Nusa Penida Adası

AsyaEndonezyaNusa Penida Adası

Nusa Penida adası, Bali adasının tam karşısında ve en yakınındaki 3 adadan en büyük olanıdır. Diğerlerine yani Nusa Lembongan ve Nusa Ceningan’a kıyasla su altı güzellikleriyle popüler olan ada başta dalış severlerin sonra tırmanış ve trekking severlerin en top noktalarından bir tanesidir.

Nusa Penida adasına gitmeden önce ne ile karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Hem programımıza son anda eklememiz hem de yeterli Türkçe kaynak olmaması yüzünden nereleri gezeceğimizi detaylı olarak planlayamamıştık.

Ama gittikten sonra hem harita üzerinden hem de yabancı bloglar sayesinde istediğimiz bilgilerin tümüne en detaylı haliyle kavuşabildik. Programımıza son anda dahil ettiğimiz için de otelimizi dahi ayarlamamıştık.

Instagram    Youtube    Facebook

Bali adasının Sanur kumsalından bindiğimiz hızlı tekneler ile yarım saatte Nusa Penida adasına vardık. Vardığımız limana liman demeye bin şahit ister. Bir kaç tane araç ve motorlar dışında bir şey yoktu. Hadi transfer için aracımızı ayarlarız dedik ama araçtan önce otel ayarlamamız gerekiyordu. Bulunduğumuz bölgeye en yakın Full Moon Bungalows’u bulduk. Taksi olarak nitelendirilen araca binerek otele gittik. Ada oldukça büyük ve mesafeler uzak olduğundan en iyi yönetimin motosiklet kiralamak olduğuna karar verdik. Zaten adada gördüğümüz tüm turistlerin altında da motor vardı. Hele yolların dar ve bozuk olduğunu görünce iyi ki motor kiralamışız dedik.

Nusa Penida adasında rahatlıkla ve yönünüzü kaybetmeden gezebilmeniz için mutlaka navigasyon kullanmanızı öneriyoruz. Biz her seyahatimizde olduğu gibi burada da offline hizmet veren maps.me uygulamasını kullandık.

NUSA PENIDA ADASINDA GEZİLECEK YERLER

Pasih Uug (Broken Beach)

Penida adasının özel yerlerinden biri olan Pasih Uug adanın Bunga Mekar Köyü’nde bulunmaktadır. Bali adasındaki Uluwatu tapınağını anımsatan bölgede eksik tapınak ve maymunlardır.
Ama gün batımı manzarasının Uluwatu’ya eş değer olduğunu söylemeliyiz.

Eğer şanlıysanız penguin ve su kaplumbağalarını da görebileceğiniz bir noktadır.

Angel’s Billabong

Pasih Uug’dan devam edip tabelaları takip ettiğinizde Angel’s Billabong’a ulaşabilirsiniz. Mesafe yaklaşık 500 metredir. Infinity pool meraklıları için paha biçilmez bir yer. Biz meraklısı olmasakta dibine kadar tadını çıkardık. Tabi buraya döneminde gitmenizin faydası var. Dalgalı olduğu zaman gidilirse havuza girmek pek münkün olmuyor. Suyun daha durgun olduğu zamana denk gelirseniz tadından yenmez. Çıt kırıldım olanların havuza ulaşması pek mümkün değil ama dağ, taş bana işlemez diyorsanız vurun kendinizi aşağı.

Hele bir de o havuzun içinde sere serpe yatmışken biri de yukardan fotoğrafınızı çekiyorsa keyif kat be kat artıyor.

Atuh Plajı

Pejukutan Köyünde yer alan Atuh kumsalı kayalıklarla çevrili bir kumsaldır. Özellikle sular çekildiği zaman ortaya çıkan kaya toplulukları bölgeyi değişik bir atmosfere bürümektedir.
Atuh Plajı’ndan, Batu Melawang / Pepadasan adası, Batu Abah Adası, Batu Paon ve Bukit Jineng Adası gibi mercan adalarını görebiliriz.

Bir Kaç Öneri

1.Zorlu yol koşullarından dolayı erişim oldukça zorludur ve sadece motosikletle geçilebilir.

2.Plaj’da tesis bulunmamaktadır.terk edilmiş durumda. Yanınıza yiyecek ve içecek götürmenizi tavsiye ederiz.

3.Sabah çok erken gelecekseniz veya gün batımından sonra geri dönecekseniz yanınızda kafa feneri veya normal fener bulundurmalısınız.

Plaja adeta trekking yapar gibi inilip çıkılıyor. Parmak arası terlik bazı yerlerde zorluk çıkarabiliyor. Eğer zorlu yollara alışık değilseniz ayakkabı giymenizde fayda var.

