Şirince Köyü Şirince Gezilecek Yerler

TürkiyeİzmirŞirince Köyü Şirince Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en güzel köylerinden biri olarak bilinen Şirince Köyü rehberi ile karşınızdayız. Şirince gezilecek yerler listemize başlamadan önce Şirince’ye nasıl gidilir, Şirince’de ne yenir, Şirince ismi nereden gelir ve en son Şirince otelleri hakkında aradığınız her türlü bilgiyi yazacağız.

İsminin hakkını veren köy mimari yapısı ile her gelen ziyaretçiyi memnun ediyor. Köyün en önemli varlığı aslında yamaca yapılmış beyaz badanalı evleridir. 1986 yılından bu yana Şirince Kültür Mirası olarak koruma altına alınan köy fotoğraf çekmeyi sevenler için kaçırılmaması gereken yerlerden bir tanesidir.

Köyün yerleşim alanının olduğu yer 3. Derece SIT alanıdır.

ŞİRİNCE İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Kuruluşu M.S 5 yy’a dayanan Şirince Köyü İzmir’in kurtuluşu ile boşaltılmış ve yerlerine Selanik, Kavala’dan gelen mübadiller sayesinde Türk köyü olmuş.

Zeytin, mandalina, incir ağaçları ve üzüm bağları ile çevrili olan dağ köyü Şirince’nin Rumca ismi Kırkınca/Çirkince’ymiş. Efes’ten gelen Rumlar köye 40 hane kurmuşlar ve bu yüzden köye Kırkınca demişler. Köy, halk için o kadar özel bir yermiş ki kimsenin bilmesini istemezlermiş. Köy’de üretilip Efes’te sattıkları ürünlerin nereden getirildiğini soranlara da Çirkince bir yerden diiye cevap verdikleri için köyün bir digger adı da Çirkince olarak anılmaya başlanmış. Ama eski İzmir valisi Kazım Dirik Paşa’nın “böyle güzel bir yer çirkin olamaz, olsa olasa Şirince olur” demesiyle bugünkü ismini almıştır.

Çirkince ismininin kaynağı : Ankara Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün arşivinde bulunan 1583 M. (991 H.) tarihli Aydın Vakıf Defteri (kaynak : ankara.edu.tr)

ŞİRİNCE NEREDE? ŞİRİNCE’YE NASIL GİDİLİR?

Şirince, İzmir ilimizin Selçuk ilçesine bağlı bir dağ köyüdür. Selçuk’un merkezinden 8 km, İzmir’den 86 km, İstanbul’dan 545 km ve Antalya’dan 410 km uzaklıktadır.

İzmir’den Şirince’ye nasıl gidilir ;

-İzmir’den trene binip (İzmir Basmane – Denizli yönü) 1.5 saat yolculuk yaparak Selçuk’a varabilir ve Selçuk merkezken minibüsler ile Şirince Köyü’ne gidebilirsiniz,

-İzmir şehirlerarası otobüs terminalinden her 40 dakikada bir kalkan Selçuk dolmuşlarına binip, Selçuk merkezden minibüsler ile Şirince’ya varabilirsiniz,

İstanbul’dan Şirince’ye nasıl gidilir ;

-Uçakla gelenler Adnan Menderes Havalimanındaki trenleri kullanabilir. B38 numaralı Denizli trenine binerek 6.durak olan Selçuk’ta inebilirsiniz,

-Aracınızla gelmeniz halinde Çamlıca gişelerden sonra otobandan devam edip Eskihisar iskelesinden Topçular-Yalova feribotunu kullanmalı, Balıkesir – İzmir yolundan devam edip Manisa yönüne devam edilmeli ve İzmir – Aydın Otoyoluna girilmelidir.

Instagram Gezgincift hesabımızı takip ederek tüm gezilerimizi anlık görebilirsiniz.

ŞİRİNCE KÖYÜ TARİHİ – DAĞDAKİ EFES

Köye ilk yerleşen insanların İS 5. yüzyılda Efes limanının Kuşadası’na doğru çekilmesinden sonra olduğu döneme denk geldiğine inanılır.

Diğer bir söylenti ise köye ilk yerleşenlerin Aydınoğulları tarafından serbest bırakılıp sürülmüş olan köleler olduğudur. Hatta çirkince ismini de dikkat çekmesin diye bu kölelerin koyduğuna inanılmaktadır.

Şirince köyündeki en eski yapı Helenistik dönemden kalma şimdilerde halk tarafından bilinen Manastırdır.

