Tropik Görünümlü Salda Gölü

TürkiyeBurdurTropik Görünümlü Salda Gölü

185 metreye ulaşan derinliğiyle Toros dağlarının arasında gizli kalmış Türkiye’nin en derin gölü, dünyanın ise üçüncü en derin gölü olan Salda Gölü Burdur ilinin Yeşilova ilçesinde bulunuyor. Türkiye’nin en derin gölü olmakla birlikte bir diğer özelliği de en temiz gölü olmasıdır. Ama bize göre en önemli özelliği ise henüz keşfedilmemiş olması 🙂 2014 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından her 15 günde bir alınan numuneler sonucu Salda Gölüne mükemmel not verilmesi de gölün ne derece temiz olduğunun bir ispatıdır.

Turkuaz mavisi suyu, minik taşlardan oluşan bembeyaz kumsalları ile ziyaretçilerine adeta tropik bir adada bulunuyor hissi yaratmasıyla Türkiye’den ender rastlanan doğal güzelliklerden bir tanesidir.

40 km2’lik Salda Gölü 14.06.1989 gün ve 786 sayılı kararı ile ekolojik yaşamın korunması amacıyla I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edildiği için yapılaşma ve bununla birlikte endemik hayvan ve bitkiler bulunduğundan avlanmak da yasaktır. Bundan dolayıdır ki bakirliğini bu denli koruyabilmiş.

Ne var ki günübirlik ziyaretçilerin ve piknik yapmak amacıyla gelen kitlenin çöplerini umarsızca etrafta bırakması, ardından bıraktığı pisliği görmemesi yeşil ve maviyle harmanlanmış Salda Gölünün görüntüsünü git gide bozmaktadır. Olur da yolunuz bir gün Salda Gölüne düşerse lütfen ardınızda bıraktıklarınızın çevreyi kirletmesine engel olmak için bilinçli olun.

salda gölü (2)

Yüksek akalin içeren Salda Gölünde 110 çeşit kuş türüne ve Endemik Salda Yosun balığına yaşam alanı sunmaktadır. Yaban hayatına ev sahipliği yapmasının yanı sıra göl suyu sodalı ve magnezyum yönünden zengin olup killi bir yapıya sahipti. Yapılan araştırmalar sonucu göl suyunun cilt hastalıklarını karşı iyi geldiği tespit edilmiştir. Özellikle mantar hastalığı olanlar için çok faydalıdır.

SALDA GÖLÜ HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ

• Dünyaca ünlü dergi Marie Clarie kapağında çıktığını,

• Salda Gölüne sahip çıkmak için “Göl Yoksa Burdur da Yok” kampanyası ile Burdur Gölü ile yapılan çalışmalar kapsamında Hollanda’da yaşayan Türk Halk Müziği sanatçısı Karsu Dönmez, Burdur Gölü’nün su seviyesindeki azalmaya dikkati çekmek için gölde ‘Gesi Bağları’ türküsüne klip çektiğini. “Megastar” Tarkan projenin reklam yüzlerinden olarak projeye destek verdiğini.

• Türkiye’nin uluslararası öneme sahip 135 sulak alanından birisi olduğunu,

SALDA GÖLÜNDE KAMP KURMAK

Salda Gölü, sit alanı olduğundan yapı inşa etmek yasaktır. Bu da kamp kuracak olanlar için adeta cennet bir konum sunmaktadır. Göl kenarında konumlanmış Yeşilova Belediye Dinlenme Tesislerinde çadır kurabilirsiniz.

salda gölü (3)

SALDA GÖLÜNDE KAYAK YAPMAK

Salda Gölünün tepesinde 2012 yılında faaliyete geçirilmiş Salda Kayak Merkezi beş pistten oluşmaktadır. En uzun pist 1600 metre olup en kısası 950 metredir. Yıl içerisinde kayak yapılacak en uygun dönem Aralık ve Nisan ayları arası olup bu dönemlerde pistte kar kalınlığı 50-100 cm’dir.

Kayak alanı, 2079 metre rakımda bulunan Tınaztepe’nin solunda 2054 metre zirvesinin kuzey yamaçlarından başlayıp 1910 metre rakımla toplanma merkezi sonlanıyor.

SALDA GÖLÜNDE YAPILACAK AKTİVİTELER

• Salda Göl’ünde yüzün,

• Kil havuzunda çamurla haşır neşir olun,

• Göl çevresinde bisiklet ile gezin,

• Salda Kayak Merkezi‘nde kayak yapın,

• Salda Kayak Merkezi’ndeki Eşeler Yayla’sına çıkıp bu noktadan göl manzarasını izlemeyi ihmal etmeyin,

• Göl kenarında kamp kurmadan olmaz,

SALDA GÖLÜNE NASIL GİDİLİR

Salda Gölü Burdur İli, Yeşilova İlçesi sınırlarında yer almaktadır. Yeşilova’ya girdikten sonra 5 km ilerlemek gerekiyor, Burdur’a 56 km, Denizli’den ise 96 km uzaklıktadır.

SALDA GÖLÜ GİRİŞ ÜCRETLERİ

  • Şahıs: 3 TL
  • Motorsikler: 6 TL
  • Otomobil-Jeep : 9 TL
  • Küçük Minibüs : 27 TL
  • Büyük Minibüs : 45 TL
  • Otobüs : 72 TL
  • Bisiklet : 3 TL
  • ATV : 5 TL

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Olimpos’ta Gezilecek Yerler

Suluada, Çıralı Yanartaş, kaya tırmanışı, Olimpos sahilinde kano deneyimi,...

Küçük Kaputaş Plajı, Kaş

Bu sefer sizlere Kaputaş plajından değil Küçük Kaputaş Plajı'ndan...

Taş Kapı, Kaş

Bu sene ani bir karar üzerine Akdeniz rotası çıkararak,...

İzmir Plajları – Denize Girilecek 50 Koy

İzmir'e tatile gitmek ve İzmir'de denize girmek isteyenleri bu...