Midyat

Dara Antik Kent gezimizi üzülerek de olsa sonlandırıp Midyat‘a gittik.

Yukarı Mezopotamya’da yer alan Midyat’a tarihte Sümeler, Asurlar, Urartular, Makedonlar, Persler ve Romalılar, Osmanlılar akabinde Emeviler ve Abbasiler egemen olmuştur. Abbasilerin egemenliği ile bölgede yapılaşma başlamış ve küçük küçük yerleşim birimleri bu dönemde kurulmuştur. Tarihte bir çok egemenliklere beşiklik etmiş bir şehirdir burası.

Midyat’ı daha çok dizilerden, dizilerdeki konaklarıyla hatta en önemlisi Sermiyan Midyat’ın yazıp yönettiği Hükümet Kadın filmi ile biliriz. Hükümet Kadın sadece film konusu değil gerçekten yaşanmış, gerçek hikayedir. Türkiyenin ilk Bayan Belediye Başkanı Midyat’ta göreve gelmiştir.

Midyat’ta 2 yerleşim yeri ve toplam 9 köyü ve şehrin çevresi volkanik dağlarla çevrilidir. Evleri olsun taş işleme sanatıyla olsun Müslümanı, Süryanisi, Yezidi ile hep birlikte kardeşlik ve huzur içinde yaşadıkları yerdir “Midyat”.

Görülmesi gereken yerlerin başında Midyat Devlet Konuk Evi geliyor. Midyat’ın en kalabalık yeri diyebiliriz. Galiba herkes resim çekilmeye gelmiş buraya. Bir kişi dönüp de mimarinin güzelliğine, ihtişamına bakmıyor! Ama normal Sıla dizisi çekilmiş ya bizim halkımız da resim çekmeden geri kalmaz 🙂

Konak ince taş işçiliği ile camların ve balkonların siyah demirler ile örülü ahengi içerisinde sırasıyla avluları aşarak konağın en üst katına varıp Midyat’ı ayaklarımızın altına alıp Açık Hava Müzesini izlemeye koyuluyoruz. Konuk evinden çıktıktan sonra Midyat’ın el nakışlı evlerine hayranlıkla baka baka mistik ortamda çarşıya varıyoruz. Telkari olarak bilinen geleneksel taş işçiliğini yakından tanımaya imkan veren, Telkari’nin merkezi konumunda bir çarşı burası.

Süryanilerin anayurdu olarak bilinen Mardin sıra geldi 1600 yıllık bir yapıta “Deyrul Umur Manastırı/Mor Gabriel”. Midyat’tan 18 km uzaklıkta bulunan Manastır M.S 397 yılında tepeye Mor Samuel tarafından inşa edilmiştir. Kilise tarafından ikinci Kudüs olarak kabul edilen Manastır’da 5. ve 6. yy’dan kalma eserleriyle , Bizans dönemi mozaikleriyle eşşis bir yapı olma özelliğindedir. Manastır kompleksi içerisinde bir çok bölüm yer alıyor. Bunlar; Theodora Kubbesi, Azizler Evi, Meryemana Kilisesidir. Theodora Kubbesi taş ve tuğla ile yapılmış muazzam güzelliğe sahiptir. Manastır içerisinde nasıl ki rahiplerin yaşamaları ve ibadet etmeleri için yerler tesis edilmişse anıt mezarların bulunuduğu odalar da mevcuttur. Hatta Mor Gabriel’in mezarı yerde görülmeyecek şekildedir.

Midyat’ta Gezilecek Diğer Yerler

Meryem Ana Kilisesi

Mor Loozor Manastırı

Mor Yakup Manastırı

Mor Serkis ve Bakos Manastırı

Cevat Paşa Cami

Merkez Ulu Cami

Merkez H. A. Rahman Cami

Cevat Paşa Kışlası

Narlı (Ahla) Harabeleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Mezopotamyaya Hakim Şehir Mardin

İstanbul'da yaşanır da Mardin de yılbaşı kutlamaya gidilir mi?...

Mardin Gezilecek Yerler

Mardin Camileri 1- Ulu Cami (Cami Kebir) 2- Melik Mahmut Cami (Bab...

Dara Antik Kenti

Mardin'e gidip de çevre köyler ve Midyat gezilmeden olmaz. Bir günümüzü Dara...