Singapur Gezilecek Yerler: 2023 Güncel Full Liste

AsyaSingapurSingapur Gezilecek Yerler: 2023 Güncel Full Liste

Singapur gezi rehberi ile Singapur’da gezilecek yerler ve Singapur hakkında gitmeden önce bilmeniz gereken her şey makalemizde.

Singapur Endonezya ve Malezya toprakları arasına sıkışmış Güneydoğu Asya’da Malay yarımadasının güney ucunda küçücük bir ada devletidir. Bir ada olan Singapur hem dünyanın en küçük ülkesi hem de ender şehir devletlerinden biridir.

728 km2 alana yayılmış olan Singapur ana kara haricinde toplam 63 adacıktan meydana gelmektedir. Önceki yıllarda yüz ölçümü daha ufak olan şehirde deniz doldurulup yüz ölçümü genişletilmiştir. İlerleyen yıllarda yüz ölçümünün daha da arttırılması planlanmaktadır.

Singapur ismini nereden almıştır?

Singapur 11. yy’da ufak bir balıkçı kasaba iken 14. yy’da Sumatra Prensi Sang Nila Utama Singapur’u keşfettiği sırada bir aslan görür. Aslanın ülkeye şans getireceğine inanan Sultan buraya Malay dilinde aslan anlamına gelen Singa ve şehir anlamına gelen Pura yani Singapura ismini verir. 

***1960 ila 90 yılları arasında hızla gelişen ve ekonomik anlamda büyüme gösteren Asya Kaplanları olarak bilinen Hong Kong, Tayvan, Güney Kore ve Singapur’dur.

Singapur’un Tarihi

11. yy’da ufak bir balıkçı kasabası olan Singapur 14. yy’da Malay Prensi tarafından keşfedilmiş ve sonrasında 16 ve 17. yy’da Avrupa ülkelerinin Singapur üzerinde sömürgecilik yarışı baş göstermiştir. Avrupa ülkelerinin sömürge yarışını ortadan kaldırmak için İngiliz Hükümeti Sir Thomas Stamford Raffles’ı Singapur’a yollamıştır. Sir Thomas Stamford Raffles 1819 yılında burada bir liman kenti kurmayı amaçlar. Ve bu istediğini yapmasıyla Singapur’un modern tarihi başlamış olur.

Gün geçtikçe liman ticari işletmelere ev sahipliği yapmaya başlar. İngilizler 1959 yılına kadar Singapur’u ellerinde tutmayı başarmışlardır. II. Dünya Savaşı’nda Singapur kısa süreli de olsa Japonya’nın işgali altına girmiştir. Savaş sonu İngilizler tekrar Singapur’u ele geçirmiş olsalar da 1963 yılında Singapur’u Malay, Sabah ve Savarak ile Malezya Federasyonu ile birleşmesini sağladılar. Bu anlaşma uzun sürmedi ve 9 Ağustos 1965 yılında Singapur Malezya’dan ayrılarak bağımsızlığını kazanmış oldu. Ekonomisi ile gün geçtikçe büyüme gösteren ülke aynı zamanda Asya kıtasının en büyük limanına sahiptir. Singapur limanına 3 dakikada bir gemi demirlenmekte ve dünya üzerinde 600 limana sevkiyat yapılmaktadır.

Dünyanın refah bakımından sayılı ülkelerinden olan Singapur aynı zamanda kişi başına düşen milli gelirin en yüksek olduğu ülkelerden biridir.

SİNGAPUR’DA GEZİLECEK YERLER (Semtlere Göre Liste)

Singapur’da gezilecek yerleri araştırmaya başlayınca bölge isimleri dikkatinizi çekecektir. Kiminin bu durumdan aklı karışmasın diye Singapur’da bulunan Hint Mahallesi, Çin Mahallesi, Müslüman Mahallesi vs gibi semtleri listeleyip her bir bölgede gezmeniz gereken yerleri düzenli bir sıra haline getirip sizlere daha kolay gezme imkanı vereceğini düşünüyoruz. Little India bölgesinin en meşhur caddesi Serangoon’a adım attığınız an da inanın kendinizi küçük bir Hindistan’da sanacaksınız. Tek uyarımız Hint Mahallesine haftasonu ve Hintlilerin bayram günlerinde gelmemeye çalışın. Bu dediğimiz dönemlerde bölge çok kalabalık oluyor.

