Karadeniz Turu Planlaması

TürkiyeRizeKaradeniz Turu Planlaması

Son zamanların Türkiye’de gezilecek yerler listesinin başını Karadeniz turu çekiyor. Karadeniz turlarına bu kadar revaç olması sayesinde artık yaylalar, dereler, şelaleler ziyaretçi akınına uğrar durumda.

Bizler de size bilgi ve doğru kaynak olması için bu özel Karadeniz turu planlamasını ile Karadeniz turu yapacaklar için önerilerde ve rota tavsiyelerinde bulunmak istedik. Vereceğimiz örnek günlük rotalar ve haritalar sayesinde kendinize uygun Karadeniz rotanızı rahatlıkla çıkarabileceğinizi düşünüyoruz.

Karadeniz turu planlaması yaparken en ince detayına kadar planı-programı gitmeden yaptık. Bu yolculuğa hazır hale geldik. Ve yollara düştük.

Uyarı : Karadeniz turumuzu eğer kendinize güvenmiyorsanız, daha önceden hiç yayla yol deneyiminiz olmadıysa tek, arkadaşınızla veya eşinizle yapmaya kalkışmayın. Rotamız yoğun tempo, bozuk yollar ve dirayet gerektirmektedir. Gittiğimiz yolların hiçbirine kefil olmadığımızı bilmenizi isteriz. Biz gittik hadi siz de gidin diye ısrarcı da değiliz. Gittiğinizde arkamızdan sallamanızı istemeyiz 🙂

KARADENİZ TURU İÇİN ÖN HAZIRLIK

Karadeniz turu yapacaksanız elinizi kolunuzu sallayarak gitmemelisiniz. Hem coğrafi özellikleri gereği zor bir bölge oluşu hem de ikliminin sert oluşu Karadeniz için önden hazırlık yapmayı gerektiriyor. Bizim size vereceğimiz önerilerin hepsi tek başınıza gitmeniz halinde uygulayacağınız hazırlıklardır. Eğer turla gidecekseniz sıkı giyinmeniz kafidir. Ya da trekking turlarına katılıp kamp yapmayı düşünüyorsanız o zaman zaten trekking turuna katılacağınız firmalar sizleri önden ne gerekli olduğuna dair önden bilgilendirecektir.

  • Öncelikle işinize ilk yarayacak zaruri şey 4×4 bir araç olmalı,
  • Eğer yoğun sezonda Karadeniz turu gerçekleştirecekseniz önceden otel rezervasyonu, çünkü %100 doluluk oranıyla çalışıyorlar,
  • Mutlaka aracınızda bol su ve yiyecek bulundurmalısınız,
  • Rakım olarak 2000 metre ve üzerine çıkılacağı için termal mont, trekking ayakkabısı gereklidir,

KARADENİZ TURU ROTA TAVSİYEMİZ

Bize soracak olursanız bu sınırlayamayız. Çünkü Karadeniz her köşesinde farklı güzellikler bulabileceğiniz bir bölge. Tarihi yapıları, kaleleri, şelaleleri, taş köprüleri, dereleri, zirveleri, yaylaları ve olmazsa olmaz Kaçkar Dağları’yla dönmek istemeyeceğiniz bir coğrafya.

Turunuz öncesi gün gün program çıkarmanız vakit kaybı yaşamanızı önleyecektir. Yaptığımız rota kamp atacaklara göre bir program olmayıp, aracıyla seyahat edecekler için uygundur. Hem kamp atacak kadar yeterli vaktimiz yoktu hem de yanımızda kamp konusunda deneyimli bir arkadaşımız. Zaten kamp rotaları çok ayrı oluyor. Belki onu da bir gün yaparsak detaylı anlatırız.

Karadeniz turu yaptım demeniz için en az 3 gece kalmanız gerekiyor. Rize-Trabzon veya Rize-Artvin şeklinde iki şehri içine alan rotalar yapmak mümkün.

Bizim 2018 yılı Eylül ayında yaptığımız rota 3 gecelik bir programla 2 gecesi Rize Çamlıhemşin, 1 gecesi yayla konaklaması şeklindeydi. 3 gece 4 günlük program dahilinde 3 gün Rize, 1 gün Artvin’i gezdirdiğimiz unutulmaz güzel bir seyahatimiz olmuştu.

Size tavsiye edeceğimiz rotalar kalacağınız gün sayısına göre şu şekildedir;

2 Günlük Tavsiye : Cuma Gidiş Pazar Dönüş

Eğer haftasonuna gidecekseniz durmak yok. Biraz koşturmacalı bir rota olacağını önden söyleyelim.

1.gün: Cuma akşam uçağıyla Trabzon havalimanına ulaşır ulaşmaz vakit kaybetmeden direk Çamlıhemşin’e gidip burada konaklamalısınız. Ucuz olması açısından Rize merkez de olur.

