İzlanda’ya Ne Zaman Gidilir

Avrupaİzlandaİzlanda'ya Ne Zaman Gidilir

İzlanda tur planı yapanların ilk sorusu olsa olsa ne olur. Tabi ki İzlanda’ya ne zaman gidilir olur. İzlanda’ya hangi ay gitmeli, İzlanda’da kuzey ışıkları için en iyi dönem, balina gözlemi ne zaman yapılır hatta ve hatta İzlanda hangi ay kaç saat gün ışığı alır sorusunun dahi cevabını bulabileceğiniz bir makalenin tam içine düştünüz. Eğer bizden önce denk gelip okuduğunuz makaleler varsa aklınızın karıştığı kesin. Zaten en zoru da İzlanda’ya ne zaman gideceğinize karar vermek. Ama artık bunu dert etmenize hiç gerek yok. Çünkü istediğiniz cevapları emin olun fazlasıyla makalemizde bulabileceksiniz.

İZLANDA’YA NE ZAMAN GİDİLİR

***İlkbahar : Nisan ve Mayıs ayları arasında yaşanan ilkbahar döneminde ülkedeki hava sıcaklığı 3 ila 9 derece arasındadır.Bu dönemde çok sık olmasa da ara ara kar yağışı görmek mümkündür. Dağlık ve tepe noktalarda karların yavaş yavaş erimeye başladığı dönemde şehirlerde yavaş yavaş çiçekler açmaya başlar. Hatta bu dönem kuşların İzlanda’ya göç ettiği dönem olduğundan özellikle en meşhur kuş türü olan Puffinlerin de görülmeye başlandığı dönem olarak bilinir. İlkbahar mevsiminde ülkenin güneyi yağmurlu geçerken kuzey kesimi daha kuru iklime hakimdir. Düşük sezon olduğundan turistlerin rağbet etmediği bir dönemdir ama bir artısı var ki o da en popüler dönemine nazaran daha ucuz olduğu gerçeğidir.

HER YIL DÜZENLEDİĞİMİZ İZLANDA TURUNA KATILMAK İÇİN TIKLAYINIZ

***Yaz : Mayıs ayının sonundan Ağustos ayına kadar olan süreç yaz dönemi olup ülkedeki hava sıcaklığı 8 ila 15 derece arasındadır. Ama 25 dereceleri bulduğu da olmaktadır. Gün ışığının en uzun süreli görüldüğü ve ülkenin en yeşil olduğu dönemdir. Gün batımının gün doğumuna döndüğü andaki renk şovlarını görmek için en iyi dönem olduğunu söylemek isteriz. İzlanda’nın altın saati olarak bilinen bu süreç fotoğrafçılar için adeta bulunmaz bir hint kumaşıdır. Festivaller ve etkinlikler yaz aylarında düzenlendiği için bu dönemde burada olacaksanız oldukça eğlenceli bir seyahat geçireceğiniz şüphesiz.

Bu mevsimde gelmenin bir diğer avantajı ise yürüyüş severler içindir. Fimmvörðuháls ve Laugavegurinn yürüyüş rotaları yaz dönemi açık olduğundan bu rota üzerinde dilediğiniz gibi yürüyüş yapabilir hatta kamp kurabilirsiniz.

***Sonbahar : Ağustos ayından Kasım başına kadar olan süreçte hava sıcaklığı 0 ila 10 derece arasındadır. Bu dönemde İzlanda’nın muhteşem sonbahar renklerine şahit olabilirsiniz. Bu mevsimin en büyük avantajı ise Kuzey Işıklarının görüldüğü en güzel dönem olmasıdır. Ama şunun da özellikle altını çizmek isteriz ki biz Türkler nedense İzlanda’yı kuzey ışıksız hayal etmeyiz. Halbuki yaptığımız en büyük hatalardan biri de budur. Bizzat gittik, gördük. İnanın İzlanda kuzey ışıklarından daha fazlasını vaad eden bir ülke. 

***Kış : Kasım ve Mart ayları arasında yaşanan ilkbahar döneminde ülkedeki hava sıcaklığı 0 ila 2 derece arasında olup bazı bölgelerde bu sıcaklık -10 derecelere kadar düşebilmektedir. İzlanda’nın kış ayının ziyaretçiler için iki avantajı vardır. Biri kuzey ışıklarının en iyi gözüktüğü dönem ve diğeri ise buz mağaraları için en elverişli dönem olmasıdır. Buzul mağaraları yaz dönemi eriyen karların suyunun buzullara akması yüzünden yok olmaktadır. Havanın tekrar soğuması ve kar yağışı ile şeklini kış dönemi alır. Yani bu dönem dışında buzul mağarası oluşmadığından ziyaret söz konusu değildir.