9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtuluşundan sonra Ege bölgesinde olduğu gibi Şirince Köy’ündeki Rumlar da Yunanistan’a göç etmiştir. Bundan tam 1 yıl sonra nüfus mübadelesi ile Yunanistan’daki Türkler de buraya getirilmiştir.

ŞİRİNCE’DE KIYAMET GÜNÜ

Hatırlarsanız maya takvimine gore 21 aralık 2012 yılı günü kıyametin kopacağı ama bundan nasibini almayacak tek yerin Şirince olduğuna dair bir bilgi alıp başını gitmiştir. İnsanların akın akın geldiği ve telefon programlarının dahi çekildiği köy ismini kıyamet günüyle duyurmayı başardı. Aslında bir delinin kuyuya taşı atmış ama bin akıllı çıkaramamış hikayesi Şirince’deki kıyamet seneryasonu tam uyuyor.

İşin aslı yani maya takvimine gore insanlık aleminin başka bir döneme gireceğinden yaşamlarını enerji ve tarımsal anlamda idame ettirebilecekleri yer olarak Şirince’yi göstermiştir.

ŞİRİNCE GEZİLECEK YERLER

Şirince Köyü Manzarasına Doyun

Köy’e adım atar atmaz manzaraya en hakim nokta Artemis restauranttır. Geldiğiniz saate bağlı olarak ister kahvaltı ederken isterseniz de akşam yemeğinizi yerken köyün manzarasının da size katılmasına, arkanızda fon olmasına izin verin. Hazır akşam yemeği demişken en favori yemeklerinden biri Kıyamet Kebabı!

Artemis Restaurant köyü tam karşıdan görebileceğiniz noktadadır. Dileyenler köyü tepe noktadan da seyredebilir.

Nişanyan Otele Gitmeyin

Bu noktalardan biri Nişanyan Otelinin bulduğu noktadır. Ama lüftennnnnn sakın aman haa diyoruz hatta burada oturup bir şey içmeyin. Zaten içmek isteseniz de muhattap bulamazsınız o ayrı konu.. Şirince’ye gittiğimizi öğrenen pek çok kişi buraya gelmemimizi önerdi. Biz de hadi madem gidelim de nasıl bir yermiş görelim dedik. Otelin resepsiyonuna gidip artık görevli mi yosa sahibi mi bilmediğim bir bayan müşterisine harıl harıl odalarından bahsediyordu. Zayıf, kısa boylu ve kısa saçlı, kumral bir bayan. Bu arada kadının tam karşısında duruyorum iki dakika yorulur belki de arada bize hoş geldin, buyurun falan der diye. Fazlasını istediğimiz yok!

Neyse madem kimsenin bir şey diyeceği yok o halde bir yere oturalım en azından tesisin garsonu varsa gelir siparişi alır dedik. 15 dakika sonra görünürde ne garson ne de ona benzer bir şey vardı.

Arkadaşlar ilgisiz ve hiç oraları olmayan bir mekan. Köyün insanlarından aldığımız bilgiye göre Nişanyan Otelinin sahipleri müşteriye doymuş vs diyorlar. Hem tesis sahibi olup hem de böyle bir zihniyette olan insanlarla bizim işimiz olmaz. Size de söylemek istedik. Gidip gitmemek size kalmış. Ya da bizim gibi gidip babanızın tarlası gibi girip manzaranın fotoğraflarını çekebilirsiniz. Ne de olsa ortalıkta kimse yok. Olsa da sen ne yapıyorsun burada diye soran yok ☺

Köy manzarasını görebileceğiniz en güzel yerlerden sonuncusu da Kayserkaya’dır. Nesin Matematik köyü ile yan yana olan Kayserkaya hem doğayla iç içe olma imkanı sunmakta hem de sahibi İlkan Bey’in sıcakkanlılığı ile sohbetine doyum olmayan yerlerdendir. Tesisin en tepe noktasına çıkıp şarabınızı alıp, ateşinizi yaktırın (tabi hava soğuksa) ve gün batımının bin bir rengi içinde keyfinize keyif katın.

 

Sokakları Gezin

Eski tip kaldırım taşla kaplı dar ve kaldırımsız sokaklarında gezmeyi ihmal etmeyin. Zaten köy o kadar ufak ki maksimum 45 dakikida köyün tüm sokaklarını gezebilirsiniz. Köyün yamaçta olduğundan bahsetmiştik. Bu yüzden araçlar ancak belli sokakları kullanabiliyor. Bize kalsa köyün girişinden itibaren köye araç girişinin yasak olması. Madem turizm anlamında ciddi talep var daracık sokağında gezerken karşıdan gelen gürültülü araca koy vermek için yer arama telaşına girmemeliyiz.

