Türkiyedeki Dünya Miras Listeleri

Seyahat RehberiTürkiyedeki Dünya Miras Listeleri

Ülkemizin görülmeye değer fazlasıyla yeri var. Ama en önemlileri muhakkak Türkiyedeki dünya miras listeleri. Bir çoğunu belki biliyorsunuz ama eminiz arada bilmedikleriniz de var.

İSTANBUL’UN TARİHİ ALANLARI

Roma, Bizans ve Osmanlı’ ya başkentlik yapmış kent 1985 yılında Dünya Kültür Miras Listesine alınmıştır. Tarihi yarımada bir çok tarihi yapıta ev sahipliği yaptığından en fazla turist ziyaretinin gerçekleştiği nokta da burasıdır.

DİVRİĞİ ULU CAMİ – DARÜŞŞİFA – SİVAS

Anadolu geleneksel taş işçiliğinin ön planda olduğu cami iki kubbeli olup 1985 yılında Unesco Listesine alınmıştır. Katedralin tepesi tel ile örülmüş olduğundan manzara resmi çekme düşüncesi olanlar boş yere onca merdiveni çıkıpta kendine eziyet etmesin! Katedralin önündeki Haç çiçeği ve Roma döneminden kalma taşı da gitmişken görmelisiniz.

HATTUŞAŞ – HİTİT BAŞKENTİ – ÇORUM

Mısır, Babil ve Mitanni gibi Eski Doğu’nun büyük güçlerinden biri olan Hititler, yaklaşık M.Ö.1200 yıllarına kadar Anadolu’nun büyük bir kısmına hükmetmişlerdir. Hitit İmparatorluğu’na başkentlik yapmış Hattuşa, Çorum’a 80 km uzaklıktadır. Unesco tarafından 1986 yılında listeye alınmıştır.

NEMRUT – ADIYAMAN

Dünyanın en yüksek açık hava müzesi olarak bilinen Nemrut 1987 yılında Unesco Listesine alınmıştır. Burada hükümdarlık yapmış Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılar için yaptırdığı mezarı, yüksekliği on metreyi bulan heykelleri yaptırmıştır. Gün doğumu ve gün batımını Helenistik dönemin en görkemli kalıntıları eşliğinde izlemek ise unutulmaz bir anı olacaktır.

XANTHOS – ANTALYA

Antik çağ’da Likya’nın en büyük idare merkezi olan bağımsız Xanthos kenti Perslerin egemenliğine girer. Yanan şehir tekrar inşa edilmiştir. Bundan sonra kente sırasıyla Romalılar, Bizanslılar ve Arap akınına girmiştir. Kente yerleşen her uygarlığın inşa etmiş olduğu yapılarda Likya gelenekleri, Roma ve Helenistik dönemin etkilerini görebileceğimiz yer 1988 yılında Unesco Dünya Mirası Listesine alınmıştır.

LETOON – ANTALYA

Antik Çağ’da Likya’nın dini merkezi konumuna sahip bir yer olmuştur. Letoon’da Apollon, Artemis, Leto tapınakları ile aynı zamanda manastır, çeşme, Roma tiyatrosuna ait kalıntılarda bulunmuştur. Letoon’da Xanthos ile birlikte listeye alınmıştır.

SAFRANBOLU

Adını bölgede yetişen bitkisinden alan kentte 14. yy’ın başından beri Osmanlılar hakimiyet kurmuştur. Kentin bugünkü halini 17. ve 18 yy. da almıştır. Karadeniz kıyısındaki Safranbolu şehri 1994 yılında Unesco Dünya miras listesine alınmıştır.

TRUVA ANTİK KENT

5000 yıllık tarihi ile günümüze kadar varlığını koruyan, Homeros’un İlyadasına konu olan antik kentin bugün çok önemli bir yer halindedir. Kent, bulunduğu konum itibariyle de bu bölgede hüküm süren uygarlıkların dier bölgelerle ticari ve kültürel bağlantıları açısından önemli bir rol üstlenmiştir.

EDİRNE SELİMİYE CAMİ

Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Cami 2011 yılında Unesco Dünya miras listesine alınmıştır. Bugün dünyada Unesco listesine alınan tek Cami özelliğini taşımaktadır.

ÇATALHÖYÜK NEOLİTİK KENTİ – KONYA

Konya’nın 45. km güneyinde Çomra’da yer alan 9.400 yıllık Neolotik yerleşme, 1.Temmuz.2012 de Türkiye’nin 11. Dünya Mirası Listesindeki yerini almıştır.

KAPADOKYA 6 GÖREME MİLLİ PARKI

Sıradışı güzelliğe sahip ve dünyada eşi benzeri olmayan peri bacaları diyarıdır burası. 7. ve 13 yy. da baskılara maruz kalan Hristiyanlar kaçarak buraya gelmişlerdir. Dolayısıyla Hrisitiyanlar için önemli bir merkezdir Göreme. 1985 yılında Unesco Listesine alınan Göreme’de bir çok alan da liste kapsamına girmektedir; Derinkuyu ve kaymaklı şehirleri, Theodoro Kilisesi, Karain Güvercinlikleri ve Soğanlu Arkeolojik alan.

HIERAPOLIS – PAMUKKALE

Kent’te bilinen bir çok tapınak ve dinsel yapının varlığı sebebiyle antik kent Arkeoloji literatüründe “Holy City” (kutsal kent) olarak adlandırılır. Kentin kuruluşu hakkınd yeterli bilgi ve kaynak olmamasına rağmen, Bergama krallarından II. Eumenes tarafından M.Ö II. yy başlarında kurulduğu bilinmektedir. Kent 1988 yılında Unesco Listesine alınmıştır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Sonbahar Tatili İçin En Güzel Rotalar – 8 Enfes Rota

Yaz mevsiminin bitişiyle sonbahar tatili için en güzel rota...

Telefonla Nasıl Güzel Fotoğraf Çekilir

Akıllı telefonla güzel fotoğraf çekmeyi kim istemez ki. O...

En İyi 10 Seyahat Uygulamaları

Seyahat planlanlamanızı mükemmel bir şekilde tamamladınız fakat en iyi...

Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır

Yurtdışından telefon alacak olanların Türkiye'de telefonu kullanabilmeleri için yurtdışı...