ise 53 km uzaklıktadır. Ekim ayında ziyaret ettiğimiz için yaylada bizden başka kimsenin olduğu bir döneme denk gelmiştik. Tahpur’un karşısındaki karlarla kaplı heybetli tepelerin manzaraları bizi çok büyülemişti. Zaten Tahpur, Karadeniz’in en yüksek yaylasıdır. Kıvrıla kıvrıla tırmandığımız yol ise apayrı bir haz vermişti. Yolunuz düşer mi bilmiyoruz ama mutlaka düşürmenizi öneriyoruz.

Trovit Yaylası

Çamlıhemşin’e bağlı diyeceğiz yine mi Çamlıhemşin diyeceksiniz. Çamlıhemşin’lilerin amma da fazla yaylası varmış. Trovit de Çamlıhemşin yaylalarından bir diğeri. 2520 rakımdaki yayla Rize il merkezine 64 km uzaklıktadır.

RİZE’DEKİ MÜZELER

Gittiği yerde müze gezenleri de ihmal etmek istemeyiz. Rize elbette ki sadece doğadan ibaret değil. Gezilecek müzeleri listelemek gerekirse;

Rize Müzesi

Piriçelebi Mahallesi’nde bulunan “Sarı Ev,” 19. yüzyılda inşa edilen bir sivil mimari harikasıdır ve günümüzde bir kent müzesi olarak hizmet vermektedir. Bu tarihi müzede, zengin bir koleksiyon sunularak arkeolojik eserler, antik sikkeler ve etnografik objelerin izini sürmek mümkündür. Müzenin kendine özgü mimari özellikleri, geleneksel yapı malzemeleri ve inşaat teknikleri kullanılarak korunmuş ve restore edilmiştir.

Her gün 08:00-17:00 arası ziyarete açıktır. Detaylı bilgi için Müze resmi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Atatürk Evi Müzesi

Müftü Mahallesi’nde bulunan bu tarihi yapı, 1921 yılında inşa edilmiştir. Üç katlı olan bu geleneksel konak, iç sofalı bir plana sahiptir. Tarihi önemini daha da artıran bir detay, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1924 yılında gerçekleştirdiği yurt gezisi sırasında Rize’yi ziyareti esnasında bu evde konaklamış olmasıdır. Bu anı, binanın tarihinde önemli bir yer tutmaktadır.

Atatürk’ün doğumunun 100. yıldönümünde, Mataracı Ailesi tarafından bağışlanan bu tarihi konak, İl Özel İdaresi tarafından müzeye dönüştürülmüştür. Binanın geçirdiği bir dizi yenileme ve restorasyon çalışmasının ardından, 27 Aralık 1985 tarihinde Rize Atatürk Evi Müzesi olarak halka açılmıştır.

Çay Müzesi

Kent merkezinde, Rize Müzesi (Sarı Ev) yanında yer alan bu tarihi bina, 19. yüzyıla dayanan bir geçmişe sahiptir. Yapı, taştan inşa edilmiş olup, bir bodrum katı ile iki normal katı içermektedir. Bölgesel konut mimarisinin izlerini taşıyan bu yapının, kare planlı bir tasarımı bulunmaktadır.

Günümüzde, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından kullanılan bu bina, “Çayın Serüveni” adlı bir müze olarak hizmet vermektedir. Müze, çayın üretim süreçlerini dünden bugüne anlatan ve çay üretiminde kullanılan makine ve teçhizatları sergileyen ilginç bir mekandır. Burada, çayın tarihini ve üretimini keşfetme fırsatı bulabilirsiniz.

RİZE’DE YAPILACAK AKTİVİTELER

Kaçkarlar’a Tırmanın

Karadeniz’deki sıradağların en yüksek zirvesine sahip dağı 3932 metre yüksekliği ile Kaçkar’dır. Kaçkar, Türkiye’nin 4.en yüksek dağıdır. Eğer tırmanışınız yaz ayında gerçekleşecekse yaylalara kadar toplu taşıma hizmeti veren minibüsleri kullanabilirsiniz. Yaylaya vardıktan sonra bu noktadan tırmanışa başlayabilirsiniz. Kaçkar için (Kavrun’dan) güney ve kuzey olmak üzere iki çıkış noktası vardır.  Güney rota basitken kuzey rotadan çıkacak olanların dağcılık eğitimi almış olmaları gerekmektedir.

AVUSOR YAYLASI

Rotalar: Avusor Yaylası’ndan Kaçkar Altıparmak’a, Yukarı Kavrun’dan Mezovit’e, Yurt Yaylasından Salikvan Boğazını geçerek Marsis’e ve Çat’tan Verçenik’e olmak üzere çok çeşitlidir.

Fırtına Deresinde Rafting Yapın

Karadeniz’e dökülen 57 km uzunluğundaki Fırtına Deresi tarihi taş köprülerin altından tüm hırçınlığı ile akmaya devam etmektedir. Günümüzde pek çok yerde rafting aktivitesi yapılmaktadır. Ancak en iyi yer neresi diye sorarsanız cevabımız kesinlikle Fırtına Deresi.

RİZE BUZUL GÖLLERİ

Yeşilin ve mavinin buluştuğu en güzel ve ülkemizde eşi benzeri olmayan göller de Rize’de bulunmaktadır. Türkiye’de ne çok buzul gölü Rize Kaçkar Dağları’ndadır. Dünya Doğayı Koruma Vakfına göre “Dünyanın korunması öncelikli 100 bölgesinden biri” olarak gösterilen Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde 31’i isimlendirilmiş kalanı ise isimlendirilmemiş yaklaşık 150 tane buzul gölü bulunuyor. Böyle olmasıyla, Rize macera ve doğa severlere bir alternatif sunmaktadır.

Buzul göllerinin en önemli özelliği soğuk dönemde aşağı hareket etmesi, ılıman dönemde ise eriyerek yükseklere çekilmesidir. Bu şekilde de üzerinde hareket ettikleri bölgeyi etkiler. Bu hareketler yüzlerce yıl devam ettiği için en sonunda bölgede derin çukurların oluşmasıyla buzul gölleri meydana gelir.

Buzul Gölleri Listesi:

  • Karadeniz Gölü
  • Büyükdeniz Gölü
  • Çermeşk Gölü
  • Yedigöller
  • Ovit Dağbaşı Gölü
  • Avusor Gölü
  • Eyrisu Gölü
  • Verçenik Kapılı Göller
  • Tombamzga Gölü
  • Tatos Buzul Gölü
  • Kavrun Gölü  

Diğer Yazılarımız da İlginizi ÇEKEBİLİR

Rize’de Ne Yenir?

Rize Gezi Rehberi

Pokut Yaylası

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Olimpos’ta Gezilecek Yerler

Suluada, Çıralı Yanartaş, kaya tırmanışı, Olimpos sahilinde kano deneyimi,...

Küçük Kaputaş Plajı, Kaş

Bu sefer sizlere Kaputaş plajından değil Küçük Kaputaş Plajı'ndan...

Taş Kapı, Kaş

Bu sene ani bir karar üzerine Akdeniz rotası çıkararak,...

İzmir Plajları – Denize Girilecek 50 Koy

İzmir'e tatile gitmek ve İzmir'de denize girmek isteyenleri bu...