Köy halkının ihtiyacının nakliye hizmeti için başka türlü yollar düşünülebilir. Ama araçların sokaklarda gezmesi bizim hoşumuza gitmedi.

Nesin Matematik Köyü

Kuruluşunda sadece üniversite öğrencilerini hedefleyen Matematik Köyü, yoğun talebe dayanamayarak kuruluşundan bir yıl sonra kapılarını ilkokuldan lise ve üniversiteye kadar her seviyede öğrenciye açmıştır.

Amacı araştırmacıların ilgi alanına giren (dolayısıyla araştırmaya yönelik) matematiği öğrencilere tanıtmaktır. Eğitmenler ülkenin ve dünyanın dört bir yanından Köyümüze gönüllü gelen akademisyenlerdir.

Köy hakkında detaylı bilgi edinmek için Nesin Matematik Köyü sayfasına girebilirsiniz.

 

Şarap Tadın ve Sabaha Kadar Devam Edin

Şirince şarapla özdeşleşmiş ege köylerinden biridir. Eskiden ev yapımı meyve şarapları üretimi varken şimdilerde ne yazık ki artık üretilmemektedir. O yüzden bulmak için boşuna çaba sarf etmeyin.

Şirince Yerlileri ile Tanışın

3 gün süren Şirince gezimiz esnasında Filipinler’de yılbaşını ve Afrika’da safariyi beraber geçirdiğimiz arkadaşımızın bizi ziyaret etmesiyle akşamın geç saatine kadar köy merkezindeydi. Araca doğru köyün çıkışına yakın benim acil ihtiyaç gidermem gerekince kendimi Yorgo’nun Yerine attım. İzin istememle aldığım cevap şuydu : Ama tuvalet dağda.Verdiğim cevapsa dağ mağ fark etmez!

Arka taraftaki yolda ışık olmadığı için görevli bana eşlik etti.

Ertesi gün nasıl olduysa kendimizi yine bu mekanda bulduk. Bu sefer ihtiyaçtan çok oturup keyif yapmak istiyorduk. Şarap seçimi için önce kısa bir tadım yaptıktan sonra en güzelini seçip yan masa arka masa sohbetlerimiz başladı. Bir de üstüne yağmur bastırınca ortayı saran toprak kokusu eşliğinde ortam çok daha güzel oldu. Tek sıkıntı Nesin Matematik köyüne nasıl gideceğimizdi. Yağmur’un dinmesiyle Yorgo’nun Yeri’nin sahibi Görkem bize eşlik ederek Matematik köyüne gittik. Sayesinde hem köy hakkında bilgiler ediniyor hem de yerel insanlarla tanışıyorduk.

Köy’de bir çoğunun lakabı var; Vahşi , George Mustafa, At Ahmet, Benjamin Ramazan, Şebek Hakan ve hatırlamadıklarımız. Bunların hepsiyle olmasa bir kısmıyla tanışma imkanımız oldu.

100 Dolar’ın Üzerindeki Adam : Benjamin Ramazan

Ve matematik köyü ziyaretimizden sonra sabahın 4’üne kadar Yorgo’nun Yer’inde unutulmaz bir sohbet ortamımız oldu. Şirince’ye gidecek olan, muhabbeti ve gırgırı seven arkadaşlar Yorgo’nun Yerine gidip Görkem’le mutlaka tanışmalısınız. Gezgin Çift deyin, ilgi alaka manyağı olun emi ☺

ŞİRİNCE ÇEVRESİNDE YAPILACAK AKTİVİTELER

Pollio Bisiklet Yolu : Selçuk istasyon meydanından başlayarak eski demir yolunu izleyen bisiklet parkuru, Pollio Su Kemeri altından Efes Antik Şehri Magnesia Kapısı bölgesine uzanıyor. Yedi Uyurlar ve Artemis Tapınağı ziyaretleri sonrası ilçe merkezinde son bulan parkur toplam 18 km uzunluğundadır. Genelde toprak arazi yollarından yol alırken tarih, kültür ve doğa ile zenginleşmiş bir coğrafyaya misafir olabilirsiniz.

