Schengen Vizesi Nedir

Seyahat RehberiSchengen Vizesi Nedir

Schengen vizesi açık ve net ifade etmek gerekirse Türk vatandaşlarının önünde koca bir engel oluşturan, Avrupa ülkelerine gitmek için yüzlerce lira ve onlarca evrak karşılığında güç bela alabildiğimiz bir vizedir.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Gitmeye karar verdiğiniz Schengen ülkesinin konsolosluğundan gerekli evrakları tamamlamak ve harcı yatırmak suretiyle alınabilir.

Nedir bu Schengen için gerekli evraklar?

Schengen’e tabi hangi ülkenin konsolosluğuna giderseniz gidin ilk doldurmanız gereken Vize Başvuru Formu oluyor. Sonrasında biometrik fotoğraf, pasaportun aslı. Bunlar olmazsa olmazlar listesinde. Diğer istenen belgeler ise şöyle;

Fransa

Almanya

İtalya

Belçika

Çek Cumhuriyeti

Danimarka

Hollanda

İsveç

İspanya

Lüksemburg

Macaristan

Letonya

Polonya

Portekiz

Yunanistan

Slovenya

Vize evraklarını hazırlamak en çokta çalışanlar için zor. Ben avukat olduğum için İmza sirküleri, Vergi Levhası, Barodan faks yolu ile aldığım Faaliyet Belgesi, Pasaport Aslı, Biometrik Resim ile bu evrakları 10 dakika içinde tamamlarken sizlere allah kolaylık versin!

Schengen Vizesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

-Başvuru Dilekçesi

Her schengen ülkesi için başvuru dilekçesi yazmak şarttır. Başvuru yapanın seyahat amacını, kaç gün kalacağını eğer vizenin kendisine uzun süreli verilmesini istiyorsa bunun için geçerli bahanesini dilekçeye detaylı bir şekilde yazması gerekmektedir. Form örnekleri için aşağıdaki listeden gideceğiniz ülkenin üzerine tıklayıp forma ulaşabilirsiniz.

Almanya , AvusturyaÇek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Hollanda, İzlanda (İzlanda vizeleri Danimarka Konsolosluğu’ndan alınmaktadır) İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan

Belçika ve Finlandiya için ülkelerin üzerine tıklayıp açılan sayfadan kayıt olmanız ve online form doldurmanız gerekmektedir.

-Geçerlilik Süresi

Pasaportunuzun  geçerlilik süresinin en az 6 ay olduğundan emin olmalısınız. 6 aydan kısa süreli pasaportlara kesinlikle vize verilmemektedir.

-2 Tane Fotoğraf

Başvuru evrakları arasında dikkat edilecek bir diğer konu fotoğrafınızdır. Vize alacağınız ülkenin gerekli evraklar listesini check ederken “Biometrik” fotoğrafın hangi boyutlarda olması gerektiğini özellikle kontrol edin. Fotoğrafçıya da mutlaka vize için biometrik fotoğraf çekilmek istediğinizi belirtin.

-Üzerinize Kayıtlı Menkul ve Gayrimenkuller

Schengen vizesi evraklarının en önemlileri listesinde ruhsatlar, tapular var. Merak etmeyin neyimiz var neyimiz yok merak ettiklerinden değil bu istedikleri. Yalnızca ülkemize geri döneceğimizin garantisi bir nevi.  Yani bak benim bunca malım mülküm varken niye bırakıp da senin ülkende kalayım ki demek için.

-Uçak Bileti + Otel Rezervasyonu + Sağlık Sigortası

Vize başvuru evrakları arasında mutlaka uçak bileti ve otel rezervasyonunuzun birer tane çıktısını almanız gerekiyor. Ve seyahatiniz süresince kendinize seyahat sağlık sigortası yaptırmış olmanız gerekli. Eğer özel sağlık sigortanız varsa sigorta şirketini arayarak yurt dışına seyahat gerçekleştireceğinizi ve süresinin ne zaman olduğunu belirtmelisiniz. Şirket mail adresinize sigortanızı bir kaç dakika içinde yollamış olacak. Böylelikle özel sigortanız olduğu için ayrıca seyahat sağlığı sigortası yaptırmanıza gerek kalmayacak.

Peki eşiniz çalışmıyorsa nasıl Schengen vizesi alır?

En son Hollanda Konsolosluğuna başvurduğumuz dönemde Orkun sigortalı değildi. Ben kendi evraklarımın aynısını onun için ekleyip ona sponsor oluna o da benim gibi işleme tabi tutularak her ikimizde Multi girişli 6 aylık Schengenlerimize kavuştuk.

Bu arada şunu da belirtmek de fayda olduğunu düşünüyoruz. Schengen vizelerinin arasında en zor alınanı Hollanda! Konsolosluk kesinlikle rezervasyon kabul etmiyor. Otel ve uçak için sizden ödenmiş faturayı istiyor. Fatura istemekle de kalmayıp bu faturanın aslını talep ediyor. Biz zaten bu vizeyi Yunanistan’a gitmek için aldığımızdan bırakın faturayı ne uçak ne de otel rezervasyonumuz vardı. Eksik evraktan dolayı tam 3 kere konsolosluğa gittik. Biz de çare olarak Hollanda’dan davetiye talep ettik ve bu davetiyenin fotokopilerini götürdük. Tamam fotokopiler geçersiz ama başka çaremiz yoktu. Bir an önce vizemizi alıp Yunanistan’a giriş yapmalıydık. Konsolosluktaki memur bu evraklar ile vizeniz reddolur demesine rağmen 6 aylık vizemiz çıktı

Örneğin Schengen vizemizi İtalya’dan aldık ama İtalya yerine başka bir Schengen ülkesine gittik. Bu durumda ne olur?

schengen vize

Schengen vizesi hangi ülke konsolosluğundan alındıysa ilk girişimizi o ülkeye yapmalıyız deniliyor. Ama ya vizemizi aldığımız ülke yerine başka bir ülkeye gidersek ne gibi bir sorun olur bu yazılmıyor.

