Viyana Gezi Rehberi

AvusturyaViyana Gezi Rehberi

Avusturya Viyana gezi rehberi ile Viyana’da görülecek yerler, gezilecek yerler, kiliseler, müzeler, parklar, cafe’ler ve daha bir çok yer hakkında detaylı bilgi verip Viyana gezisi planlamayı düşünenler için yardımcı bir gezi kaynağı olacağını umuyoruz.

Viyana Tuna Tenri (2845 km uzunluğu ile Avrupa’nın 2.büyük nehridir) kenarında Orta Avrupa’da Avusturya’nın başkenti olan bir şehirdir. Ülkenin sanat, politik ve ekonomik anlamda merkezidir.

Söz konusu Viyana olunca ilk akla gelen Jugendstil (Almanca konuşulan ülkelerdeki sanat akımına verilen isim) mimarisi ve Secession Sanat Evi gelir.

Viyana’da gezip görülmesi gereken onlarca yapı, eser, müze olduğu için sizlere önereceğimiz konaklama süresi ortalama 3 gündür.

Viyana Neden Ziyaret Edilmeli

Viyana’yı ziyaret etmek için fazlasıyla sebep vardır. En başta tarihi bir şehir olması Viyana’ya ziyaret etmemiz için en büyük etken olmasına rağmen bunun dışında klasik müziğin merkezi olması, Jegendstil mimarisine sahip tarihi binalarının olması, mis gibi kahveleri, leziz mi leziz snitzel’i (Wiener Schnitzels) ve Apfelstrudel’in memleketi, Avusturyalı nörolog Sigmund Freud’un ülkesi ve daha daha fazlası…..

Viyana’da Ne Yapılmalı?

Ringstrasse – Ring Sokağındaki Anıtlar

Rathaus / Belediye Binası : Binanın önünde yazlık sinema etkinliğini kaçırmamalısınız.

Hofburg Sarayı : 1694 yılında yaptırılan saray’da döneminde yaşamış olan İmparator ve Kraliçelerin eşyaları ile birlikte toplam 4.659.852 adet tarihi eser bulunmaktadır.

Burgtheater / Ulusal Tiyatro : Avupa’nın en eski 2. Tiyatrosu olan yapı 1888 yılında kapılarını ziyaretçilerine açmıştır.

St. Stephen Aziz katedrali (Stephansdom) : Stephansdom olarak da bilinen yapı 1000’li yıllarında başında geç roman stili ve erken gotik döneminin mimarisi ile inşa edilmiştir. Şehrin panoramik manzarasına hakim olan katedral kulesine 343 basamak ile tırmanıp şehri doya sıya izleyebilirsiniz. Katedralin kubbesi II. Viyana Kuşatmasında Osmanlı İmparatorluğunun bozguna uğraması sonucu bırakmak zorunda kaldıkları tüfe, top ve diğer savaş aletlerinin eritilerek yapılması da oldukça ilginç bir detaydır. (Ulaşım için U-1 kullanılmalıdır.)

Ulusal Kütüphane

Prince Eugune Savoy Heykeli : Avusturya’nın milli kahramanının heykelidir.

Schönbrunn Sarayı (Schloss Schönbrunn) : Viyana’daki Kraliyet Sarayı alabildiğine büyük peyzajlı bahçesi, sarayın mimarisi ve kompleks içerisindeki Avrupa’nın en eski hayvanat bahçesini içinde barındırmasıyla Viyana’ya gelip mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Sarayın bahçesi Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresia tarafından 1744-1749 yılları arasında tamamlatılmıştır. 1996 yılında Unesco tarafından koruma altına alınmış barok mimariye sahip yapı Habsburg İmparatorluğuna ev sahipliği yapmış olmasıyla bilinir. Sarayın karşısında size göz kırpan zafer takını (Gloriette) ise Ferdinand von Hohenberg tasarlamıştır.U4 metro hattı ile ulaşılabilir.

