Yaşayan Tanrıça Kumari

AsyaNepalYaşayan Tanrıça Kumari

Tanrılar ülkesi Nepal, tanrıları olurda yaşanı olmaz mı hiç ! Bu tanrı diğerlerinden çok farklı ufacık bir kız çocuğu. Her zaman kırmızı elbiseler içinde, takıp takıştıran, kırmızı rujlu, sürmeli bir kız. İki gözüne sürülen siyah çizgi başına doğru uzatılarak sürülür aynı zamanda ikin gözünün ortasına birliği temsilen üçüncü göz yapılır. Newari kültürünün somutlaştırılmış hali olan Yaşayan Tanrıça Kumari Hindu tanrı Durga (Telaju)’ yı temsil eder. Hem hindular hemde budistler yaşayan tanrı Kumari’ye taparlar.

Yaşayan Tanrıça’nın yüzlerce yıllık geçmişi vardır. Kathmandu’nun son Kralı olan Jaya Prakash Malla cinsel arzularına yenik düşüp ufak bir kız çocuğuna tecavüz etmiştir. O gece kralın rüyasına Tanrıça Telaju girmiş ve bağışlanması gerektiğini söylemiş böylelikle kral yaptığına pişman olup ilah yaratmaya karar vermiştir. Böylelikle ufak bir kız çocuğu tanrıça ilan edilip, gelenek yılllarca sürmeye devam etmiştir.

Yaşayan Tanrıça Nasıl Olunur?

Öncelikle ilk şart Newari kökenli Siddhartha Gautama Shakya soyundan gelmek şarttır.

3-5 yaşındaki kız çocukları 32 zorlu elemeden geçirilirler. Bu elemeler arasında mağaralarda yalnız bırakılır, loş odada onlarca kesik hayvan kafalarıyla aynı havayı solurlar. 32 elemeyi başarıyla geçen yani korkusuz olan Kumari olmaya hak kazanır. Sadece elemeli geçmek yeterli değildir Kumari olmanın başlıca şartlarından biri de kan akıtmamış olmasıdır. Bu ünvana sahip olduktan sonra Kumari ailesinden alınıp Durbar meydanındaki Kumari Bahal evine yerleştirilir ve yılda sadece 13 defa dışarı çıkarılır. Kathmandu’nun son yaşayan tanrıçası 2008 yılında seçilmiş olan Matina Shakya’dır.

Yaşayan Tanrıça’nın Görev Süresi Ne Kadardır?

3-4 yaşlarında Kumari olan kız çocuğu adet görene kadar bu görevde kalmaktadır. Bu süreç yaklaşık 10 yıldır. Her adet gören vücudundan kan çıkan Kumari’den sonra yenisi seçilmektedir.

Yaşayan Tanrıça Görevi Bittikten Sonra Ne Yapar?

Görev süresi boyunca yaşadığı binadan yılda yalnız 13 kez dışarı çıkarılan ve her dışarı çıktığında yere dahi ayak bastırılmayan Kumari görev süresi bittiğinde günlük hayata terk edilir. Bu durumda yaşayacağı travma günlük hayatı bilmeyen bir çocuğun birden gerçek hayata geri dönmesi muhakkak derin izlere ve psikolojik etkilere yol açmaktadır. İşte tam bu noktada 1984-1991 yılları arasında Kumari görevi yapan Rashmilla Shakya’nın anılarının anlatıldığı “From Goddess to Mortal” Tanrıçadan Ölümlüye isimli kitabın tam da bu konuya değinmektedir.

Kathmandu Durbar meydanında gezerken Kumari’nin evinin önündeki kalabalığın durulmasını bekledik. Hiç görebilme ihtimalimiz olmadığını düşünerek binanın avlusuna girdik. Bizimle beraber yalnız bir kaç kişi ve 2 görevli vardı. Israrla resim çekmememiz gerektiğini dile getirip bir yandan bahşiş derdine düşmüşlerdi. Tam o esnada Kumari camda belirdi. Sanki oyun esnasında dışarıda ilginç bir şey görmüşcesine avluya, bizlere bakıyordu. Görmeyi ummadığımız bir anda karşılaşınca çok şaşırdık. Görevlilerin uyarısı ile Nameste selamını verdik. 5 yaşında Kumari olan kız çocuğunun 11 yaşında olduğunu öğrendik.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Bhaktapur Changu Narayan Tapınağı

Bhaktapur'u gezdikten sonra Changu Narayan tapınağına gitmek için otobüs...

Pashupatinath Tapınağı

Her gün farklı farklı yapılar, değişik inanışa sahip insanlar,...

Kathmandu Bouddhanath Stupa

1979 yılında Unesco Dünya Miras listesine alınan Bouddhanath Stupa...

Swayambhu Mahachaitya Tapınağı

İnanç şekilleri, değişik dinleri, yoksulluğu, hava kirliliği ve mimarisi...