İzlanda’ya Gitmek İçin 4 Sebep

İzlanda’ya gitmek için 4 tane ana sebep vardır. Eğer bunlardan herhangi bir tanesi ilginizi çekmiyorsa bilin ki İzlanda size uygun bir ülke değil.

Kuzey Işıkları (Ekim ve Nisan)

Balina Gözlemi (Mart ayından Kasım ayına kadar) Aralık ,Ocak ve Şubat ayları gözlem turları gerçekleşmiyor.

Buz Mağaraları (Kasım ayından Nisan ayına kadar)

Buzul Gölünde bot turu (Yaz dönemi gerçekleşiyor, buzlar erimeye başladıktan sonra)

Puffin (Nisan ayından Eylül ayına kadar)

Yani listeye bakınca aynı dönem görebileceğiniz iki şey vardır sadece. Yani Kuzey ışıkları ve balina aynı dönem görülebilmektedir. Eğer buz mağaraları için gidecekseniz diğer 3 aktiviteyi göremeyeceğinizi bilmeniz gerekiyor. Yaz dönemi gitmeniz halinde ise hem balina gözlemi, hem buzul gölünde tekne turu hem de puffinleri görme imkanına sahip olacaksınız. Aslına baktığınızda İzlanda her mevsim ayrı güzellikler sunmayı beceren bir ülkedir.

Kuzey Işıkları İçin En İyi Dönem

Aurora borealis isimli kuzey ışıkları İzlanda’nın olmazsa olması hatta yapılması gereken ilk aktivitesidir. Göremeyenlerin içinde kalan, seyahati boyunca kuzey ışığı görme hayaliyle yanıp tutuşanların ülkesidir İzlanda. Ama öyle kolay değil görmesi.

Aurora Borealis Nedir?

Güneşteki manyetik fırtınalar sonucu oluşan ve geceleri görülebilen renkli ışık hareketleridir. Kuzey manyetik kutbu çevreleyen Aurora Borealis ve güney manyetik kutbu çevreleyen Aurora Borealis, solar rüzgarlarla gelen hayli yüksek oranlarda yüklü elektronların dünya atmosferindeki elementlere etkileşime girmesiyle oluşur.

Önce Kuzey ışıkları için en iyi dönem ne zamanmış ona bakalım. Sonra bu iyi zaman içinde kuzey ışığı nasıl görülür onu inceleyelim.

Kuzey ışıklarının en iyi dönemi Eylül ayında başlar Mart ayının bitimiyle sona erer. Ama bakın yine söylüyoruz. Döneminde dahi gitseniz %100 görürüm diye bir şey yok. Bu tamamen solar aktivite ve havanın bulutlu olup olmamasına bağlıdır.

Öncelikle bu linke tıklıyorsunuz. Açılan sayfada bir harita çıkacak karşınıza. Haritanın sağ tarafında gün batımı, gün doğumu gibi saatler yazmaktadır.

Önce havanın hangi saatler arasında karanlık olduğunu öğrendik.

Sonraki adım haritadan anlamak olmalı. İzlanda haritası üzerinde gördüğünüz yeşil alanlar oranın bulutlu olduğunu gösteriyor. Beyaz kısımlar ise bulutsuz anlamına geliyor.

Yani kuzey ışıklarını yalnızca beyaz olan yerlerde görebiliyoruz.

Haritanın hemen sağ taraınfa Aurora  forecast bölümü var. Altında 0’dan 9’a kadar sıralandırma yapılmıştır. Buranın en az 4 olması gereklidir ki beyaz yerlerde kuzey ışıklarının iyi gözükebilsin. Eğer 4’ün altında olursa çok çok karanlık yerlerden kuzey ışığı görebileceğiniz yani kuzey ışıklarının çok güçsüz olduğu dönem demektir. Ama 4 değerde ve havanın bulutsuz olması halinde ışıklı bir şehir merkezinden bile çok rahat görebileceğiniz anlamına gelmektedir.

