Ölülerini Gömmeyen Halk

Seyahat RehberiÖlülerini Gömmeyen Halk

Endonezya‘nın Güney Sulawesi bölgesinde Toraja halkının uyguladığı çok değişik bir gelenekten bahsetmek istiyoruz.

Öncelikle rahatsız edici resimlerden ötürü çok çok özür dileriz. Ama bu farklı geleneği sizlerin de bilmesini istedik.

Güney Sulawesi’de Tana Toraja’da (Tah-nah Tow-rah-jah) yaşayanlara Torajanlar denmektedir. Bu bahsini ettiğimiz halkın hayatı ölülerin çevresinde geçmektedir. Bize göre her ne kadar korkutucu olsa da onlar ölüler ile birlikte yaşamaya alışmışlar ve bu durumdan çok memnunlar.

Onlar için cenaze hayatlarındaki en güzel kutlamadır. Aileden birinin vefat etmesiyle tüm aile bir araya gelip bir veda partisi düzenler.

Yaklaşık 650.000 nüfusa sahip Toraja halkından geri 450.000 kişi kalmıştır. Bir çoğu Hristiyan olmakla beraber Müslümanı ve yerel inançlara inanan Aluk Todola’lar bir arada yaşamaktadırlar.

Torajanlar biriktirdikleri paraları ne düğünler için ne de özel ihtiyaçları için harcarlar. Biriken paralar sadece cenaze için harcanmaktadır. Ölen kişi için harcanan para bitmedikçe ölü gömülmemektedir. Bu süre belki aylar belki yıllarca sürmektedir. Para biriktirilen bu süreçte yani ölü gömülene kadar ailesi tarafından halen yaşıyor ya da hasta olarak görülmektedir.

Ölen kişinin ardından yapılan ve günlerce süren bu seromoniye Ma Nene denmektedir. Bu süre içinde ölü gömülmez. Vefat eden kişi mumyalanır ve ailesinin evinin altında bir kutuda muhafaza edilir. Cenaze seromonisi bittikten gömülmeyi bekleyen kişi onların gözünde gerçekten tam olarak ölmemiş hastalık acısı çekmektedirler.

Sıra gömme gününe gelince ölen kişi saklandığı kutudan çıkarılarak köyden gezdirilir, ölü için şenlikler yapılır, kurbanlar kesilir, ölüye hediyeler sunulur ve sonrasında üstünde hiçbir kıyafet olmadan (ancak tüm özel eşyaları ile birlikte) tabutun içine yerleştirilir. Bu işlemlerden sonra tabuk sarp kayalıklara konulur.

Tabutların bulunduğu kayalıkların balkon bölmelerinde tau tau isimli tahta kuklalar

Gömülen, mumyalanan, yakılan bir çok cenaze seromisini duyduk, biliyoruz ancak böylesi bir geleneği şimdiye kadar biz de bilmiyorduk. Gerçekten oldukça değişik!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Sonbahar Tatili İçin En Güzel Rotalar – 8 Enfes Rota

Yaz mevsiminin bitişiyle sonbahar tatili için en güzel rota...

Telefonla Nasıl Güzel Fotoğraf Çekilir

Akıllı telefonla güzel fotoğraf çekmeyi kim istemez ki. O...

En İyi 10 Seyahat Uygulamaları

Seyahat planlanlamanızı mükemmel bir şekilde tamamladınız fakat en iyi...

Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır

Yurtdışından telefon alacak olanların Türkiye'de telefonu kullanabilmeleri için yurtdışı...