Bursa Gezilecek Yerler

TürkiyeBursaBursa Gezilecek Yerler

Evliya Çelebi’nin ruhaniyetli şehri,

Ahmet  Hamdi Tanpınar göre ise geçmiş ile geleceği  bir arada yaşayan

güzeller güzeli Bursa şehrimizdeyiz.

Yerimizde durmadan gezmeye devam ediyoruz. İstanbul’a yakın gezilecek yerler nereler şöyle bir haritaya baktık ve kararımızı Bursa şehrinden yana kullanmak istedik. Bursa gezilecek yerler listemiz o kadar kabarık bir liste ki 2 günde hangi birini yapabileceğiz bir fikrimiz yok.

Bursa Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış şehirlerden biridir. Bundan dolayıdır ki şehirde Osmanlı’nın kuruluş dönemine ait pek çok tarihi eser görebilirsiniz. Bursa’nın eski adı Hüdavendigâr’dır.

Bursa’nın Osmanlı’ya başkentlik yapmasının yanı sıra bir diğer önemli özelliği de 2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler sıralamasında dünya’da 28. Türkiye’de ise 1. sırada yer almasıdır.

BURSA GEZİLECEK YERLER

Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi  KONUM

Müzenin olduğu alan aslında eskiden İpek fabrikasıymış. Sonra restore edilerek müzeye dönüştürülmüş.

Müze binlerce yıldan bu yana Anadolu’da araba tasarımı ve üretimi için yaratıcı çözümler bulanlara ve Türk otomotiv sanayi gelişmesi için çalışanlara ve at arabası mirasından otomotiv sanayiini yaratan Bursa şehrine armağan edilmiştir.

bursa anadolu arabaları müzesi

Müzede görecekleriniz arasında bulunanlar kağnılar, at ve öküz arabaları, top arabaları, ot arabası, odun arabası olup ayrıca Tofaş üretimi sekiz tane otomobil de bulunmaktadır.

Müze Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arasında açıktır.

Müze, sergi salonu ve otopark, ziyaretçilerimiz için ücretsizdir.

Yeşil Türbe  KONUM

Yeşil külliyesinin en bilinen yapısı olup 1421 yılında inşa edilmiştir. Türbe’nin isminin yeşil olması literatüre “Üretilmesi İmkansız Seramil” olarak geçen mavi, yeşil ve turkuaz renkli İznik çinilierinden dolayıdır. Türbe’de en dikkat çekici olan kısım çinilerle süslenmiş sandukasıdır.

bursa yeşil türbe 

2005-2009 yılları arasında restorasyon sürecine giren Yeşil Türbe 2014 yılında Dünya Miras listesine girmeye hak kazanmış ender yapılardan bir tanesidir. Yapı Bursa’nın simgesi olduğu kadar Türkiye’nin simgesidir.

Yeşil Cami

Yeşil Türbe gibi Yeşil Cami de külliyenin bir parçasıdır. Bursa’daki ilk dönem Osmanlı mimarisinin örneğidir. 

Irgandı Köprüsü KONUM

Gökdere’nin üzerine inşa edilmiş köprü Bursa’da görülmesi gereken en önemli yapılardan bir tanesidir. Niye mi? Çünkü Irgandı köprüsü dünya’da bulunan 4 arastalı/çarşılı köprüden bir tanesidir. Diğer köprüler hangisi ve kaçına gitmişiz bir bakalım 😉

bursa ırgandı köprüsü

❌Osma Köprüsü, Lofça, Bulgaristan

✔️Ponte Vecchio Köprüsü , Floransa, İtalya

✔️Rialto Köprüsü, Venedik, İtalya

✔️Irgandı Köprüsü, Bursa, Türkiye

Ve gerçekten gezdiğimizin bir kanıtı. İçlerinden biri kalmış gitmediğimiz. Eksik kalmasın ona da kısa sürede bir gezi planlayıp gideriz 🙂