Hayvanat Bahçesi : Dünyanın en eski hayvanat bahçesidir. Kuruluş yılı 1752’dir.Giriş ücreti hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

St. Peter’s Church (Peterskirche)

St. Michael Kilisesi / Michalerkirche : 13 yy. ait kilisenin girişindeki detaylar çok ilgi çekiciydi.

Karl Kilisesi (Karlskirche) : İmparator VI.Karl tarafından 1713 tarihinde kilisenin yapımı için ilk çalışmalar başlanmış 1737 yılında ise tamamlanmıştır. Kilisedeki farklı mimari özellikler dikkatlerden kaçmamaktadır. Yapının dış yüzeyi için Yunan stili Portikus Tapınağı’ndan, giriş bölüm Roma barok mimarisinden ve kilisenin iki sütunu ise Roma’daki Trajan Sütunlarından esinlenilerek yapılmıştır. Adres : Kreuzherrengasse

Belvedere Sarayı

Heldenplatz/Kahramanlar Meydanı

Viyana Devlet Opera Binası (Straatsoper) : 1863 yılında açılan yapı için şehrin en önemli yapısı desek hiç de yanlış bir tabir olmaz aslında. Ziyaretçilerine romantik bir atmosfer sunan Opera Binası ihtişamı ile görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Siz de bir sanat sever iseniz mutlaka opera’ya doymak adına burada olmasınız. 1300 kişi kapasiteli tiyatro salonunda yılda 300 performans gerçekleşmektedir.

Avusturya Parlamento Binası : Ring strasse (caddesi) üzerinde yer alıyor. Binayı rehber eşliğinde gezip detaylı bilgiler edinebilirsiniz. II. Dünya savaşında ağır bombardıman ile karşı karşıya kalan yapı ciddi hasar görmüştür.

Halk Tiyatrosu / Volkstheater : Alman Tiyatrolar Birliğince 1889 yılında mimar Ferdinand Fellner’e yaptırılmıştır. İl yapıldığı zaman 1.900 kişi kapasiteye sahip yapı II. Dünya savaşında tahrip olduktan sonra yapılan tadilat sonucu günümüzde kapasitesi 1.148 kişiliktir.

Kahlenberg : Şehri kuşbakışı izlemek için muazzam bir noktadır. Ulaşım için önce Heiligenstadt’ girmeniz gerekiyor. Bunun için U-Bahn (metro) U-4 hattını kullanmalısınız. Varacağınız noktadan ise 38A numaralı otobüse binerek Kahlenberg’e rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Viyana Veba Anıtı / Graben – Plague Monument : Şehir tutulmuş olduğu veba salgınını 1679 yılında anlatabilmiştir. Bunun üzerine İmparator I.Leopold tarafından veba salgını anıtı yaptırılmıştır. İlk anıt Johann Frühwirth tarafından ahşap olarak inşa edilmiş ardından mermer anıt yapılması için Matthias Rauchmiller görevlendirilmiş görevlendirildikten yalnızca birkaç yıl sonra ölmesi ile sütünda birkaç melek dışında geriye bir şey bırakamamıştır. Anıt 1693 yılında Heykeltıraşlar Tobias Kracker ve Johann Bendel tarafından bitirilmiştir.

Giant Ferris Wheel/Riesenrad : Bu dönme dolap şehrin simgesidir. Giriş ücreti hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

Faşizm Anıtı

Capuchin İmparatorluğu Mezarlığı

Hundertwasser’s House : Bu ilginç yapıyı Mimar Friedensreich Hundertwasser düşünmüş mimar Joseph Krawina yapmıştır. Köşe başında bulunuyor. Yapı şehir merkezinin biraz dışında yer almaktadır.

Tuna Adası : 70’li yıllarında sonlarında yapılmış olan suni bir ada olan Tuna adası zamanla Viyana halkının piknikler, su sporları yaptığı, festivaller gerçekleştirdiği tam bir eğlence adası olmuştur.

