Sedir Adası

TürkiyeMuğlaSedir Adası

Şehir ya da Sedir Adası’nın ilk yerleşenleri Dor’lardır. Daha sonra Grek, Pers, Hellenistik, Roma ve Bizans çağlarında kesintisiz yerleşim görmüştür. Yerleşmeler adanın doğusundaki küçük ve yuvarlak tepe üzerindedir. Denize açık olan batı tarafında hemen hiç yerleşme yoktur. Doğudaki yerleşim düzgün kesme taşla örülmüş ve çok sayıda kule ile destekli güçlü bir surla çevrilidir.Tepenin ortasında Dor düzeninde yapılmış Apollon tapınağının kalıntıları yer alır. Kuzey yamaçta büyükçe bir tiyatro zeytin ağaçları ile kaplanmış olmasına rağmen iyi korunmuş durumdadır. Ada yerleşimine oranla büyük sayılacak bu tiyatroda adalıların çeşitli oyunlar ve sportif yarışmalar düzenledikleri ele geçen Dor kitabelerinden anlaşılmaktadır. Antik kentin agorasına ait izler tepeciğin batısında izlenebilmektedir. Kedriai kentinin nekropolü (mezarlık) adanın tam karşısında ana kara üzerindedir. İ.Ö 406 yılında Peloponnes savaşlarında Atina’yı destekleyen ada halkına kızan Isparta’lı kumandan Lysandros adayı zaptederek tüm halkını esir pazarlarında satmış, bu olaydan sonra Kedriai eski parlak günlerine bir daha dönememiştir.

Adanın en büyük özelliklerinden biri, adanın kuzeybatısındaki Kleopatra Plajı da denilen küçük koyda mevcut olan ve Anadolu iklim kuşağında ve denizlerinde rastlanmayan bu adaya has kumlardır. Karbonatlı suların etkisiyle az sayıda ve uzun sürede oluşabilen kumlar bu nedenle koruma altına alınmıştır.

Kıstak Kilisesi

Adanın Bizans dönemine ait yapılarından olan kilise, surların dışında kalan iki yapıdan biridir. Adadan kuzeye doğru uzayan kıstak üzerinde yer alır. Kilise, tek nefli ve tek apsislidir. Yapının kuzey doğu yönünde, tonoz başlangıcına kadar ayakta kalmış bir de sarnıç yer almaktadır. Yapı orta Bizans dönemine tarihlendirilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Dalyan’da Gezilecek Yerler

Dalyan, İztuzu, Çamur banyosu, Kaunos Antik Kenti, Kral Mezarları,...

Fethiye Gezi Rehberi

Fethiye gezi rehberi ile Türkiye'nin en iyi tatil bölgesinden...

Datça’nın Koy ve Plajları

Dik kayalarla çevrili Datça yarımadasında 78 tane birbirinden ayrı güzelliğe sahip...

Datça Yarımadası

Datça Yarımadasına önce Karlar ve ardından sırasıyla Mısırlılar, Hititler, İskitler,...