Crystal Bay – Kristal Koyu

Nusa Penida adası denize girmelik bir ada değil bunu baştan söyleyelim. O niyetle gelecekseniz baştan yanlış tercihte bulunduğunuzu açıkça söylüyoruz.

Penida adasında denize tek girilecek yer Kristal koyudur. Palmiye ağaçları ile adeta set örülmüş kumsal adından da anlaşıldığı gibi kristal berraklıktadır.

KelingKing Beach

Instagram’da Bali adası yazınca en çok karşılaştığınız fotoğraf noktasıyla tanıştıralım sizleri. Kelingking kumsalı açık ara farkla Penida adasının mutlaka ama mutlaka gidilmesi gereken en güzel noktasıdır. Unutulmaması gereken en önemli şey dağın tepesinden kumsala kadar dik patika yoldan 30 dakika trekking yaparak zorlu parkuru inmeniz gerektiğidir. Denize ulaşmak için 100 metre aşağı inmeniz şart.

Peguyangan Şelalesi

Penida adasının Kelingking kumsalından sonra en can alıcı noktası da burasıdır. Daracık mavi merdivenlerden 80 metre inerek denize ulaşmak mümkündür. Amaç denize girmekten çok merdivenleri inerken manzara ve mantraları görmektir.

Vakti bol olanlar için gezilecek diğer yerler ise Banah Cliff Point, Saren Cliff Point ve Puncak Mundi tapınağıdır.

Kristal Koyu – Pasih uug : 17 km

Pasih Uug – Kelingking Kumsalı : 9 km

Kelingking Kumsalı – Peguyangan Şelalesi: 18 km

Peguyangan Şelalesi – Atuh Kumsalı : 23 km

Toparlamak gerekirse harita üzerinde pinlediğimiz tüm noktaların mesafesi tek yön 72 km’dir.

Önerimiz Nusa Penida adasına full 2 gün ayırmanız olacaktır. 2 günlük plana göre gezilecek yerler:

Nusa Penida’da 1.Gün Rotası

Crystal bay, Pasig Uug (Angel’s Billabong buradan yürüme mesafesindedir), Kelinking Beach ve Seganing Waterfall

Penida’da gezilecek yerlerin mesafeleri kısa gibi gözükse de yolların hem dar hem de oldukça bozuk olması düz asfalt’ın nadiren görüldüğü adada bir yerden başka bir yere ulaşım hayli zaman almaktadır. Bunu göz önüne aldığımızda ilk gün otelinize yerleşir yerleşmez motosiklet kiralayıp önce Kristal Koyuna gidip bir kaç saatinizi burada geçirin. Buradan 17 km yol yaparak Pasih Uug’a geçin.

Pasig Uug diye bilinen yerin diğer adı Broken Beach’tir. Deniz kayalarla çevrili olduğu için yukarıdan aşağı bakınca adeta havuz görüntüsü vardır. Motosikletinizi park edip deniz tarafına doğru yürümeye başlayınca hemen solunuzda Broken Beach’I göreceksiniz. Tam da bu gördüğünüz yer fotoğraf noktasıdır.
Buradan patika yolu ve tabelaları takip ederseniz Angel’s Billabong’a ulaşabilirsiniz. Çok yürüyüş mesafesi olmadığı için yormaz ama rahat yürüyebilmek için spor ayakkabı giymeniz sizin için en doğrusu olur. Eğer şansınız var da deniz dalgalı değilse kayalardan zorlu bir inişle havuza girebilirsiniz. Pek çok insan cesaret etmediği için bir tek siz olursunuz havuzda. Aman dalgalara dikkat. Gelmez sanıyorsunuz ama birden öyle bir geliyor ki kaçacak yeri zor bulursunuz 🙂

Pasih Uug – Kelingking Kumsalı : 9 km

Pasig Uug ziyaretinden sonra çokta zorlu olmayan yollardan Kelingking kumsalına ulaşılıyor. Kelingking’in tek sıkıntısı manzara noktası ve bundan sonraki bölümlere yürümektir. Gerçi biz parmak arası terlikle bile ürüdük ama siz yine de bizi örnek almayın, spor ayakkanı giyin!

Bize Endonezya’da beğendiğiniz en güzel yer neresi diye soracak olursanız, cevabımız çok net: Kelingking Beach

Yanarız yanarız buraya neden geç gittiğimize. Hava kararacak diye kumsala varmamıza son 5 dakika kala geri dönmek zorunda kalmıştık. Gitsek giderdik elbet ama ışıklandırma olmayan dağ başında, emanet korumalara tutunarak tırmanmak çok akla uygun gelmedi. Ama sözümüz var ilk fırsatta yine gidicez bu adaya.