II.Franz Heykeli (bkz : Wikipedia)

Viyana’daki Müzeler

Sanat Tarihi Müzesi (Kunsthistorisches Museum)

Albertina Müzesi

Sigmund Freud Müzesi

Doğa Tarihi Müzesi (Naturistoriches Müzesi)

Teknoloji Müzesi/Technisches Museum

Saat Müzesi / Uhren Museum

Savaş Tarihi Müzesi /Arsenal

Viyana’daki Parklar

Rathaus Park : Parlamento binasının hemen yanındadır.

Wachau Vadisi : Yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek, binicilik yapmak gibi bir çok açık hava etkinliği gerçekleştirmek için ziyaretçilerine davetkar bir ortam sunmaktadır.

Stadtpark/Şehir Parkı : Viyana’ya gelen bir çok turistin en çok tercih ettiği park’tır. Park içerisinde heykeller, çeşmeler, köprüler park içinde vakit geçirmek ve etrafı gözlemlemek için iyi bir yerdir. Landstrasse 1030

Hofgarten

Volksgarten : Hofsburg saray bahçesidir. Bahçede yer alan Kraliçe Sisi heykeli görülmelidir.

Burggarten : Hofsburg saray bahçesidir. Bahçe içerisindeki Mozart hekyeli görülmelidir.

Türk Tabyası Parkı / Türkenschanzpark : II.Viyana Kuşatmasında da başarısız olan Osmanlının tüm askeri teçhizatlarını burada bıraktıkları yer olması sebebiyle İmparator Franz Joseph’in emri ile Türk tabyası park haline getirilmiştir.

Viyana’da Alışveriş

Şehrin en merkezi caddesi Karntner Strasse

Kärntnerstrasse

Mariahilfestrasse

Naschmarkt : Viyana’nın en popüler marketidir. Pazartesi ve Cumartesi günleri açılan pazarda aradığınız her çeşit ürünü bulabilirsiniz. Pazartesi –Cuma arası 06:00 18:30 arası cumartesi ise 06:00 17:00 arası açıktır. Pazar’da gezdikten sonra öğle yemeği için çok şirin yerler bulabileceğinizi unutmayın. Ulaşım : U1, U2, U4. Naschmarkt Viyana’nın 6.bölgesinde yer alan Wienze’de yer alıyor.

Flohmarkt : Avrupa’nın en iyi bit pazarıdır. Pazarın atmosferi alışveriş yapmasanız dahi gezmeniz çevredeki ürünleri gözlemlemeniz için yeterlidir. Ulaşım : U4 Kettenbrückengasse

Brunnenmarkt : Avrupa’nın en uzun pazarıdır. Hatta ilerleyen zamanda Naschmarkt’dan bile meşhur olacağa benziyor. Ulaşım : U6 Thaliastrasse durağında inip tram ile devam edilmelidir.

Viyana’da En İyi Pasta Çikolata Nerede Yenir?

Cafe Sacher : Opera Evinin tam karşısında yer alan tipik bir Viyana cafesidir. Yaz aylarında terasında da keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Scholadekoenig : İşte en mükemmel çikolatayı yiyebileceğiniz yerlerden bir tanesi. Sadece çikolata yemekle kalmayıp, şirin paketlemeleri yüzünden hediye almamak için kendinize hakim olamayacağınız bir pastanedir.

Oberlaa :Bir yorgunluk kahvesi ve yanında kek yemek için ziyaret etmeniz gereken bir yerdir. Çikolatayı buradan almayın, çok daha kalitesini listede yer alan diğer yerlerden alabilirsiniz. Adres : Neuer Markt 16

Demel : Kohlmarkt 14’da bulunan pastane Viyana’nın en eski ve meşhur olanıdır.

Viyana’daki Ücretsiz Şeyler Nelerdir?