Köprü’nün hikayesi çok uzun ama şöyle kısaca özetlemek gerekirse; 1442 yılında inşa edilen köprü 1854 yılında Bursa depreminden nasibini fazlasıyla almıştır. Bu da yetmemiş Kurtuluş savaşında Yunanlıların bombalamasına maruz kalmış. Derken 2004 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından kullanıma ve ziyarete açılmıştır. Köprü sağlı sollu ağaçlarla çevrili dere üzerine inşa edildiğinden büyüleyici manzara sunar. Ancak sıkıntı şu ki böyle bir köprünün hemen bitişindeki 5 ve üzeri katlı iğrenç betonarme yapılar! Ama biz ülke olarak betonlaşmaya hasta olduğumuz için tarihin içine dahi kondursak bir mahsuru yok!!!

Irgandı köprüsü bursa

Aslına bakarsanız bu köprü dillere destan olmuştur. Hadi canım demeyin öyle hemen bakın kimler kimler neler demiş bu Irgandı köprüsü için;

Seyyah Reinhold Lubenau : Reinhold Lubenau’nın yolu Bursa’dan XVI. yy’da geçmiştir. Bu şehrin güzel yüksek, taş tan yapılmış sanatkârane bir köprüsünün olduğunu ve tek bir kemer halindeki bu köprü üstünde çeşitli dükkânlar bulunduğunu ifade ederek, uzunluğunu 300 m. olarak verir. Ancak bu eserin muhtemelen Türklerin fethinden önce, hristiyanlar tarafından inşa edilmiş olduğunu ilave eder.

Miss Pardoe : Miss Pardoe Bursa’ya 1836 yılında ziyaret etmiştir. Köprünün üstündeki dükkânlarda ipekli dokumacıları bulduğunu söylemiş ve köprüyü Roma devri eseri zannetmiştir.Aynı zamanda köprüyü dağdan inerek hızla ovaya dökülen bir derenin üstünden geçen bir sokağa benzetir ve gittikçe harap olmaya yüz tuttuğunu yazar.

Charles Texier : Description de l’Asie Mineure isimli eserinde köprünün ismini zikretmeksizin şu şekilde bahsetmiştir.

“Tek kemerli, üzerinde çatı bulunan köprü, bu vadide İslam’la ermeni mahallelerinin bağlantı noktasını teşkil eder”

Kozahan KONUM

Kraliçe Elizabeth ziyaret edip hayran kalmış da biz eksik kalır mıyız 🙂  

bursa kozahan

II. Bayezıd tarafından yaptırılan han’da eskiden ipek böceklerinin kozaları satılırmış. 15. yy’dan beri uluslararası bir ticaret ve alışveriş merkeziymiş. Koza Han’ında asırladır çok farklı ülke ve milletlerden tüccarların işleri varmış. Dikdörtgen şekle sahip avlusu olan han’ın alt katında 45 üst katında 50 odası vardır. Han avlusunun ortasındaki şadırvan en görülmesi gereken eserlerden bir tanesidir.

Bursa Ulu Cami’nin hemen yanı başındaki Koza Han 2014 yılında Dünya miras listesine alınmıştır.

koza han bursa

Ulu Cami KONUM

Bursa’nın sembolü olmuş cami hatlarıyla meşhurdur. Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılmış ve 1400 yılında tamamlanmıştır. Edirne Ulu Cami/Eski Cami’ye gideniniz varsa Bursa Ulu Cami’nin oraya benzediğini göreceksiniz. Ama Bursa Ulu Cami daha büyük daha estetik daha görülmeye değerdir.

Yüzen Taşlar Heykeli KONUM

Yüzen Taşlar heykeli Karagöz – Hacivat ve gölge oyunları anısına kinetik heykeller üzerine çalışan ve bu konuda öncü olan heykeltıraş Christian Tobin’e 2011-2012 yıllarında yaptırılmıştır. Bu eserde sanat, tarih, bilim ve mühendislik bir araya getirilerek yapıldığından Türkiye’deki ilk ve tek eserdir. Heykel Gemlik diabas taşından yapılmıştır.

bursa yüzen taşlar heykeli

Muradiye Külliyesi KONUM

Osmanlı sultanlarının son yaptırdığı külliyedir. II.Murat tarafından yaptırılan külliye bulunduğu semte ismini vermiştir.

bursa Muradiye külliyesi

Karagöz Müzesi KONUM

Eski bir trafo binasının elden geçirilerek Sanat Evine dönüştürülmesiyle hizmete açılmıştır. Karagöz’ün anıtı binanın karşısında olduğundan ismini bundan almıştır. Müze içinde Karagöz – Hacivat galerisi, kukla galerisi, ihtisas kütüphanesi ve Tasvir yapım atölyesi bulunmaktadır.

