Hümayun Türbesi

AsyaHindistanHümayun Türbesi

Yapıya girer girmez ilk Moğol eseri olduğundan olsa gerek Moğol mimarisinin izini gözler önüne seren 1993 yılında Unesco miras listesine alınmış bir yapıdır. Hümayun’un ölümünden 9 yıl sonra Babür İmparatorluğu’nun 2 hükümdarı olan Hümayun’un eşi Haji Begum’ün talimatıyla 1565 yılında inşasına başlanan yapı 1972 yılında tamamlanmıştır. Yapının mimarı İranlı Mirek Mirza Giyas’tır. Yapımına 15 milyon dolar harcandığına inanılmaktadır. Hindistan’da yapılan ilk bahçeli türbe özelliğine sahiptir.

Delhi’de görülen diğer yapılarda olduğu gibi bunda da kırmızı kum taşı ve beyaz mermer süslemeleri kullanılmıştır. Taj Mahal’in prototip’i olduğu belirtilen yapının bahçesindeki geometrik havuzlar, kanallar klima görevi üstlensin diye tasarlamıştır. Hümayun türbesinin çevresi 55 mt uzunluğunda kırmızı kumtaşından yapılma duvarlar ile çevrilidir. Merdivenleri çıktıktan sonra türbenin avlusuna varılıyor. Türbe içinde 1508 – 1556 yılları arasında yaşamış olan Babür İmparatorluğu’nun 2 hükümdarı Hümayun’un mezarı yer alıyor. Kompleks içerinde türbe haricinde bir çok yapı yer almaktadır.

Ulaşım : Metro ile direk ulaşım sağlanmayan türbeye Mandi House metro istasyonundan indikten sonra yaklaşık 60-80 rs’e rikshaw’lar ile ulaşım sağlamak mümkündür.

Giriş Ücreti : 250 rs

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Hindistan Gezilecek Yerler

Hindistan son yılların popüler gezilecek ülkesi haline geldi. Başkent...

Varanasi Gezi Rehberi

Hindistan deyince akla ilk ne gelir? Tabi ki ölü yakılışı ve Varanasi şehrindeki Ganj Nehri....

Khajuraho Gezi Rehberi

Agra seyahatimizin de sonuna geldik. Gece trenine binerek sabah...

Tac Mahal Gezi Rehberi

BÜYÜLÜ BİR AŞK HİKAYESİNİN ESERİ TAC MAHAL Edward Lear insanları...