Thassos Adası

AvrupaYunanistanThassos Adası

Kuzey ege denizinde doyamadığımız Thassos adası bu yaz gezi rotalarımızdan biri oldu. Kuzey ege denizinde bir Yunan adası olan Thassos (Thasos) Kavala bölgesine bağlı ve deniz yolu ile yarım saat uzaklıkta bulunan deniziyle, koyları, doğasıyla adından sıklıkla bahsettiren bir adadır.

Ada 14.000 nüfusa, 393 km2 yüzölçüme sahip olup adanın baştan başa karayolu mesafesi yaklaşık 100 km’dir.

Semadirek adasından sonra gittiğimiz ikinci Yunan güzeli Thassos adasıydı. Thassos adasına ulaşım için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Tatilde aradığınız nedir?

-Kültür?

-Doğa?

-Lezzet?

Bunların hepsine karşılık veren bir yerdir Thassos adası. Bundan dolayıdır ki Türkler tarafından git gide popülerlik kazanmaya başlamıştır.

Adanın merkezi Limenas bölgesidir. Aradığınız herşeyi bu yerleşim biriminde rahatlıkla bulabilirsiniz. Keromoti’den kalkan feribotlar da yine Limenas limanına yanaşmaktadır. Adanın diğer merkezleri ise Prinos, Limenaria ve Potos’tur.

Thassos Adası Kumsalları

Salonikios Kumsalı : Psili Ammos’a varmadan önceki kumsal.

Psili Ammos : Adanın güneyinde yer alan kumsal Potos’dan 5 km, Limenas’tan 45 km uzaklıktadır. Kumluk plajı ve tertemiz suyuyla adada en beğendiğimiz kumsallar arasında ilk sırada yerini aldı.

Potos Kumsalı : Kumsal boyunca dip dibe şezlongların dizili olduğu bir kumsal. Şezlongların sıkışık dizilmesi yetmiyormuş gibi denize sıfır konumlandırılmış olması bu kumsalda denize girmeye engel teşkil ediyor. Gürültü ve kaos ortamı istemiyorsanız bu kumsaldan uzak durun!

Limenaria : Şirin bir sahil kasabası. Sahil boyunca renkli restaurantların dizili olduğu bölge akşam yemeği için ideal yerlerden biri. Yemek dışında isterdeniz restaurantların önünde bulunan kumsaldan denize de girmeniz mümkündür. Fakat denize girilecek yer olarak tavsiye etmiyoruz.

Pachis Beach : Koy içinde, çok geniş olmayan kumsalı ile denizi diğer bölgelere göre daha sığ olan bir kumsal. Kumsal boyunca şezlong ve şemsiye bulunmaktadır.

Papalimani Kumsalı : Ufacık koy içinde ister şemsiye altını tercih edin ister çam ağaçlarının gölgesini. Kitabınızı alın ve köşenize çekilin arada sıcak oldukça denize girin, sefanızı sürün!

La Scala Kumsalı : Papalimani’den bir sonraki kumsaldır. Mutheşem dekoru ve hizmeti ile yine tüm gününüzü geçirebileceğiniz kumsallardan biridir.

Makryammos Kumsalı : Saliara Kumsalına giden yola sapmadan önce karşınıza çıkan yer Makryammos’tur. Kapısında özel güvenliğin bulunduğu yerde kişi başı 3 euro ödeme yaparak kumsala giriş yapabilirsiniz.

Saliara Kumsalı (Marble Beach) : Limenas’tan 5 km uzaklıkta, tropik adaların denizi aratmayacak bir kumsal. Marble Beach beyaz mermer taşlı kumsalı ve kristal gibi berakklığa sahip suyu ile oldukça meşhur bir kumsaldır. Kumsal boyunca ne şezlong ne de şemsiye bulmak imkansız. Yanınızda getirirseniz sizin için rahatlık olur.

Porto Vathy : Saliara kumsalına girmeden yola devam edince karşınıza çıkan kumsal Porto Vathy’dir. Saliara kumsalına doyduktan sonra bu kumsala gelebilirsiniz. Kumsalın ön tarafı halka ayrılmış tam arkasında ise dilerseniz şemsiye ve şezlong kiralayabilirsiniz.

Önemli Bilgilendirme : Saliara ve Porto Vathy’e aynı yoldan gidilmektedir. Saliara kumsalı için yolun sağından girdiğiniz anda tozlu ve topraklı bir yola girip bu yolu yaklaşık 6 km gideceğinizi bilmelisiniz. Biz Thassos adası gezimiz boyunca motosiklet ile bu yolu 2 kez aştık. İlkinde önümüze çıkan manzarayı gören Orkun bir şey demeyince ikinci kez gidelim dediğim de kıymetli motoru zarar görmesin diye onca laf söz etmesine rağmen yine bu zorlu yolu çektik

Golden Beach : Thassos adasının en uzun ve en büyük kumsalıdır. Adanın batısında bulunan Golden Beach Limenas’tan 12 km, Panagia’dan 4 km uzaklıktadır. Mavi bayraklı kumsal adını altın anlamına gelen Chrisi’den almıştır.

Paradise Beach : Adanın en popüler plajlarından biri de Paradise Beach’tir. Sık ormanlık alan ile çevrili uzun kumsalı olup, temiz ve sığ olmayan denizi yüzmek için çok idealdir.

Bizim gibi kalabalıktan uzak bir kaya bulabilirsiniz

Aliki Beach : Thassos adasının Potos bölgesinden 16 km uzaklıkta adanın güneydoğusunda yer alan 200 metre uzunluğa sahip kumsalıdır.

