Rize Gezi Rehberi

TürkiyeRizeRize Gezi Rehberi

Rize, öyle bir yer ki çay bahçeleriyle süslenmiş, vadilerle ayrılmış, yaylalarıyla bulutlar arasında gizlenmiş ve bozulmamış tabiatıyla Karadeniz’in incisi Rize görülmesi gereken yerler arasındadır. Rize gezi rehberi ile sizlere müthiş bir Rize rotası çıkarmayı amaçlıyoruz. Şimdi Rize hakkında tüm bilgileri sıra sıra listeme zamanı.

RİZE HAKKINDA

Coğrafi konumunun sunduğu fırsatlarla bir doğa ve kültür cenneti olan Rize, Doğu Karadeniz bölgesinin her mevsim farklı tatlar sunan kentidir. Karadeniz’in turizm potansiyeli en yüksek kenti olmakla birlikte hem gezginler hem de turistler tarafından en çok ilgi çeken şehri olmaya gün geçtikte devam etmektedir. Bir sahil kenti olmasının yanı sıra aynı zamanda dağlar, yaylalar ve hırçın sularıyla  ziyaretçilerine kendine hayran eder. Coşkun şelaleleri, dağların eteklerini süsleyen yaylaları, dereleri, ahşap evleri-konakları ve ne zaman nerede başlayacağı belli olmayan horonu, Karadeniz mutfağı ve sis denizleri ile herkesin ilgi olmayı hak eden bir şehirdir. Tabi tüm bunları yaşarken Karadeniz insanının neşeli ve esprili halleri de gezinize ayrı bir renk katmaktadır.

Rize, Kaçkar Dağları’nın eteklerine kurulmuştur. Bu yüzden de hem çevredeki akarsu yatakları hem de bölgenin aldığı bol yağış sayesinde her mevsim yeşilliğini korumaktadır. Ve bu ortam zengin bitki (2500’den fazla, en önemlisi ise Türkiye’de sadece Kaçkar’larda görülen orman gülleridir) ve hayvan çeşitliliğiyle birlikte gelen ziyaretçilerine trekking, dağcılık, kamp, rafting ve jeep safari gibi imkanlar sunar. Rize’de

Rize’nin toplamda 12 ilçesi vardır. Bunlar; Merkez, Ardeşen, Çamlıhemşin, Çayeli, Derepazarı, Fındıklı, Güneysu, Hemşin, İkizdere, İyidere, Kalkandere ve Pazar’dır.

RİZE’YE NE ZAMAN GİDİLİR?

Karadeniz malum Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesi (yıllık toplam 2300 mm’nin üzerinde) olduğu için başta her zaman bu bölgede yağmur yağma olasılığını unutmamanız gerekiyor. Ama yağmur yağması buraya gitmenize elbette engel değil. Rize’nin kıyı kesimlerinde kış ayları hava ılıman ve yağmurlu iken, dağlık bölgeleri ise tam tersi çok soğuk ve karlıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 15 olmakla birlikte en düşük sıcaklık -5 derece ile Ocak ayında görülür. En sıcak olduğu dönem ise Temmuz ayıdır. Bu durumda Rize’ye gidilecek en iyi dönem Mayıs ila Eylül ayları arasıdır.

Rize’ye ne zaman giderseniz gidin yanınızda mutlaka yağmurluk bulundurun. Dediğimiz gibi sürekli yağmur alan bir bölge olduğundan ne zaman yağmur yağacağı belli olmuyor. Hava güneşliyken bir bakmışsınız bulutlar etrafınızı sarar ve birden yağmur bastırabilir. Ama Karadeniz’i Karadeniz yapan da yağmurları değil midir?

RİZE’DE KAÇ GÜN KALINIR?

İşte en zoru da bu sorunun cevabı aslında. Normal şartlarda 3 gece Rize’de gezilecek yerler için yeterlidir. Rize’de gezilecek yerler makalemizden gün gün nereler gezilir diye listelediğimiz rotalara da bakmayı ihmal etmeyin. Fakat işin en önemli kısmı ziyaret edeceğiniz yaylalarda havanın açık olmasıdır. Kimi zaman oluyor ki yaylada sisten göz gözü görmüyor. Hava durumu tamamen şans işi.

Biz Eylül ayının sonunda gerçekleştirmiş olduğumuz Karadeniz turunda hangi yaylaya gittiysek orası bizi sisler içinde karşıladı. Ama şansımız yaver gitti de her seferinde 5-10 dakika içinde sisler yok olup gitti. Bize de sislerin arasından sıyrılıp açığa çıkan yayla manzaraları kaldı.

Başımıza gelen bir hikayeyle örneklemek gerekirse; Karadeniz’e varır varmaz ilk gece konaklamamız için Gito yaylasına çıktık. Gito’ya vardığımızda hava göz gözü görmeyecek derecede sisliydi. Tüm suratlar asılmış halde çaresizce bekliyoruz. Ama hava inanın açılacak gibi değil. Yayla evinin balkonuna akşam yemeğini kurdurup bir güzel ziyafet çekelim dedik. Yemekten sonra öyle bir şey oldu ki. Sislerin birden dağılmasıyla ay ışığının altında müthiş bir bulut denizi oluştu. İşte bahsettiğimiz şans olayı bu.