Viyana’daki tüm galerilere, kiliselere, parklara ve Geldmuseum, Kunsthalle am Karlsplatz, MUSA, Bezirksmuseen müzelerine giriş,

Her ayın ilk Pazar günü Uhrenmuseum, Wienmuseum um Hermesvilla, Haydnhaus, Wien Museum am Karlsplatz, Heeresgeschichtliches Museum, Römermuseum, Otto Wagner Pavillion müzelerine giriş,

26 Ekim Avusturya için çok özel bir gün olduğundan bu tarihte tüm müzelere giriş,

Her Salı 18:00 – 22:00 arası MAK müzesine giriş,

6 yaş altındaki çocuklar için toplu taşıma,

Rathausplatz’daki yazlık sinema Haziran sonunda başlayıp Eylül başı biten etkinliğe ücretsiz katılabilirsiniz. Yer bulabilmek adına erken gitmekte fayda var,

Çeşme suları,

Ücretsiz Wifi noktaları Westbahnhof, Rathausplatz, Museumsquartier, Donauinsel,

Avrupa’nın en büyük açık hava festivali olan Donauinselfest Danube adasında gerçekleştirilmektedir. (bir sonraki festival zamanını öğrenmek için buraya tıklayınız.

Her yıl Mart ila Haziran ayları ve Eylül ayında gerçekleştirilen açık hava operası,

Opera House önünden başlayıp Museum Quarter’da biten 60 dakika süren yürüyüş turu.

Viyana Şehir İçi Ulaşım Nasıl Sağlanır?

U-Bahn denilen metro, S-Bahn denilen banliyö, Strassenbahn denilen tramvay ve otobüsleri ile şehrin istediğiniz noktasına bu ulaşım araçlarından birini kullanarak gidebilirsiniz. Ulaşım konusunda oldukça fazla çeşitlilik sunmakta olan Viyana’da ulaşım konusunda hiçbir sıkıntı çekmeyeceğinizi bilmelisiniz.

48 sat ve 72 saatlik seçenekler sunan Viyana Kart’ta ulaşım için oldukça işinize yarayacaktır.

Viyana kartı temin edebileceğiniz yerler : Albertinaplatz’daki Tourist Info, Am Hauptbahnhof 1’deki Tourist Info, Havalimanı varış terminali F4201 gişesinden.

Viyana’ya Ulaşım Nasıldır?

Türkiye’den Viyana’ya direk uçuş yapan havayolu firmaları bulunmaktadır. Bunun dışında uçuş arama ve satın alma hizmeti veren siteleri de kullanmanız söz konusudur.

Avrupa’nın her hangi bir ülkesinden Viyana ulaşımın oldukça kolay ve yakın olduğunu da belirtmeliyiz. Salzburg ve Budapeşte’den 3 saatte, Münih ve Prag’dan 4,5 saatte Viyana’ya tren ile ulaşabilirsiniz.

Uçak tercih edecekseniz en uygun fiyata hizmet veren Rynair’dir.

Avusturya Vizesi Nasıl Alınır?

Avusturya Avrupa Birliği ülkesi olduğundan diğer tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Avusturya konsolosluğundan Schengen Vizesi alınması gerekmektedir.

Viyana İçin İpuçları

  • Tourist Information’dan şehir ve metro (u-bahn) haritası edinin.
  • Viyana’da yıl boyu ortalama sıcaklık 10 ° C’dir. Aralık ve Şubat aylarında en soğuk dönemini yaşayan ülke’de sıcaklık -10 ila 10 decere arasında değişkenlik göstermektedir. En sıcak aylar ise Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında olup hava 27 ° C’yi bulmaktadır.
  • Viyana Card ile bir çok müze ve alışveriş dükkanlarında indirim hakkında sahip olabilirsiniz.
  • Fayton kiralayıp şehrin tarihi bölgesini keyifli bir şekilde 20-40 dakika yorulmadan gezebilirsiniz.
  • Haftaiçi dükkanların çalışma saatleri 09:00 – 18:30 arası olup cumartesi günü dükkanlar 18:00’e kadar açıktır.
  • Sakın yere sigara atmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