LITTLE INDIA – KÜÇÜK HİNDİSTAN

Singapur Little India - Kucuk Hindistan

Singapur’un en renkli ve tarihi bölgesi Hint mahallesi olarak bilinen Little India semtidir. Hindistan’a gitmemiş olanların buraya gelerek bozulmamış mimariyi görmesini, Hint tapınaklarına girmesini tavsiye ediyoruz.

Sri Veeramakaliamman Tapınağı: Little India’nın kalbinde yer alan Serangoon Caddesi üzerine inşa edilmiş yapı Hinduizm’in güç tanrıçası Kali’ye adanmıştır. Tapınaktaki Kali heykeli çok kollu ve elleri silah taşır halde tasvir edilmiştir. Tapınak, Güney Hint mimari stili ile 1855 yılında Tamil işçileri tarafından yapılmıştır. Tapınak her gün 08:00 ila 12:30 ve 16:00 ila 20:30 arası açıktır. Girişi ücretsizdir.

Srinivasa Perumal Tapınağı: Koruyucu Tanrı Vişnu’ya adanan eski bir Hint tapınağıdır. Yerel halk Tanrıya hürmetlerini sunmak için tapınağı ziyaret eder. Önemli Hindu festivali olan Thaipusam festivali bu tapınakta kutlanmaktadır. Thaipusam festivalinde Tamillerin (Hindistan’daki bir etnik gruptur) vücutlarına şiş, kılıç ve çengel batırarak yokedici tanrı Shiva – Şiva’nın oğlu Lord Murugan’a dileklerini iletirler.

Sakya Muni Buddha Gaya Tapınağı: Bin ışık tapınağı olarak da bilinen Sakya Muni Buddha Gaya Budizmi temsil eden bir dini yapıdır. İlk bakışta sanki Asya mimarisine hakimmiş gibi gözükse de biraz gezdikten sonra Tayland, Hint ve Çin mimarisinin etkileri de gözünüzden kaçmayacaktır.

Selegie art center
Selegie Art Center – LITTLE INDIA

Tan Teng Niah: Zamanında Çin’li bir tüccarın ev sahibi olduğu ev bugün Hint Mahallesinin en çok ziyaret edilen ve önünle fotoğraf çekinilen yeridir. Çin ve Avrupa mimarisinden ilham alınarak yapılan ev Hint Mahallesinde kalan son Çin evidir.

Masjid Abdul Gaffoor – Abdul Gaffoor Camii: Güney Hindistan’lı tüccarlar tarafından 1859 yılında inşa edilen camii Singapur’un ulusal anıtlarından bir tanesidir. Mimarisinde Avrupa, Arap ve Güney Hindistan’ın etkileri dikkate değerdir. Yeşil ve sarı renklere sahip caminin tam ortasında Arapça hat yazılarıyla süslenmiş 25 ışınlı güneş saati yer almaktadır.

Indian Heritage Center: Hint kültürünü daha yakından tanımak isteyenler Hintli göçmenlerin tarihini sergilen bu Hint Mirası Merkezine gidebilir.

singapur gezilecek yerler

Little India Murals – Duvar Resimleri: Büyüleyici sokak resimleri anılan Singapur’un ayrıca Hint Mahallesindeki duvar resimleri de görülmeye değerdir. Belilios yolu boyunca artist Psyfoll’un Küçük Hindistan Geleneksel Ticareti, Upper Dickson ile Serangoon yolunun kesiştiği noktada artist Didier Mathieu’nun Kathaka’sı, Hindoo Road otoparkının yanındaki ünlü Tamil film yıldızı Rajinikanth’ın bir portresi olan Zero’nun işçi sınıfı kahramanı duvar resimleri görülmeye değerdir.

