Küçükkuyu

TürkiyeÇanakkaleKüçükkuyu

Küçükkuyu ile tanışmam 1992 yılında başladı. O tarihten bu yana bilfiil her yaz mutlaka gelirim buraya. İlk geldiğimiz yıl deniz kenarında ufak bir pansiyonda kalmıştık. Sonra bizimkiler burayı çok sevmiş olsa gerek hemen bir yazlık aldılar. Tabi bize soran yok beğendik mi beğenmedik mi diye ne de olsa çocuğuz ya fikrimizin ne önemi var  Tabi işin şakası iyiki buradan yazlık almaya karar vermişler. Havası, denizi (birazcık soğuk olsa da) ve iklimi ile gelenlerin tüm taleplerine cevap verecek türden.

Küçükkuyu’nun tarihi M.Ö 9. yy’a dayanmaktadır. Tarihteki adı Gargaron olan Küçükkuyu için Homeros’un meşhur İlyada Destanı’nda Tanrı Zeus şöyle bahsetmiştir; “Ege’nin mavisi ile İda’nın yeşili arasında öyle bir yer vardır ki; orada keskin kekik kokuları içinde lezzetli zeytin çeşitleri ile yaptığım kahvaltının tadını hiçbir yerde bulamadım.İşte orası GARGARAN’ dır.”

Gargara ismi İda Dağının Gargara tepesinden gelmektedir. Ancak yeterli tarihi inceleme ve araştırmanın yapılmamış olmasından ötürü tarihi Gargara şehrinin tam olarak nerede olduğu bilinmemektedir.

1998 senesinde Kültür Bakanlığının yaptığı araştırma ve bulunan kalıntıların doğruluğunda Gargara olarak bilinen ilk yerin Nusratlı köyündeki Kocakaya Tepe olduğu ve sonra buradan Arıklı Köyündeki Zindan Tepe’ye taşındığıdır.

Küçükkuyu M.Ö 6. yy’da Lydna egemenliği ve ardından M.Ö 549 yılında da Pers egemenliğine geçmiştir. Lydna ve Pers egemenliğinden sonra M.Ö 241 – 133 yılları arasında Bergama Krallığı’nın ve ardından Bizans’ın egemenliğine girmiştir. Küçükkuyu Cenevizliler, Rumlar ve Osmanlılar’a kadar bir çok kültürün etkisinde kalmıştır.

İda Dağının eteklerinde kurulmuş, Ege’nin başladığı noktada olan Küçükkuyu, Zeus’un doğduğu yer, Afrodit ile Hermes’in aşk yaşadığı, Mitoloji tanrılarının balaylarını geçirdikleri yerdir. Sırf bu da değil Balık’ın denizde doğup Küçükkuyu’da ölmek istediği yermiş bu minik sahil kasabası. Halkın geçim kaynağı balıkçılık ve zeytinciliktir. Dünyanın en kaliteli zeytinin buradan çıktığı uzmanlarca kanıtlanmıştır.

Dünyanın 2. bol oksijenine sahiptir. Solunum hastalarının buraya gelmeleri tavsiye edilmektedir.

Küçükkuyu yakın çevresinde görülecek tarihi yerleri, köyleri ve doğal güzellikleri ile de çok ünlüdür.

Görebileceğiniz yerler şöyledir;

Yeşilyurt Köyü : Mitolojide ilk güzellik yarışmasının yapıldığı dağ.

Zeus Altarı : Mitolojide Tanrı Zeus’un Truva Savaşını izlediği yer, Yunanlıların en yüce Tanrısı Zeus için kurbanların kesildiği, hediyelerin sunulduğu yer olduğuna inanılıyor. Edremit körfezi manzarasına hakim tepe gün batımı ve gün doğumu için oldukça uygundur.

Adatepe Köyü : Tarihi antik dönemlere kadar uzanan, mimari yapısının tamamen taşlardan oluşan, zeytin, servi, badem ve çam ağaları ile çevrili, 1989 yılında sit alanı ilan edilmesiyle bölgenin tek korunan köyü olma özelliğini taşıyan “Adatepe Köyü” Türkiye’nin bozulmayan ender yerlerinden biridir.

Adatepe Zeytinyağı Müzesi : Küçükkuyu’nun hemen girişinde bulunan Adatepe Zeytinyağı Müzesi kesinlikle uğranması ve zeytinyağı hakkında bilgi alınması gereken şirin bir müze. 1950 yıllarında sabunhane olarak faaliyete geçen bina daha sonraki yıllarda farklı amaçlarla kullanılmış hatta bir dönem harabe duruma gelmiştir. 2001 yılında 5 girişimci sayesinde terk edilmiş görüntüsüne sahip bina müzeye dönüştürülmüştür. Müze yazımız için burayı tıklayınız.