Ben kendi başıma gelen hikaye ile buna açıklık getirmek istiyorum. 1 yıl önce İtalya’dan almış olduğum vize ile Almanya Köln’e gitmeye karar verdim. Türk Hava Yolları çalışanlarından biri uçağa binerken sizin vizeniz İtalya’dan alınmış Almanya’ya gidemezsiniz diye uyardı. Uyarmakla da kalmadı beni uçağa almamak için direndi. Bırak ben gideyim almazlarsa dönerim. Neyse zorla uçağa binmeyi başardım.

Ve beklenen an geldi Köln pasaport kontrolündeyim. Pasaportumu eline alan memur şöyle bir bakarken ben de yalan söyleme modundayım. Ama her soruya seri cevap vermem şart

—Sorular ve Cevaplar—

-Vizeni İtalya’dan almışsın.

Evet

-Neden Almanya’ya geldin?

Kuzenimin düğününe

-Otel ve araç rezervasyonun var mı?

Yok ben kuzenimde kalıcam

-Buradan nereye gideceksin?

ahaah e tabi ki İtalya’ya

-İtalya’da nerede ve ne kadar kalacaksın?

Arkadaşımda 3-4 gün kalıcam

-Peki bir dahakine rezervasyon yaptır

Veeee işte bu kadar………

Bu ilk deneyimimdi şimdi ise Hollanda’dan aldığım vize ile Hollanda’ya giriş yapmadan Paris’e gidiyorum. Aslında Hollanda vizemizi alır almaz Honda Forza motosikletimiz ile Yunanistan’a gittik. O yüzden bu kısmı da rahatlıkla atlatacağımızı düşünüyoruz.

Son Schengen vize başvurumuzda olanlar ise şöyle: 2018 Kasım ayında Almanya vizesi için başvurumuzu yaptık. Evraklarımızda tek bir eksik dahi yok. Aradan yaklaşık 10 gün geçtikten sonra bir telefon aldık. Önce red yediğimizi öğrendik.

Evet çok doğru okudunuz. Almanya Konsolosluğundan Schengen vize reddi yedik. Kasım 2018 tarihinde Almanya schengen vizesi için IDATA’ya başvurumuzu yaptık. Schengen vizesi için gerekli evrak listesine göre hazırlamamız gereken aşağıdaki listede tek bir eksik olmadan tüm evraklarımızı da verdik.

Yeni çekilmiş 2 adet 45×35 ebatlarında biyometrik resim

İmza sirküleri

Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi

Faaliyet belgesi (son 3 aylık)

Vergi Levhası fotokopisi

Şirketin antetli kağıdına kaşeli ve imzalı seyahatin amacını, gidiş ve dönüş süresini belirten dilekçe

schengen vizesi red

Red sebepleri ise aşağıdaki gibi oldukça komik bir bahaneydi. Sinirimizden çatlamak üzereyiz. Çünkü verdiğimiz onca banka dökümüne karşılık red için öne sürdükleri gerekçe hiç akla mantığa uygun değil.

Aldığımız duyumlara göre red karşılığında itiraz edebiliyormuşuz. Bana çok mantıklı gelmedi ilk başta. Ama ne kaybedeceğiz ki deyip dilekçemizi yazdık. Ama ne dilekçe 🙂 A4 full doldu. Zaten red yemişiz diye verdik veriştirdik. Kötü anlamda değil tabi. Dilekçeyi mail olarak Almanya konsolosluğuna ilettikten 3 gün sonra telefon geldi. Lütfen pasaportlarınızı alıp gelir misiniz diye 🙂 Sonuç ne mi ? 1 yıllık Schengen vizesi cepte! Diyeceğimiz şu: eğer olur da siz de bizim gibi red yerseniz itiraz etmekten çekinmeyin. 

schengen vizesi red dilekçesi

 

Giriş Sayısına Göre Schengen Vizeleri

Tek Girişli : Vize süresince Schengen ülkesine bir kere girebilirsiniz.

Çift Girişli : Vize süresince Schengen ülkesine iki kere girebilirsiniz.

Çok Girişli (Multi) : Vize süresince Schengen ülkesine istediğiniz sıklıkta girebilirsiniz.

Her Zaman Yolda Olmak Dileğiyle!

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Sonbahar Tatili İçin En Güzel Rotalar – 8 Enfes Rota

Yaz mevsiminin bitişiyle sonbahar tatili için en güzel rota...

Telefonla Nasıl Güzel Fotoğraf Çekilir

Akıllı telefonla güzel fotoğraf çekmeyi kim istemez ki. O...

En İyi 10 Seyahat Uygulamaları

Seyahat planlanlamanızı mükemmel bir şekilde tamamladınız fakat en iyi...

Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır

Yurtdışından telefon alacak olanların Türkiye'de telefonu kullanabilmeleri için yurtdışı...