Diğer eserler ise şöyledir;

Kerbau Road’da Little India MRT istasyonu E çıkışının yanındaki çiçek, buffalo ve bulut resimleri içeren eser bölge tarihindeki sığır ticaretine değinmiştir.

Kerbau yolundaki yasemin muralı Singapur’un gelişmesine katkısı olan göçmen işçilere övgü niteliğinde yapılmıştır.

Race Course Road’da Shophouse no.48 ile 50 arasında yer alan mural ile eski hipodromun hikayesi anlatılmıştır.

82 Serangoon Road’da Siyamala Kitabevi’nin yanındaki duvar resmi,

212 Serangoon Road’daki geleceğin kurgusal anlatımının tasviri olan mural,

240 Serangoon Road’daki renkli ve büyük mural,

Upper Dickson yolundaki renkli mural sanatçı Didier’e aittir. Mural hint dansı olan Kathaka’dan ilham alınarak yapılmıştır.

106 Dunlop Sokağındaki mural’de geleneksel bir dansçı tasvir edilmiştir,

Clive sokağındaki eşarplı kadın portresi

Mustafa Center: Little India’daki bu alışveriş merkezi her şeyi stoklayan ve içinde elektronik aletlerden sağlık ürünlerine, mücevherlerden güzellik malzemelerine kadar aklınıza gelmeyecek kadar ürün çeşitliliği olan bir merkezdir. Hint mahallesine gelip burayı ziyaret etmeden dönmemelisiniz. Akşam saatlerine ve haftasonları kalabalık olduğu için rahat gezmek isteyenlerin buraya sabah saatlerinde ya da akşam üzeri ziyaret etmelerini öneriyoruz.

Tekka Center: 2 katlı yapının alt katında meyve sebze reyonları ile Hint yemeklerini tadabileceğiniz ufak ufak dükkanlar bulunurken üst katında ise kıyafet alabileceğiniz dükkanlar vardır.

Küçük Hindistan Mahallesi Little India’da Ne Yenir

Çapati yemek için Azmi Restaurant

Körili balık kafası, Masala Chicken, Chicken Dum Biryani için Banana Leaf Apolo

Hint aperatifleri (chaat) için Kailash Parbat

Fazla çeşit, iyi lezzet ve güzel sunum için Indian Express

Vejeteryan yemek tercih edenler için Madras New Woodlands

CHINATOWN – ÇİN MAHALLESİ

Singapur çin mahallesi

Hint işi bana göre değil arkadaş derseniz o zaman sizi Çin mahallesine buyur edelim. Ufacık bir Çin kurulmuş buraya. Semte girer girmez kırmızı çin fenerleri yürüdüğünüz sokaklara adeta renk katıyor. Her yerde çin mallarının satıldığı dükkanlar var. Buralardan alışveriş yapıp otantik restaurantlarda çin yemekleri yiyebilir, 2002 yılında yapılmış içinde müzesi olan Buddha Tooth Relic Tapınağını, Sinpapur’daki en eski Hindu tapınağı Sri Mariamman tapınağını, Deniz tanrıçası Mazu adına yapılmış Thian Hock Keng tapınağını gezebilirsiniz.

Buddha Tooth Relic Tapınağı ve Müzesi: 2007 yılında kapısı ziyaretçilere açılan yapı 75 milyon dolara mal olmuştur. Hindistan’da cenaze ateşindeki Buda’nın sol köpek dişi olduğuna inanılan kalıntı bugün bu tapınakta sergilenmektedir. Bundan dolayı da Budistler için en popüler ruhani merkezden biri kabul edilmektedir.

Buddha Tooth Relic Tapınağı ve Müzesi

Chinatown’un kalbinde Tang stili ile yapılmış Çin Budist tapınağı altın kaplama 320 kiloluk dev buda heykeline ev sahipliği yapmaktadır. Toplam 5 katlı olan binanın her katında farklı bölümler var. Müze, ikinci katta kütüphane ve galeri, üçüncü katta budist kültür müzesi, dördüncü katta kutsal ışık salonu olarak adlandırılan Buda’nın dişinin olduğu stupa alanı ve beşinci katta budistlerin dua çarkını döndürüp mantaralar okuduğu 10.000 buda köşkü ile çatı bahçesinin olduğu bölümlerden oluşmaktadır.

