Emine Valide Paşa Yalısı

Emine Valide Paşa Yalısının tarihi 1781 yılına dayanmaktadır. 1781 yılında inşa edilen yalı, Sultan II.Mahmut’un sadrazamı Rauf Paşa tarafından satın alınarak tekrar yenilenmiştir. Ardından Tazminat devri sadrazamlarından Ali Paşa yalıyı satın alarak buranın sahibi olmuştur. Ali Paşa’nın vefatından sonra Sultan II.Abdülhamit mirasçılardan satın almıştır.

II.Abdülhamit yalıyı satın aldıktan sonra burayı son Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa’nın annesi Emine Valide Paşa’ya hediye etmiştir.

Osmanlı Döneminde ilk kez paşa ünvanı bir kadına verilmiştir. O da Emine Valide Paşa’dır. Bu ünvanı Emine Hanım’a veren Sultan II.Abdülhamit’tir.

Emine Valide Paşa Mısır’dan geldiğinde kaldığı yer bu yalı olmuştur. Yalının tekrar yapılmasını isteyen Emine Valide Paşa yalının yeniden inşa işini İtalyan mimar Raimondo D’Aranco’ya vermiştir. Mimar 1902 yılında sarayı tekrar inşa etmiştir.

Sahil tarafından 3 kat, cadde tarafından 2 kat olarak inşa edilen sarayın 48 odası, 76 metre uzun rıhtımı ile bugün Boğaz’ın en büyük yalılarından biri olarak bilinmektedir.

Osmanlı döneminden sonra Türkiye Cumhuriyetinin kurulması ile Emine Valide Paşa yalıyı Türk Devletine bağışlamak istemiş ve resmi yazışmalar süreci başlamıştır. Emine Valide Paşaresmi yazışmalarda kendisine Bebekli Emine Hanım olarak hitaben yazılan yazışmadan sonra yalıyı bağışlamaktan vazgeçip Mısır’ın İstanbul’da bir diplomatik binası olmadığını öğrenmesiyle, ölünceye dek oturma koşulu ve öldükten sonra da av köşkünün yıkılması şartı ile yalıyı Mısır Hükümetine bağışlamıştır.

15.Haziran.1931 yılında Emine Valide Paşa’nın vefat etmesinin hemen ardından oturduğu yalı yıktırılır. O zamandan bu yana bakımsızlık içinde yapayalnız kalan bina üzerinde 2.5 yıl restorasyon çalışmaları başlamış ve 2011 yılında açılmıştır.

Yalının bilinen diğer isimleri ise Hidiva Sarayı, Hidiv İsmail Paşa Yalısı, Valide Paşa Yalısı, Emine Valide Paşa Sahilsarayı, Mısır Konsolosluğu’dur.

Yalının art nouveau mimarisi, kolonlardaki süslemeler, yalı merdiveninin güzelliklerinin dışında yalı çatısının tam ortasındaki II.Mahmut Güneşi en dikkat çekici olanıdır. Güneş’in içinde Allahın isimlerinden 2 tanesi Ya Hafız Ya Emin yazılıdır.

Boğaziçi’nin tam ortasında güzel mi güzel saray Emine Hanım’a paşa demediğimiz için Mısır Hükümetinin oldu. Bize de şimdi öylece uzaktan bakmak düşüyor.

More from the blog

Dolunayda Boğaz Turu

İki kıta arasından geçen muhteşem su yolu düşünün ve tam üzerinde süzülen en sevdiğimiz doğa harikası dolunay. İşte tam da böyle bir anda Keyifstyle yatı ile boğazın...

Şile Gezi Rehberi

Tarihi eski çağlara kadar uzanan Karadeniz'in kıyısında ufacık bir kasaba olan Şile'deyiz. Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu Şile'nin MÖ.12.000-6.000 arasında önemli bir yerleşim yeri olduğu, bölge tarihinin...

Çatalca

Villafe'de geçirdiğimiz güzel bir günün ardından havanın da şansımıza iyi olmasından faydalanıp Çatalca ve çevresinde gezilecek yerleri görelim istedik.Roma İmparatorluğu zamanında Metra diye anılan bir yer...

Villafe Butik Otel

Sıcak yaz günlerini geride bıraktığımız Eylül ayının ilk haftasında sonbaharın gelmiş olmasının bize verdiği o melankolik ruh halinin içinden çıkmak için kendimizi İstanbul’un yanı...