Bulgaristan Gezi Rehberi

BulgaristanBulgaristan Gezi Rehberi

Balkanların kalbinde bir ülkedir BulgaristanBulgaristan gezi rehberi ile Bulgaristan’da gezilecek yerler, zengin tarih, kültür, gelenekler ve fazlası için doğru yerdesiniz.

Balkan yarımadasında, Güneydoğu Avrupa’da yer alan ülkenin yüzölçümü 110.993,6 km²’dir. Ülkenin başkenti Sofya’dır. Schengen ülkelerinden biri olduğu için Türk vatandaşlarından vize istenmektedir. Eğer ABD ve AB ülkeleri vatandaşıysanız vizesiz 90 güne kadar ülkede kalabilirsiniz.

Bir ülke düşünün ki % 70’i ovalardan vadilerden, %30’u dağlarla çevrili ve Avrupa ülkeleri içerisinde en zengin biyoçeşitliliğe sahip. Hal böyle olunca doğaya doymamak elde değil. Hele ki dağcılık sporu ile ilgileniyorsanız ülke’de bulunan yaklaşık 40 tane dağ sizler için iyi bir seçenek. Ya kuş gözlemcisiyseniz! Via Aristotelis ve Via Pontica göç eden kuşların göç yollarından olduğundan Bulgaristan sizler için de çok iyi bir seçenek.Hazır ülkenin doğal zenginliklerini anlatmaya başlamışken Bulgaristan’ın 3 ulusal parkı, 11 doğa parkı olduğunun da altını çizmeliyiz.

Bulgaristan Gezilecek Yerler

Ülkenin Unesco tarafından koruma altına alınmış değerleri aşağıdaki gibidir. Aracıyla gideceklere yön vermek için koordinatları da yazdık.

– Boyana Kilisesi N42°38’40.80″ E23°15258.43″

– Ivanovo Kaya Kilisesi N43°41’41.06″ E25°59’12.18″

– Kazanlak Türbesi N42°37’32.66″ E25°23’56.95″

– Madara Horseman N43°16’27.60 E27°06’12.86″

– Pirin Ulusal Parkı N41°48’50.85″ E23°28’12.56″

– Nesebar N42°39’31.34 E27°44’00.43″

– Srebarna N44°6’8.00″ E27°3’44.30″

– Rila Manastırı N42°08’00.23″ E23°20’24.83″

– Sveshtarska Türbesi N43°44’41.95″ E26°45’58.79″

Bulgaristan Para Birimi

Para birimi Lev’dir.

1 Lev = stotinki

1 Euro = 1,955 Lev (lv.)

Ülke her ne kadar Schengen ülkelerinden olsa da ülke içinde sadece lev geçerlidir. Nakit ödemeler dışında hemen hemen her yerde kredi kartı geçerlidir.

Bulgaristan İklimi

Subtropikal ve ılıman iklimin hakim olduğu ülkede dört mevsimin her biri çok net yaşanmaktadır. Doğu kesiminin Karadeniz iklimine olan yakınlığı bilinse de güney kesimindeki Akdeniz iklimine olan yakınlığı ile ülkeye yaz, kış ziyaret edebilirsiniz. Yaz mevsiminde sahillerinin tadını çıkabilirken, kış mevsiminde kış sporları için sizlere oldukça fazla seçenek sunmaktadır.

Kış mevsiminin en belirgin yaşandığı dönem Aralık-Mart ayları arasıdır. Hava sıcaklığı -10 ila 15 derece arasındadır. Bu sıcaklık yaz mevsiminde 30 ve üstüne kadar çıkmaktadır.

Bulgaristan Gelenekleri

Survakane : Bulgaristan’ın en eski geleneklerinden olan Survakane yeni yılın başladığını ifade etmektedir. 1 Ocak’ta çocuklar ve gençlerden oluşan grupların halkın evlerine ziyaret edip şarkılar söylediği bir gelenektir.

Kukeri : Ülkenin en ilginç geleneklerinden biri Kukeri’dir. Yıl içinde Ocak ve Mart ayları arasında kafalarında korkunç maskeler olan ve özel giysiler içindeki kukerilerin kötü ruhları kovmak adına müzik eşliğinde yaptıkları dans gösterisi niteliğinde eğlenceli bir gelenektir.

Martenitsa : Mart ayının ilk günlerinde baharın gelmesiyle Bulgar haklı eşine, dostuna, akrabasına beyaz ve kırmızı ipten yapılan süslerden (martenista) hediye eder. Gelenekten ziyade adet halini almış bu uygulama halkın mutluluk dileklerini ifade ettiği gibi çokta sevilmektedir.

Gül Toplama : Her yıl Mayıs ayının sonu ve Haziran ayının başında Karlovo, Kazanlık ve Sopot bölgelerini kapsayan Gül Vadisinde halkın gül toplama törenidir. Şarkılar, danslar eşliğinde oldukça eğlenceli bir gelenektir.

Nestinarstvo : Eski Trakların güneşe tapmasıyla ilgili olan bu gelenek bir yandan da Hristiyanlık unsurlarını içermektedir. Stranca Dağı’nın olduğu bölgede ateş üzerinde yapılan dans gösterisidir.

Koledari Geleneği : Hristiyalık dini için Noel’in çok önemli olduğu bilmeyeniniz yoktur. Ancak Bulgaristan’da Noel gecesi gerçekleşen çok farklı bir gelenek vardır. Noel yemeğinden sonra gece başlayıp sabah’ın erken saatlerine kadar devam eden Koledari Geleneği ile özel kıyafetler içerisinde Koledari’ler evleri ziyaret eder ve onlar için şarkı söylerler.

Bulgaristan’da Etkinlik ve Festivaller

Ocak : Razlog (Kukeri Festivali), Pernik (Uluslararası Surva Maske Festivali)

Mayıs : Sofya Müzik Günleri, Sviştov (Antik Miras Festivali)

Temmuz : Burgaz (Kum Figürleri Festivali), Varna (Uluslararası Jazz Festivali), Veliko Tırnovo (Asırların Sahnesi,Opera Festivali), Razgrad (Yoğurt Festivali)

Ağustos : Bansko (Uluslararası Jazz Festivali), Gabrovo ve Bojentsi ( Açık Hava Resim Festivali)

Eylül : Albena (Uluslararası Ponpon Festivali), Plovdiv ( Galeriler ve Müzeler Gecesi)

Ekim : Varna (Uluslararası Kukla Sanat Festivali), Plovdiv (Uluslararası Plovdiv Jazz Fsetivali)

Kasım : Bansko (Uluslararası Dağ Sinema Festivali), Sofya (Ülkenin en büyük film festivali)

Bulgaristan Ulaşım Rehberi

Türkiye’nin sınırında bulunduğu için bir çok vatandaşımız şahsi araçları ziyaret etmektedir. Sizlerde aracınızla gidecekseniz sınır kapıları şöyledir;

– Malko Tırnovo sınır kapısı,

– Lesovo sınır kapısı,

– Kapitan Andreevo sınır kapısı

Ülkede dört tane uluslararası havalimanı bulunmaktadır. Araç ile gelmek yerine uçak tercih edecekseniz;

– Varna Havalimanı,

– Sofya Havalimanı,

– Plovdiv Havalimanı,

Burgaz Havalimanı

Ülke içi ulaşımlarınızı ister tren ister otobüsler ile rahatlıkla sağlamanız mümkündür. Aşağıda vermiş olduğumuz linklerden güzergah ve ücretleri kontrol edebilirsiniz.

Bulgar Devlet Demiryolları

Sofya Otogarı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