Nusa Penida 2.Gün Rotası

Peguyangan Waterfall, Manta Point ve Atuh Beach, Rumah Pohon Ağaç Evler

Peguyan Şelalesi, Kelingking’den sonra şüphesiz Penida adasının en çarpıcı noktalarından bir tanesi. Ara ara çukurlara girme garantili asphalt yolu takip ediyorsunuz. Yolun bittiği noktaya motorunuzu park edip merdivenlerden aşağı vurun kendinizi. Kelingking mi yoksa Peguyan mıd aha korkutucu diye soracak olursanız, kesinlikle Peguyan. Yanlışlıkla ayağınızın takılıp düşecek olursanız denize kestirmeden gidersiniz. Ama göreceğiniz manzara için bu merdivenler kesinlikle inmelisiniz. Merdivenlerin bittiği yerde minik bir doğal havuz var. Dilerseniz yorgunluğunuzu içinde atabilirsiniz. Ama keyfinizi arttırmak için yanınıza atıştırmalık ve içecek bir şeyler almayı da sakın unutmayın.

Manta Point : Burası manzara izlenecek bir yer değil. Eğer dalış yapıyosanız veya sualtına merakınız varsa teknelerle bu bölgeye gelip koca koca vatozlarla birlikte dalış yapabilirsiniz.

Atuh Beach : Ve Nusa Penida adasının kapanışını adanın en ucunda her bölgeye uzak kalan bir kumsalda yapılır. Uzak olduğundan mı yoksa işletme olmadığından mı bilemiyoruz bizden başka kumsalda sadece 3 kişi vardı. Yolun son bir kaç km’sinde artık asfalt yok. Bol çukurlu ve toprak bir yola girdik. Gidebildiğimiz kadar gidip yürüyüş mesafemizi kısaltmak istedik. Çünkü diğer yerlerde olduğu gibi burada da kesin tırmanış olacağına adımız gibi eminiz. En azından park alanından kumsala az yürüyelim istiyoruz. Motoru park ettikten sonra da öyle kısa yürümedik. Patika yolu takip ederek ara ara merdiveni olan dik bir yola vardık. İnip çıkarken en zorlandığımız yer burası oldu. Aslında inmesi o kadar değil de çıkması daha fazla yoruyor.

Kumsal gerçekten müthiş. Fakat gitmeden önce ne yapın edin gel-git saatlerini öğrenin. Biz öğlen gitmiştik. Ve deniz çok çekilmişti. Hal böyle olunca da denize giremeden gerisin geri döndük.

Eğer Atuh’un yandan manzarasını izlemek isterseniz Atuj kumsalına varmadan önce sağ yoldan girip Rumah Pohon Ağaç Evlere varabilirsiniz. Son zamanlarda instagramın en popüler karelerinden biri haline geldi. Gidenlerin es geçmemesini öneririz.

Nusa Penida Adası Nerede, Nasıl Gidilir?

Sanur Kumsalından : Bali adası, Sanur kumsalından kalkan hızlı feribotlar sayesinde 50 dakikada Penida adasına rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Güncel fiyatlara Sanur kumsalına girer girmez sol tarafta köşede kalan acentanın afişindeki listeden öğrenebilirsiniz.

Padang Koyundan : Buradan her gün kalkan halk feribotu bulabilirsiniz. Hatta büyük olanlarına araç dahi alınmaktadır. Aslında Bali’de kiraladığınız motorla bu feribota binip günübirlik Penida turu yapabilirsiniz. Feribot fiyatları da hızlı feribota göre üçte bird aha ucuzdur. Küçük feribotlar maksimum 20 kişiliktir.

Nusa Lembongan’dan : Halk botları her gün sabah 06:00’da kalkmaktadır. Penida adasında vardığı liman ya Toyapakeh ya da Buyuk Harbour’dur.

Eğer Penida adasına tek başınıza ulaşmak sizin için sıkıntı olacaksa kapıdan kapıya hizmet sağlayan firmalardan yardım alabilirsiniz. Bu hizmet Endonezya’da sıklıkla uygulanan bir sistemdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Komodo Adası Gezilecek Yerler – Komodo Ejderi

Komodo Adası turu uzun zamandır gitmek istediğimiz yerlerden biriydi....

Sasak Köyü Sasaklar Kimlerdir

Endonezya'nın Lombok adasına gidene kadar Sasaklar kimlerdir, Sasak köyü...

Bali’nin En İyi Beach Clubları

Bali'nin en iyi beach clubları hangileri başlıklı yazımız ile...

Nusa Lembongan’da Nerede Kalınır

Nusa Lembongan'da nerede kalınır, hangi oteller balayı çiftleri içindir...