2.gün: Şenyuva, Palovit Şelalesi, Hazinda Yaylası, Pokut ve Sal Yaylası

3.gün: Zilkale, Gito Yaylası, Elevit Yaylası, Tar Şelalesi, Huser Yaylası / akşam dönüş

5 Günlük Rota Tavsiyemiz

1.gün: Çamlıhemşin, Şenyuva ve Yaylalar

2.gün: Palovit Şelalesi, Yaylalar ve Huser Yaylasında günbatımı

3.gün: Rize Yaylaları

4.gün: Artvin’de bulunan Çifte köprü, Mençuna Şelalesi, Karagöl

5.gün: Uzungöl, Trabzon merkezdeki müzeler ve tarihi yapılar, Sümela Manastırı

KARADENİZ’DE KONAKLAMA

Karadeniz’de konaklama seçeneğinizin fazla olduğunu bilmelisiniz. Tercihinize göre yaylada, il merkezinde ya da ilçelerde konaklama yapabilirsiniz. Yayla konaklaması yapacaksanız turu yaparken günü hangi yaylada bitireceğinizi bilmeniz otel rezervasyonunu önceden yapmanız bakımından faydalı olur. Yayla haricinde konaklama yapacaksanız tavsiyemiz Çamlıhemşin’i tercih etmenizdir. Çamlıhemşin’de çok şık butik oteller var. 

Yayla Konaklaması

Demiştik ya Karadeniz yaylaları gitgide Türkiye turizminde önemli bir yer haline geldi diye. Hal böyle olunca da ziyaretçiler yayla ziyaretlerinin yanı sıra bir yayla evinde konaklamak istiyor. Yayla evlerinde en başta otel konforu aramamanız gerektiğini bilmelisiniz. Tam bir köy evi konseptinin hakim olduğu evler bir kaç oda, ortak oturma alanı ve ortak banyolardan ibarettir. Dağın başında samimi ortam arayanlar için biçilmiş kaftan adeta. Sabah camınızı araladığınızda tertemiz havayı içinize çektikten sonra şöyle bir manzarayı seyre durursunuz. Sonra bulutlar ayağınızın altında hayatınızda bir ilk olacak kahvaltı keyfi yaşarsınız. Bundan daha fazla ne ister ki bir insan. Gerçi artık çok şık ve konforlu bunglaowlar da inşa edildi. Pokut’ta Orion Butik otelde, Sal yaylasında ise Pilunç Çayevi’nde konaklayabilirsiniz.

İlçe Konaklaması Yaylalara günübirlik ziyaret edip sonrasında Ardeşen, Çamlıhemşin, Hemşin veya İkizdere gibi ilçelere inip buralarda konaklayacaksınız bir çok seçeneğiniz olduğunu bilmelisiniz.

Pula Bungalow: Fırtına Vadisinin yanıbaşında hırçın suların aktığı derenin kıyısına inşa edilmiş ahşap bungalowları otel butik bir işletmedir. Liva Bungalow

Tas Mahal Bungalow: Modern dokunuşlarla çok ferah bir mimari estetik sunan otel ayrıca cam terası ve jakuzili odaları ile Karadeniz yeşiliyle sizi bütünleştiriyor.

Gola House: Bulutların ayaklarınızın altında olduğu ve manzarasıyla sizi büyüleyecek bir oteldir.

Şehir Konaklaması

Merkez noktanızı şehir belirleyip. Her gün bu noktadan hareket etmek şartıyla günlük programlar çıkarabilirsiniz kendinize. Trabzon, Rize, Artvin gibi şehir merkezlerinde hatta bu illerin ilçelerinde oldukça güzel ve temiz oteller bulma imkanınız var. Eğer seyahatinizde ağırlığı Rize yaylarına verecekseniz kalınacak en mantıklı yer Çamlıhemşin’dir. Fırtına Vadisi boyunca pek çok otel bulunmaktadır. Fakat sakın rezervasyonunuzu son ana bırakmayın. Açıkta kalma ihtimaliyle karşılaşmanız çok yüksek. Tavsiyemiz seyahatinizden bir kaç önce otel rezervasyonunuzu yaptırmanız yönündedir.

KARADENİZ’E GİTMEK İÇİN EN İYİ MEVSİM

En İyi Zaman: karadeniz bölgesi için en iyi dönem Haziran ve Ekim aylarıdır. Hem yaz yoğunluğu olmamış oluyor hem de hava olarak sizleri memnun ediyor. Bahsettiğimiz dönemlerde hava şartları gezmeniz için en elverişli zamandır.

İyi Zaman: Haziran ayından Ekim ayı sonuna kadar dönem içerisinde herhangi bir ay Karadeniz geziniz için idealdir.

Karadeniz’de yağmur hususuna değinmek gerekirse. Malum bu kadar yeşilliği içinde barındıran bölgenin en büyük özelliği bölge olarak yoğun yağmur yağışı almasından kaynaklanıyor. Karadeniz’de yağmurun ne zaman yağacağını kimse kestiremez. Hava günlük güneşlik bir haldeyken bir bakmışsınız yağmur yağmış. Ama Karadeniz’i de karadeniz yapan yağışları değil midir!

KARADENİZ YEMEKLERİ

Lahana ve mısır üzerine yaygın yemekleriyle nam salan Karadeniz’de yemeden dönmemeniz gereken ana yemekler mıhlama/kuymak ve karalahana sarması, karalahana çorbası ve mısır ekmeği olmalıdır.