Buda’nın diş kalıntısı 3.5 ton ağırlığında ve 320 kg ağırlığındaki gerçek altından yapılma bir stupanın içinde muhafaza edilmektedir. Bu odaya yalnızca keşişlerin girmesine izin verilmektedir.

Asya’da budist tapınaklarında ücretsiz yemekler dağıtılmaktadır. Burası da bir budist tapınak olduğu için yapının bodrum katına inip ücretsiz vejeterjan yemek yiyebeilirsiniz.

Her gün 07:00 ila 17:00 arası ücretsiz ziyaret edilebilmektedir.

Tapınağı ziyaret ederken kutsal bir mekana girdiğinizi göz ardı etmemeli ve buna uygun giyinmelisiniz. Kısa şort, mini etek, omuzu açık kıyafetler giyilmemelidir.  

Sri Mariamman Tapınağı: Hastalık ve yağmur tanrıçası Mariamman’a adanmış tapınak 1827’de inşa edilmiştir. Singapur’un en eski Hindu tapınağı olup aynı zamanda Singapur’daki en ikonik Hindu tapınaklarından biridir. 

People’s Park Complex: 1970-1973 yıllarında inşa edilen komplex konut ve ticari yapı olarak Singapur’un tam kalbine Chinatown muhitine inşa edilmiştir. Güneydoğu Asya’da türünün ilk örneği olan alışveriş merkezi 103 metre yüksekliğindedir. Otopark’ın 6.katına çıkarak arkanıza koca sarı binayı alarak fotoğraf çekebilirsiniz.

Singapur People's Park Complex

Masjid Jamae: 1826 yılında inşa edilen cami Chinatown’daki ilk 3 camiden biridir. Cami 29 Kasım 1974 yılında resmi gazetedeki yayın üzerine ulusal anıt olarak ilan edilmiştir. Giriş ücretsiz.

Potato Head: Çin Mahallesinde Keong Saik Rd’da bulunan yapının en üst katında keyifli bir akşam yemeği ya da gün batımında bir kaç kadeh bir şeyler içmek için Simgapur’un ödül kazanmış barına uğramadan Singapur’dan ayrılmayın.

Çin Mahallesinde Ne Yenir

Chinatown Complex Food Center: Çin Mahallesinde yemek yenilecek en popüler, en ucuz ve en talep gören kompleks burasıdır. Binanın ikinci katındaki yemek alanından 100’den fazla yemek tezgahı vardır. Burada Lian He Ben Ji‘de mutlaka güveçte pişirilen clat poy rice, michelin yıldızlı Mirko Febbrile’de makarna, Canton restaurantı olan Ye Ji Cooked Food’da pilav eşliğinde sebze yemekleri yiyebilirsiniz.

Liao Fan Hawker Chan: Uluslararası üne sahip restaurantta tavuklu pilav yemelisiniz. Restaurant çok popüler olduğu için öğle ve akşam saatlerinde kalabalık olacağını aklınızdan çıkarmayın. Restaurant Çin Mahallesi 78 Smith Caddesindedir.

Dim Sum yemek için Yum Cha,

Izgara balık için Chong Qing,

Geleneksel Çin tatlıları için Tong Heng,

KAMPONG GLAM

Harika kafelerin, tarihi yapıların, renkli sokakların ve küçük butiklerin olduğu bölge şüphesiz Singapur’un en kalabalık yerlerinden biridir. Zamanında Araplar ve Endonezyalı Bugis tüccarlarının yaşadığı yerleşim bölgesi olan Kampong Glam bölgesinde 1824 yılında Singapur’un ilk padişahı Sultan Hüseyin Şah için yapılmış olan 5000 kişilik kapasiteli Sultan Camii’yi, rengarenk duvarlarıyla daracık sokakları ve sokaklarında şirin cafelerin, barların ve butiklerin olduğu Haji lane’i gezebilirsiniz. Oldukça küçük ve gezilmesi kolay bir bölgedir. Maksimum 2 saat gezebileceğiniz Kampong Glam bölgesinde mutlaka gitmeniz gereken sokaklar Arab Street, Haji Lane ve Bussorah Street’tir.