Soğanlı Botanik Parkı KONUM

1998 yılında açılan park 400.000 m2 alan üzerine kuruludur. Park içinde 150 türde 8.000 ağaç, 76 türde 100.000 çalı, 20 türde 50.000 yer örtücü, 27 türde 6.000 gül bulunmaktadır. Bisiklet sürmek ve yürüyüş yapmak için en ideal yer olduğunu söyleyebiliriz.

İnkaya Doğu Çınarı KONUM

610 yaşında Türkiye’nin en yaşlı çınar ağacıdır. Çınar ağacı çevresinde çok düzenli bir çay bahçesi alanı yapılmış. Günün yorgunluğunu atmak için doğa içinde huzurlu bir kahve keyfi yapabilirsiniz burada.

BURSA’DAKİ MÜZELER

1.Yaşayan Müze Hüsnü Züber

2.Basın Müzesi

3.Atatürk Köşkü Müzesi

4.Arkeopark

5.Arkeoloji Müzesi

6.17. yy Osmanlı Evi Müzesi

7.Bursa Enerji Müzesi

8.Bursa Bilim Teknoloji Müzesi

9.Türk İslam Eserleri Müzesi

10.Celal Bayar Müzesi

11.Hünkar Köşkü

12.Bursa Kent Müzesi

13.Ormancılık Müzesi

14.Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

15.Ulumay Halk Kıyafetleri Müzesi

BURSA’DANE YENİR

Bursa aldığı göçler sayesinde pek çok kültürü bir araya getirmiştir. Göç ve kültürlerin birleşmesi yaşama, yapılara yansıdığı kadar lezzetlere de etki etmiştir. Osmanlı’nın başkenti olması, önemli yolların buradan geçmesi, Osmanlı sarayına yakınlığı gibi nedenlerden dolayı Bursa mutfağı her zaman canlı kalmayı ve kendinden söz ettirmeyi başarmış şehirlerimizden biri olmuştur.

Gelelim Bursa’da ne yenir sorusunu cevaplamaya;

Kestane Şekeri

bursa kestane şekeri

Anjelika Reçeli :  Günümüzde  bu reçeli pek yapan kalmamasına rağmen bulabileceğiniz yer Ulus Pastanesidir. Reçel Uludağ’da nadir bulunan bitkilerden bir tanesidir.

Iskender Kebap 

bursa iskender kebap

Kemalpaşa Tatlısı

Gemlik Zeytini

Inegöl Köftesi

Cantık

Tahinli pide (Bursa halkı arasında tahanlı olarak bilnen pide kahvaltıda yenir)

Cendere baklavası(bayram tatlısı olarak bilinen tatlının halk tarafından bilinen ismi cennet künküdür)

Muradiye, sipsi, cimcik hamuru, yumurta dolması, kartalaç, tahinli şeftali, gugacak helvası ve daha adını bilmediklerimiz….. 

BURSA ÇEVRESİNDE GEZİLECEK YERLER

Cumalıkızık Köyü Konum

Tirilye Konum

Mudanya Konum

Uludağ Konum

Türkiye’nin en büyük ve en bilinen kayak merkezidir. Ulaşımı kolay olmasından dolayı İstanbul’dan kısa süreliğine kaçış noktanız olabilir. Hem eşsiz doğa manzarasını kendinize ödül vermiş hem de kayak yapmış olursunuz.