Garanti olmamakla birlikte kuzey ışıklarını çok yüksek ihtimal görebileceğiniz dönem Eylül ila Mart ayları arasıdır. Eğer solar aktivite hareketliyse İzlanda’nın her yerinden kuzey ışıkları gözükmektedir.

Kuzey ışıklarını fotoğraflamak için mutlaka tripod’unuz olmalı. Olmalı ki makinanız sabit kalsın. Tripod dışında zorunlu olan şeylerden biri de uzaktan kumandadır. Fotoğraf çekmek için denklaşöre bastığınızda ister istemez makina oynayacaktır. Bunu önlemek için 20 TL’e satılan bir uzakta kumanda almanızı şiddetle tavsiye ederiz. Makina ayarına gelinde en düşük shutter ile en yüksek ISO değerine almanız yeterlidir.

Havanın yağışlı olma ihtimaline karşılık makinaların su almaması için gerekli ekipmanlarınızı yanınızda taşıyın. 

İzlanda’da Gün Doğumu ve Gün Batımı

OCAK ayında gün doğumu ay başından ay sonuna kadar 11:19 ila 10:10 arası, gün batımı ise 15:44 ila17:12 arası değişmektedir, gün ışığı süresi 4,5 – 7 saat

ŞUBAT ayında doğumu ay başından ay sonuna kadar 10:07 ila 08:38 arası, gün batımı ise 17:16 ila 18:43 arası değişmektedir, gün ışığı süresi 7 – 10 saat

MART ayında doğumu ay başından ay sonuna kadar 08:34 ila 06:48 arası, gün batımı ise 18:46 ila 20:16 arası değişmektedir,  gün ışığı süresi 10 – 13,5 saat

NİSAN ayında doğumu ay başından ay sonuna kadar 06:45 ila 05:03 arası, gün batımı ise  20:19 ila 21:49 arası değişmektedir, gün ışığı süresi 13,5 – 17 saat

MAYIS ayında doğumu ay başından ay sonuna kadar 04:59  ila 03:25 arası, gün batımı ise 21:52 ila 23:28 arası değişmektedir, gün ışığı süresi 22 – 23,5 saat

HAZİRAN ayında doğumu ay başından ay sonuna kadar 03:22 ila 03:04 arası, gün batımı ise 23:30 ila 23:57 arası değişmektedir, gün ışığı süresi 20 – 21 saat

TEMMUZ ayında doğumu ay başından ay sonuna kadar 03:22 ila 03:04 arası, gün batımı ise 23:30 ila 23:57 arası değişmektedir, gün ışığı süresi 18 – 21 saat

AĞUSTOS ayında doğumu ay başından ay sonuna kadar 04:35 ila 06:07 arası, gün batımı ise 22:30  ila 20:46 arası değişmektedir, gün ışığı süresi 14,5 – 18 saat

EYLÜL ayında doğumu ay başından ay sonuna kadar 06:10 ila 07:34 arası, gün batımı ise 20:42 ila 18:59 arası değişmektedir, gün ışığı süresi 11,5 – 14,5 saat

EKİM ayında doğumu ay başından ay sonuna kadar 07:37 ila 09:08 arası, gün batımı ise 18:56 ila 17:13 arası değişmektedir, gün ışığı süresi 8-11 saat

KASIM ayında doğumu ay başından ay sonuna kadar 09:11 ila 10:43 arası, gün batımı ise 17:10 ila 15:49 arası değişmektedir, gün ışığı süresi 5-8 saat

ARALIK ayında doğumu ay başından ay sonuna kadar 10:46 ila 11:20 arası, gün batımı ise 15:46 ila 15:41 arası değişmektedir, gün ışığı süresi 4-5 saat

Yukarıdaki listeye bakılırsa en çok gün ışığının yaşandığı dönem yaz dönemi dedikleri mayıs, haziran, temmuz aylarıdır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

İzlanda’nın En Güzel Şelaleleri

Her ne kadar İzlanda'nın en güzel şelaleleri diye başlık...

Güney İzlanda’da Gezilecek Yerler

Golden Circle yani altın çemberden sonra sıra geldi Güney...

İzlanda Altın Çember Golden Circle Rotası

İzlanda'ya ilk geliyorsanız en başta yapacağınız rota şüphesiz İzlanda...

Thingvellir Ulusal Parkı

İzlanda'nın dünya üzerinde en tehlikeli ada olduğundan kimsenin şüphesi...