Küçükçetmi Köyü: Küçükkuyu’dan yalnız 3 km uzaklıktadır. 43 dereceye sahip sıcak suyu ile Afrodit Kaplıcası yazın fazlasıyla ziyaretçi ağırlamaktadır. Kaplıca için ister havuz ücreti verip buradan isterseniz de oda ücreti verip odadan ayrı ayrı faydalanabilirsiniz.

Assos : Küçükkuyu’dan 20 km kuzeydedir. Akropol alanı olna Behramkale, amfi tiyatro, sarnıçlar, Athena Tapınağı, meclis binası ve daha fazla tarihi kalıntıyı görebileceğiniz antik öğreti merkezidir. M.Ö 1000’li yıllardan bu yana yaklaşık 3 bin yıl kesintisiz yaşamını sürdüren bir yerleşim yeridir. Assos yazımız için burayı tıklayınız.

Mıhlı Çayı : Çay üzerindeki taş köprü’nün Cenevizliler tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Yıllar önce asfalt yol olmaması yüzünden dağ veya su yolundan ulaşabildiğimiz şelaleye artık araba ile ulaşım imkanı vardır. Gerçi biz arada macera olsun diye eski günlerde ki gibi su yolunu tercih ediyoruz  Küçükkuyu’ya uzaklığı 18 km’dir.

Antandros Antik Kenti : Kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan kalıntılar ve mozaikler ile 800 yıllık zeytin ağacını görebileceğiniz Antik Pelasg Uygarlığı tarafından kurulmuş olan bir kenttir.

Güre Gelin Çamı Piknik Alanı : Küçükkuyu’ya uzaklığı 17 km’dir. Güre yazımız için burayı tıklayınız.

Pınarbaşı : Güre beldesi içinde mesire yeridir. Küçükkuyu’ya uzaklığı 21 km. Giriş ücreti kişi başı 4 TL, araç ile 15 TL’dir.Kaz Dağı Milli Parkı : Milli ve milletlerarası ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri ile koruma alanına sahip, 1993 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Milli Park olarak ilan edilen bir bölgedir.

Sutüven-Hasanboğuldu Şelaleleri : Zeytinli Beldesi içinde piknik alanıdır. Küçükkuyu’ya uzaklığı 24 km’dir. Kazdağı yazımız için burayı tıklayınız.

Tahtakuşlar Etnografya Müzesi : Türkmenlerin kültür ve sanatını gözler önüne seren, Unesco ödülüne sahip bir yerdir. Akçay’dan 6 km sonra Çamlıbel yoluna devam edip yolun solu Tahtakuşlar’a götürürken sağ yol sizi Çamlıbel’e götürür. Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesi aynı zamanda ilk kez bir köyde kurulan sanat galerisi ünvanına sahiptir. Müze içerisinde Orta Asya’dan Türkiye’ye göç etmiş Türk boylarının çeşitli ev eşyaları, yazmaları, kolyeleri, halıları ve diğer kültür varlıkları sergilenmektedir. En önemlisi ise müzede ki latince ismiyle Dermochhelys Coriacea olan 1.97 cm boyu, 360 kg ağırlığı ile dünya’da sergilenmekte olan en büyük deri sırtlı deniz kaplumbağasıdır. 1997 yılında Edremit körfezinde ölü bulunan kaplumbağa mumyalanarak müzeye konulmuştur. Küçükkuyu’ya uzaklığı 22 km’dir. Müze hakkındaki detaylı yazımız için burayı tıklayınız.

Kızılkeçili Köyü : Kültür Bakanlığı’nca tescil edilmiş 800 yıllık çınar ağacı görülebilir. Küçükkuyu’ya uzaklığı 22 km’dir.

Handeresi (Hanlar) : Piknik yeri. Küçükkuyu’ya uzaklığı 28 km’dir.

Ayvalık – Cunda Adası : Küçükkuyu’dan 75 km uzaklıktadır. Cunda yazımız için burayı tıklayınız.

Bergama : Küçükuyu’dan 135 km uzaklıktadır.

Yakın çevresinde görebileceğiniz diğer turistik yerler:

Güre

Ayvalık

Akçay

Altınoluk

Zeytinli

Edremit

Kadıköy

Havran

Burhaniye

Pelitköy

Gömeç

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Assos Konaklama Tavsiyesi

Assos için yollara düşmeye karar verdiniz ve Assos'ta nerede konaklanır, Assos otel...

Zeus Altarı

Hera dosdoğru yürüdü Gargaran doruğuna, İda'nın en yüksek tepesiydi...

Bozcaada

Bu seferki adresimiz küçük kaçamakların ya da haftasonlarının en...

Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu kasabasında görülmesi gereken bir müzeden bahsetmek istiyoruz. Küçükkuyu'nun hemen...