Misi Köyü Konum

Bursa’dan 11 km uzaklıktaki köy bugünkü ismiyle Gümüştepe Mahallesi olarak da bilinir. 2000 yıllık tarihi köyün nam saldığı iki şey vardır. Bunlar şarapçılık ve üzüm yetiştiriciliğidir. Tarihinden dolayı köyde Osmanlı mimarisini görmek pek mümkündür. 1989 yılında sit alanı olarak koruma altına alınan köy Bursa’ya ziyaret edenlerin uğrak yeridir.

Özellikle köyün içinden akan Nilüfer çayının hemen yanı başına kurulmuş tesiste kahvaltı etmek ya da bir şeyler yudumlamak en doğru tercih olacaktır.

Bursa’da Termal Deneyimi

Cumalıkızık, Bursa gezilecek yerler derken sabahın altısından akşama kadar bırakın da yorulalım artık. Eeee hazır Bursa’dayken yorgunluk en güzel nasıl atılır? Tabi ki termal’in sıcaklığıyla 🙂 Peki termal’e nerede gidilir dedik? Tabi ki Gönlüferah’a.

bursa termal

Bir saatlik termal kiralayarak sıcağın dibine vurduk. Sıcak ki ne sıcak! Tam Orkun’a göre 🙂

Termal için yanınıza şampuan, tarak dışında bir şey almanıza lüzüm yok. Gerekli olabilecek her şey Termal & Spa bölümünde size veriliyor. Kişisel kullanılacak ürünlerse termal için size ayrılan odanın içinde.

BURSA’DA NEREDE KALINIR

Bursa’ya konaklamalı gelecek olan insanların ilk tercihi termal otellerden yana oluyor. Ama sizlere bunun aksini söyleyeceğiz. Biz Bursa gezimizi arkadaşımızın eşliğinde gerçekleştirdik. Otel odasına girmek, dört duvar arasına kapanmak yerine apartta kalmayı tercih ettik. Öyle bir yer bulduk ki Gönlüferah Otel’e yürüyerek 100 metre uzaklıkta. Apart ya da otel nerede kaldığımızın önemini geçtik asıl önemli olan kalacağımız yerin konumu.

Yankı Apartments tam da tüm isteklerimize hatta fazlasına cevap veren bir yer oldu. Üç katlı bina da toplam dört daire var. İkisi normal daire diğer ikisi dubleks. Sağolsun Hilal hanım bize dubleks daireyi hazırlamış. Biz üç kişiydik ama rahatlıkla sekiz kişinin yatabileceği kadar yatak vardı 🙂 Bahçe’ya bakan salonu, balkonlu mutfağı, ova manzaralı teras yatak odası, iki katında bulunan banyosu ve eve yapılan çay, kahve hatta meyve ikramı. Daha bitmedi……..

bursa otel 

Öyle bir yere denk geldik ki. Burada kalan herkes akşamları bahçede oturup çerezler, içecekler eşliğinde hoş sohbette. Hem Yankı Apartments’in sahibi Hilal hanım hem de bizim haricimizdeki diğer konuklara tanışıp, ahbap olma imkanımız oldu.

Dört duvar içine girmek, lobide yalnızca saniyelik güler yüz görmek yerine kendinizi evinizde hissedeceğiniz bir yerde kalmak, saatler süren sohbetlere eşlik etmek, sabah otel restaurantında soğuk kahvaltı yerine Yankı’nın yemyeşil bahçesinde zengin bir kahvaltı etmekse tercihiniz Hilal Hanım güleryüzü ve samimiyetiyle sizleri bekliyor 🙂

YANKI APARTMENTS Konum

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Olimpos’ta Gezilecek Yerler

Suluada, Çıralı Yanartaş, kaya tırmanışı, Olimpos sahilinde kano deneyimi,...

Küçük Kaputaş Plajı, Kaş

Bu sefer sizlere Kaputaş plajından değil Küçük Kaputaş Plajı'ndan...

Taş Kapı, Kaş

Bu sene ani bir karar üzerine Akdeniz rotası çıkararak,...

İzmir Plajları – Denize Girilecek 50 Koy

İzmir'e tatile gitmek ve İzmir'de denize girmek isteyenleri bu...