Diğer tatlar ise meşhur Laz böreği, kurufasulye, sütlaç, karadeniz pidesidir. Rize’de Ne Yenir yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

KARADENİZ’DE NE YAPILIR

Heliski Yapın

Heliski bir dağ kayağı sporudur. Normal kayakla arasındaki fark zirvedeki pistlere ulaşımın teleski yerine helikopter ile sağlanmasıdır. Türkiye, kayağın bu haliyle 2003 sonrasında tanışmıştır. Profesyonel eğitmenler, dağ rehberleri ve pilotlarla birlikte yapılmaktadır. Profesyonel rehberler ve kayakçıların bir araya gelerek beraber yaptıkları yüksek adrenalin içeren spordur. Çok pahalı olduğu için daha çok bu spora talep gösterenler Avrupalı kayakçılardır.

Fırtına Vadisinde Rafting

57 km uzunluğu ile maviyle yeniliğin buluştuğu, çay bahçelerine komşu olan Karadeniz’in en güzel deresinde rafting yapmak hem adrenalin anlamında hem de manzara anlamında bu sporu yapacak olan macera severlere müthiş deneyim ve doyumsuz görüntüler sunar.

23 km’lik parkur boyunca yer yer taşlık bölgelerden geçerek, fırtına deresinin hırçın sularında süzülmek benzeri olmayan aktivitelerden biridir.

Zipline

Zipline, Karadeniz’in özellikle Rize’nin olmazsa olmaz etkinliklerinden biri haline gelmiş durumda. Bir yamaçtan diğerine bağlanan demir halatlar eşliğinde Fırtına deresi üzerinden bir kuş gibi süzülerek özgürlüğün tadına varabileceğiniz bir aktivitedir.

Yolunuz Çoruh nehrinden geçerse Çoruh nehri üzerine yapılmış tek yönü 300 metre uzunluğa sahip ziline deneyimini de yaşayabilirsiniz. Ama doğal güzellik olarak kıyaslamak gerekirse Çoruh nehri daha kurakken Fırtına deresi daha yeşil ve daha doğal ortama sahiptir.

Kaçkarlar’a Tırmanın

Türkiye’nin en yüksek dördüncü dağına çıkmak dağcılar için müthiş bir deneyimdir. Kaçkar dağlarının en yüksek zirvelerinden olan Altıparmak dağları, Verçenik ve Kavron en iyi tırmanış rotalarındandır. Tırmanışınız esnasında mutlaka yanınızda profesyonel dağcılar olmalıdır. Kendi başınıza tırmanış yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Bunun için de tırmanış turları almanız sizin yararınıza olacaktır.

Buzul Göllerine Girin

Kaçkarlar’a çıkarken geçeceğiniz yaylalarda ve zirvelerde karşınıza büyüleyici güzelliğe sahip buzul gölleri ile karşılaşacaksınız.

Ziyaret edebileceğiniz göllerden bazıları şunlardır; Karadeniz Gölü, Büyükdeniz Gölü, Çermeşk Gölü, Yedigöller, Ovit Dağbaşı Gölü, Avusor Gölü, Eyrisu Gölü, Verçenik Kapılı Göller, Tombamzga Gölü, Tatos, Buzul Gölü, Kavrun Gölü

 

Örnek rotalar:

Eğrisu Yaylası-Eğrisu Gölü-Eğrisu Yaylası (gidiş-dönüş 7 km)

Avusor Yaylası-Büyük Göl-Avusor Yaylası (gidiş-dönüş 4 km)

Çaymakçur Yaylası-Göller-Yukarı Kavron Yaylası (7 km)

Kavron Yaylası-Derebaşı Gölü-Kavron Yaylası (gidiş-dönüş 10 km)

Verçenik Yaylası-Buzlu Göller-Verçenik Yaylası (gidiş-dönüş 5 km)

KARADENİZ’E ULAŞIM

Trabzon havalimanına indikten sonra havalimanından çıkıp ana caddedeki köprüden karşı şeride geçmelisiniz. Buradan düzenli olarak geçen minibüsler ile Trabzon merkeze ve otogara gidebilirsiniz. Bu noktadan sonra diğer illere servis yapan araçlara binebilirsiniz.

Rize Havalimanı hizmete girdiği için Rize’ye gelerek ulaşımınızı daha kolay hale getirebilirsiniz.

Bizim tavsiyemiz sınırlı vakti olanlar için araç kiralaması yönündedir.

İLGİNİZİ ÇEKECEK DİĞER YAZILARIMIZ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Olimpos’ta Gezilecek Yerler

Suluada, Çıralı Yanartaş, kaya tırmanışı, Olimpos sahilinde kano deneyimi,...

Küçük Kaputaş Plajı, Kaş

Bu sefer sizlere Kaputaş plajından değil Küçük Kaputaş Plajı'ndan...

Taş Kapı, Kaş

Bu sene ani bir karar üzerine Akdeniz rotası çıkararak,...

İzmir Plajları – Denize Girilecek 50 Koy

İzmir'e tatile gitmek ve İzmir'de denize girmek isteyenleri bu...