Gelelim meşhur mu meşhur Aliki kumsalına. Kumsal beğenip beğenmeme konusunda bizde bir sıkıntı olabilme ihtimalini düşünemiyoruz. İnsanlar nasıl ve neden beğenir bu kumsalı ona anlam veremiyoruz.

Burası öyle bir kumsaldır ki Thassos denilince Türklerin ilk aklına gelen ve hatta hayran kaldıkları bir kumsaldır.Kumsal tepeden bakılınca her ne kadar davetkar bir görsellik sunuyor olsa da eğer Thassos adasındaki kumsallar için bir sıralama yapacak olursak emin olun burası bizim için son sırada kalır

Niye Mi?

  1. Kum yok
  2. Taşta yok. Şantiye alanındaki pisliği aratmayacak taş kumsalı var.
  3. Deniz taşlık. Ancak 3-5 metre sonra kuma ulaşabiliyorsunuz.
  4. Kumsal boyunca havlu atacak yer yok. Şezlong ve şemsiyeye makhumsunuz.

Thassos Adasının Şirin Köyleri

Panagia : Deniz seviyesinden 300 metre yüksekte resmedilemeye değer bir köydür. Limenas’tan 8 km uzaklıktadır. 1821 Yunan İhtilalinde adanın merkezi olmuş Panagia köyünde günümüzde 900 tane hane bulunmaktadır. Dar sokaklarını süsleyen taş evleri ile bilinen köy güzel kareler yakalamanız için tercih edilebilir bölgelerden bir tanesidir.

Potamia : Adanın batısında Limenas’tan 10 km uzaklıkta 1200 hanelik bir köydür. Köy turizm, tarım, besicilik ve balıkçılık ile geçimini sağlamaktadır. Eğimli bir arazi üzerine kurulu köy geleneksel taş evler ile süslenmiştir.

Prinos : Adanın en büyük kasabalarından biridir. Adanın kuzeydoğusunda Limenas’tan 16 km uzaklıktadır. 900 yıllık zeytin ağaçlarının içinde gizlenmiş 1800 hanesi ile görülmesi gereken yerlerden biridir.

Theologos : Adanın güneybatısında deniz seviyesinden 220 metre yüksekte yaz sezonu boyunca maksimum 800 kişinin yaşadığı ufacık ve şirin mi şirin bir Yunan köyüdür. Köy Limenas’tan 50 km, Potos bölgesinden ise 10 km uzaklıktadır.1455-1813 yılları Türk İstilasında adanın merkezi olmuştur. Gelenek ve kültürünü devam ettiren köyde Thassos halkının geleneksel düğünlerine şahit olabilirsiniz.

Giola’da Yüzün

Adanın Astris bölgesinde bulunan kayalık doğal havuza Giola deniyor. Doğal bir oluşum sayesinde meydana gelen havuz deniz suyu ile doludur. Çevresindeki kayalığın en yüksek bölümü 8 metreyi buluyor. Havuzun genişliği ise 20×15 metredir.

Ulaşım : Limenaria’dan Astris’e doğru giderken Astris oteli geçtikten 100 metre sonra tabeladan sola dönmelisiniz. Potos tarafından gelecekseniz Astris bölgesindeki benzin istasyonu geçtikten sonra tabeladan sağa dönmelisiniz. Tabeladan girdikten sonra 3-4 km bozuk yoldan devam edilmelidir. Biz motorumuzu tabelanın olduğu yere park edip yürüyerek gittik. Siz siz olun sakın bizim gibi akılsızlık edip yürümeye kalkmayın. Yoksa bizim gibi dönüşte otostop çekmek zorunda kalırsınız.

Gezgin Çift Tavsiyeleri

  • Araba ile gitmiyorsanız ada da mutlaka motosiklet veya otomobil kiralayın.
  • Oğlak yemeyin!
  • Bir akşamınızı Potos bölgesinde geçirin.
  • Psili Ammos, Saliara (Marble) Beach ve Porto Vathy’de denize girin.
  • Dönmeden önce Yunan kahvesi alın. Bizim kahvemizden çok daha hafif.
  • Ev yapımı şaraplarını tadın.
  • Giola’ya gitmeyi unutmayın. Ama araçla gidin sakın yürümeye yeltenmeyin.

Thassos Adasında Ulaşım

Genelde turistlerin çoğu adaya kendi araçları ile gelmekte. Aslında rahatlık bakımından da en doğrusu bu. Ada’da bisiklet, motosiklet ve araba kiralamak mümkündür. Fakat ada çevresi 100 km olduğu için bisiklet aslında biraz zorlayabilir. Biz Türkiye’den kendi motorumuzla yola çıktığımız için adanın her yerini motorumuzla gayet rahat ve konforlu gezdik.

Bisiklet, motor, araba tercih etmek istemeyenler ada içinde ulaşım sağlayan otobüsler ile istedikleri yerlere ulaşabilirler. Ama otobüs seferleri ve saatleri sınırlı olduğu için otobüs kullanılmasını önermiyoruz.

Araba veya motor adayı gezmek için en ideali!

Thassos adasının hiçbir yerinde otopark yoktur. İstediğiniz yere aracınızı ücretsiz park edebilirsiniz! 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Meis Adası Yunan Adaları

Yunanistan adaları içinde en küçüğü, en renklisi olan Meis...

Meis Adasına Nasıl Gidilir Meis Adası Nerede

Yunanistan'ın Akdeniz'de bulunan tek adası olan Meis adası nerede,...

Sakız Adası Gezilecek Yerler

Son zamanların git gide popüler olan Yunan adalarından biri...

Thassos Adasına Ulaşım

Kuzey Ege denizinin en nadide adalarından biri Thassos adasına ulaşım...