Teknik Bilgiler :

Uzunluk : 18 km

Başlangıç ve bitiş noktası : Aynı yer

Toplam yokuş : 370 metre

Maksimum yükseklik : 173 metre

Toplam iniş : 370 metre

Minimum yükseklik : 6 metre

Süre : Eğer çok mola vererek giderseniz 4 saattir.

Tandem Atlayışı : Sadece 15 dakikalık bir brifing sonrasında tecrübeli tandem pilotları ile 4000 metreden atlayabilir, 45 saniye serbest düşüşten sonra açılan çift kişilik paraşüt ile antik Efes kenti üzerinde süzülüp inanılmaz bir manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Normal şartlar dahilinde 1 saat içerisinde tamamlanabilen bir aktivite olmasına karşın, meteorolojik şartlar ve diğer rezervasyonlar nedeniyle 1-3 saat bekleyebileceğinizi unutmayın.

Minimum kilo limiti : 45 kg

Maksimum kilo limiti : 90 kg

Maksimum Bot Limiti : 1.90 cm

Efes Antik Kent : Ülkemizin en önemli antik kenti olan Efes’te, Magnesia Kapısından girilen görkemli şehirde, İsis Tapınağı, Belediye Sarayı, Domitian Tapınağı, Nike Kabartması, ve Memnius Anıtını görüp, Zafer Kapısından geçerek, Kudretler Caddesinde yürüyüş yapın. Bu cadde de görülecek yerler arasında; Skolastik Hamamlar, Yamaç Evleri, Trojan Çeşmesi, Hadrian Tapınağı, Latrina, Celcus Kütüphanesi, Ticaret Agorası, Sütunlu Mermer Cadde ve tarihin ilk reklam panosu bulunuyor. Sonrasında İmparator Arcadian tarafından ışıklandırılan ve liman caddesinde bulunan Selçuk kapısına ulaşabilirsiniz.

Giriş Ücreti : 40 TL (Müze kartı olanlar ücretsiz girebilmektedir)

Bilgilendirme : Girişte tripod gördükleri anda içeri sokulmasına izin verilmiyor. Bunun için önceden izin alınması gerekiyormuş.

Aquapark : Yeşilin suyla birleştiği Aquapark’ta gün boyu birbirinden eşsiz kaydıraklardan kayabilir, tüm stresinizden tembel nehirde sevdiklerinizde birlikte tur atarak kurtulabilirsiniz. Eğer çocuğunuzla birlikte seyahat ediyorsanız ve Şirince’de ne yapılır diye araştırıyorsanız, Aquapark en ideal yerlerden bir tanesidir.

ŞİRİNCE OTELLERİ

Günümüzde Şirince’de 160 hane bulunmaktadır. Ve bunların pek çoğu otel-pansiyon hizmeti verdiği gibi bazıları da dışarıdan gelenlerin satın alıp yazları kullandığı evlerdir.

Biz Şirince’nin merkezinde kalmak yerine Şirince yolu üzerinde henüz kurulmuş olan butik otel Nea Efessos’ta kaldık. Toplam 11 odasıyla hizmet veren Nea Efessos Selçuk manzarasına hakim tepede sırtını dağa yaslamış bir konumdadır. Odalarının özel dizaynı ve bahçesindeki huzurlu ortamı sayesinde şehrin uzağında kafa dinlemek için oldukça uygun bir otel olduğunu söylemeden geçmek istemiyoruz.

Otel içinde hizmet veren Maza kitchen restaurant yemekleri ise konaklamamız esnasında kaliteli yemek yeme imkanı sağladı bizlere. Şef’in yemekleri özene bezene hazırladığı yemek tabağınız önümüze konunca belli oldu.

Gittiğimiz yerin neresi olduğu önemli değil. Restaurant, mağaza, otel ya da herhangi bir yer aradığımız tek şey güler yüz ve ilgi. İşte bu aradığımız hizmeti aldığımız ender yerlerden biri de Nea Efessos oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Olimpos’ta Gezilecek Yerler

Suluada, Çıralı Yanartaş, kaya tırmanışı, Olimpos sahilinde kano deneyimi,...

Küçük Kaputaş Plajı, Kaş

Bu sefer sizlere Kaputaş plajından değil Küçük Kaputaş Plajı'ndan...

Taş Kapı, Kaş

Bu sene ani bir karar üzerine Akdeniz rotası çıkararak,...

İzmir Plajları – Denize Girilecek 50 Koy

İzmir'e tatile gitmek ve İzmir'de denize girmek isteyenleri bu...