Nepale Varış

AsyaNepalNepale Varış

Yorucu ve bir o kadar yoğun geçirdiğimiz Hindistan gezimizin ardından karmaşadan sıyrılıp “oh be dünya varmış” dediğimiz Nepal’e vardık. Nepal’in başkenti Kathmandu’ya Varanasi’den yaklaşık 55 dakika uçuş ile rahat bir yolculuk yaptık. Nepal Türkiye’den 3 saat 20 dakika Hindistan dan ise 15 dakika ileridir.

Nepal’e gelmeden fikir edinmeniz bakımından Victoria Subirano’nun Kathmandu’da bir öğretmen isimli kitaptan serbestçe esinlenerek yaptığı “Gökyüzünde Bir Ayna” filmini izleyebilirsiniz. Nepal’deki eğitim sisteminin nasıl işlediğini, yoksulluğu ve mistisizmi seyircilerin gözler önüne serdiği filmdir.

Kathmandu Vishnumati ile Bagmati nehirlerinin birleştiği noktada vadi içinde yer alıyor. Sokaklarının aralarına gizlenmiş onlarca tapınak vardır. Daracık sokaklarında, egzos dumanından nefes almakta zorlanırken bir diğer yandan renkli dükkanları, seyyar satıcıları, kitap dükkanları ve yerel insanlar eşliğinde bir çok şeyi keşfedeceğiniz kesin.

2 dinin harmanlandığı, iç içe olduğu ülkede Budizm’in ve Hinduizm’in bir arada olduğu, bu birlikteliğin objelere, tapınaklara dahi yansıdığını görmek pek mümkündür. İster Budist ister Hindu olsun herkes dini inanışı gereği günlük ibadet ritüellerini rahatlıkla yapabilmektedir. Şehirde yeterince tapınak vardır. İşine giden yada sokaklarda aylak aylak dolaşan biri sokaktaki minicik tapınakta çan’ı çalıp tapınak içindeki kırmızı boyayı alnına sürerek ibadetini tamamlamış oluyor. İbadetini etmiş kişinin alnında kırmızı boya olur. Bunu gördüğünüzde bilin ki o kişi ibadetini etmiştir. Unutmadan söyleyelim çiçek ibadetlerinin ana unsuru. Tapınaklarda şahit olduğumuz ibadetler esnasında tanrılarına çiçekler sunuyor, mumlar yakıyorlar.

Ülkenin geçim kaynağı tarım olmasına rağmen yediğimiz meyvelerin tadının tuzunun olmaması bizi şaşırttı. Hele ki muzu ömrümüzde yemediğimiz iğrenç hani saman gibi deriz ya işte aynen öyle tadı olan muz yedik. Nepal vizemizi havalimanında 25 USD (15 gün) karşılığında hızlıca ve çok kolayca aldık. Otelimizin pick-up hizmeti olduğu için bizi karşılamaya gelmişlerdi. Taksi tutmamıza gerek kalmadan otelimize vardık.

Detaylar ve gezdiğimiz yerleri daha açıklayıcı olması bakımından ayrı ayrı bölümler halinde kaleme aldık.

Ama önce Nepal’e gelmeyi düşünenlerin yanında olması gerekenleri ve bilinmesi gereken bazı bilgileri listeleyelim :

Maske al. Şehirde hava kirliliği çok fazla. Toz, duman içinde yürümek istemiyorsan maskeni al.
Yürüyüş ayakkabısı getir. Yolları çok bozuk ve tozlu. Tırnak aralarının pislenmesini istemiyorsan spor ayakkabı giy.
Uçakla Nepal’e gelenler havalimanından ücretsiz harita alsınlar. Otellerden temin edeceğiniz harita çok açıklayıcı ve yol gösterici değil.
Thamel bölgesindeki kitapçıları gez. Yalnız gezginler için değil kitaba ilgisi olan herkes için çeşit çeşit kitap, dergi ve pek çok ürün var.
LP-Nepal satın al. Eğer temin edemediysen Thamel’de bulabilirsin. Ama almak istemeyenler tapınak bölgelerinde mutlaka rehbere ihtiyaç duyar. Ama benim için tapınaklar, tapınak üzerine oyulmuş figürler birşey ifade etmiyor yalnız resimlerini çekeceğim diyorsanız rehbere dahi ihtiyacınız olmaz.
Şehir içinde otobüs ücretleri kişi başı 25 rs. Turistlerden 100 rs’e kadar alıyorlar, 25 rs’den fazla vermeyin. Bilginize! Kathmandu da yerli halk indirimi sevmiyor.
Turist’i kazıklayabildiği kadar kazıklama derdindeler, müşteri kaçırırım diye dertleri de yok. Alışveriş yapacaksanız size kat kat pahalıya sattıklarını bilin.
Her yerde olmasa da bir çok restaurant ve cafe’de % 25 vergi alınıyor.
Thamel bölgesinde yer alan Northfield Restaurant da akşam yemeği ye. Sıcacık odun ateşinin yanında Nepal müziği eşliğinde keyifli bir akşam yemeği olacak.

Tüm Durbar meydanlarına giriş ücretli.
Kathmandu Durbar Meydanı : 750 rs.
Bhaktapur Durbar Meydanı : 1100 rs.
Patan Durbar Meydanı : 500 rs.

Bhaktapur’da jujudhav isimli şekerli yoğurt ye. Biz 3 yoğurt için 25 rs ödememiz gerekirken turist olduğumuz için 150 rs ödedik 🙂

Daal Bhaat ye. Hintlilerin Thalisi gibi.

Momo ye. Tibet mutfağına özgü çin mantısına benzeyen yemek. Sebzeli, buffalo etli, tavuklu şeçenekleri mevcut. Biraz baharatlı ve acı.

Kathmandu’da bulunduğumuz süreç içerisinde Budist tapınaklarında kora yapıp mantraları çevirip dileklerimizi en hızlı yolla evrene yolladık, Hindu tapınaklarında Tanrısına göre ibadet ettik :), Newari mimarisinin en güzel örneklerini fotoğrafladık, Hinduizm inancı gereği yakılan ölülerin cenazelerini en yakından izledik, ritüellerini uyguladık, sırasıyla Svayambhu Mahachaitya (Monkey Temple) tapınağı, Pashupatinath Tapınağı, Boudhanath Stupa’yı, Bhaktapur’u, Changu Narayan Tapınağını, Kathmandu ve Patan Durbar Meydanlarını gezdik.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Bhaktapur Changu Narayan Tapınağı

Bhaktapur'u gezdikten sonra Changu Narayan tapınağına gitmek için otobüs...

Pashupatinath Tapınağı

Her gün farklı farklı yapılar, değişik inanışa sahip insanlar,...

Kathmandu Bouddhanath Stupa

1979 yılında Unesco Dünya Miras listesine alınan Bouddhanath Stupa...

Swayambhu Mahachaitya Tapınağı

İnanç şekilleri, değişik dinleri, yoksulluğu, hava kirliliği ve mimarisi...