Bu gibi durumları göz önüne alarak bazı yaylalar için 2 gün ayırmanız gerekebilir. Ya da başka sefere deyip yola devam edeceksiniz.

EN GÜZEL RİZE YAYLALARI

Rize’nin en güzel yaylalarını merak edenler, Rize yaylalarını ayrıca tüm detaylarıyla kaleme aldığımız Rize Yaylaları makalemizi okuyabilirler.

RİZE’DE NE YENİR – RİZE YEMEKLERİ

Bölgenin yöre mutfağında görebileceğiniz başlıca ham maddeler mısır, fasulye, karalahana olmakla birlikte Karadeniz’in olmazsa olmazı hamsidir. Rize mutfağını zenginleştiren diğer gıdaların başında da et ve süt ürünleri gelir. Bölge sürekli yağışa maruz kalması ve havanın hep kalması olmasından dolayı Rize insanı gıdaları iklim şartlarından dolayı kurutamaz. Bu yüzden de turşu ve salamura yapımı çok yaygındır.

Bir Karadeniz’li olarak sizlere en beğendiğim Karadeniz yemeklerini listeleyeyim;

  • Mısır Ekmeği,
  • Karalahana Sarması,
  • Muhlama (biz Trabzon’lu olarak Kuymak deriz),
  • Laz Böreği,
  • Kuru Fasulye,
  • Karalahana Çorbası,
  • Turşu Kavurma
  • Sütlaç

Detaylı yazı için Rize’de Ne Yenir, Rize Restoranları makalemizi okumanızı öneriyoruz.

  • En az bir kaç yaylaya çıkın,
  • Doğa yürüyüşlerine katılın,
  • Fırtına deresinde rafting heyecanı yaşayın,
  • Şelalelerini görün,
  • Buzul göllerinde yüzün,
  • Köy konaklarını ziyaret edin,
  • Kemer köprülerinde yürüyün,
  • Huser yaylasında gün batımını izleyin,
  • Pokut yaylası manzarasına karşı çay için

RİZE GEZİSİ ÖNCESİ BİLMENİZ GEREKENLER

Eğer kendi aracınızla seyahat edecekseniz aracınızın 4×4 olması çok önemli. Çünkü yayla yolları oldukça kötü. Aracınızın zarar görmemesi için buna özellikle dikkat etmelisiniz.

Yol, iz bilmiyorsanız yanınızda ya bir rehber ya da mutlaka yerli biri olmalı.

Kamp atacaksanız öyle önünüze gelen yerde kampa izin verilmediğini bilmelisiniz.

Yaylalar gün geçtikçe turistik hale geliyor. Ve ne yazık ki Karadeniz insanı turizmin T’sinden dahi anlamıyor. Fiyatlar bütçeyi aşacak kadar yüksek. Ve olur da karşılığında fatura-fiş isterseniz vergi levhaları olmadıkları için veremiyorlar. Yani hem yasal olmayan bir iş hem de fahiş fiyatlarla para kazanma yönetimi! O yüzden öğle yemeklerinizi mümkünse yaylalarda yememeye özen gösterin.

RİZE NEREDE?

Doğu Karadeniz Bölgesinin kıyı şeridinde yer alan şehir Türkiye’nin kuzeyinde yer almaktadır. Batısında Trabzon ile Samsun, doğusunda ise Artvin ve Gürcistan bulunur.

Bazı illerin Rize’ye karayolu mesafeleri ise şöyledir;

İstanbul’dan Rize 1158 km,

Ankara’dan Rize 840 km,

İzmir’den Rize 1400 km,

Artvin’den Rize 159 km,

Trabzon’dan Rize 76 km

RİZE’YE ULAŞIM

Rize’ye ulaşım için önünüzde iki seçenek var. Biri araçla karayolu üzerinden diğer ise uçakla Rize veya Trabzon üzerinden gelmek. Otobüs veya kendi aracınızla gelmek isterseniz Rize’ye kadar ulaşabilirsiniz. Yine aynı şekilde uçakla direk Rize’ye de gelebilirsiniz. Ancak Trabzon havalimanına gelecekseniz Trabzon’a vardıktan sonra havalimanından araç kiralayabilir ya da havalimanının karşısındaki caddeden dolmuşlarla Rize merkeze ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Olimpos’ta Gezilecek Yerler

Suluada, Çıralı Yanartaş, kaya tırmanışı, Olimpos sahilinde kano deneyimi,...

Küçük Kaputaş Plajı, Kaş

Bu sefer sizlere Kaputaş plajından değil Küçük Kaputaş Plajı'ndan...

Taş Kapı, Kaş

Bu sene ani bir karar üzerine Akdeniz rotası çıkararak,...

İzmir Plajları – Denize Girilecek 50 Koy

İzmir'e tatile gitmek ve İzmir'de denize girmek isteyenleri bu...