singapur Sultan Cami
Singapur Sultan Camii

Yemek için bu bölgede özellikle önereceğimiz restaurantlar yok. Arab Street’e girince sağlı sollu her yerde Türk restaurantları mevcut. Yemeklerin birbirinden çok farklı olacağını düşünmediğimiz için istediğiniz birine girebilirsiniz. Bölgede tek tattığımız şey Birds of Paradise’daki dondurmaydı. Oldukça lezzetli ve çok değişik bir tasarımı olduğu için buraya gitmenizi öneririz.

Bölgede gezilecek diğer yerler 1956-1963 yılları arasında inşa edilmiş olup dış cephesinin tamamlanması 1995 yılını bulan Malabar Cami, Tanrı Şiva’ya adanmış ve maliyeti 6 milyon Singapur Dolarını bulan Sri Savan Hindu tapınağıdır.

CLARKE QUAY VE BOAT QUAY

singapur Clarke Quay

Her ikisi de Singapur nehri üzerinde nehir kenarında restaurant ve cafelerin olduğu oldukça canlı ve akşamları ışıklar içinde hareketli bölgelerdir. Bu bölgede yapılabilecek en iyi aktivitelerden biri akşam hava kararınca nehir boyunca ışıklandırılan bölgede kendinize uygun keyif yapabileceğiniz bir bar bulup oturmak diğeri ise bot turu yapmaktır.

Bot turu 40 dakika sürmektedir. Ve bu süre zarfında Clarke Quay, Boat Quay, Marina Bay boyunca gezilmektedir. Yetişkin ücreti 28 SGD (singapur doları), çocuk 18 SGD’dir. Hareket saatleri Pazartesi-Perşembe 13:00 – 21:00 arası, Cuma-Pazar ve tatil günlerinde 10:00 – 22:00 arasıdır. Bilet noktası Clarke Quay Jetty’dir. Hooters Restaurant’ın hemen yanındaki bilet ofisinden biletlerinizi satın alabilirsiniz.

Fort Canning Park: Park adını Hindistan’ın ilk genel valisi Vikont Charles John Canning’den almıştır. Muhteşem bitki örtüsü içinde yürüyüş parkurlarının olduğu yemyeşil park şehirden kısa kaçamak yapmak isteyenlere fırsat sunuyor. Gökdelen arasındaki parkta yürürken kendinizi bir parktan ziyade ormanda yürümüş hissine kaptırmamanız mümkün değil.

fort canning park singapur

Fort Canning yürüyüşünü daha ilginç kılmak için baharat rotasını izleyebilirsiniz. Buradaki pdf dosyasından başlangıç ve bitiş noktası arasındaki baharat ve değişik bitkileri görebileceğiniz yürüyüş turunu yapabilirsiniz. 

Old Hill Station – Eski Polis Merkezi Binası: 1934 yılında İngiliz sömürge döneminde inşa edilen Singapur’un en büyük yönetim binalarından olan Neo-Klasik yapı 927 renkli pencerelere sahiptir. Günümüzde Bakanlık Binası olarak kullanımına devam edilmektedir.

singapur old hill station

Armenian Klisesi: 1835 yılında Old Hill sokağına inşa edilmiş en eski Hristiyan Kilisesidir. Mimarı İrlandalı George Coleman’dır. Giriş ücretsiz.

St. Andrew’s Katedrali: St. Andrew’s Katedrali Singapur’daki ilk ve en büyük Anglikan Katedralidir. Yıldırım çarpması sonucu zarar gören yapı 1856 yılında mimar Colonel Ronald McPherson tarafından Neo Gotik stilde inşa edilmiştir. Pazartesi- Cumartesi günleri arası saat 09:00 ila 17:00 arası ücretsiz ziyaret edilebilir.

National Gallery: Dünyanın en büyük Güney Doğu Asya sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan Ulusal Galeri 64.000 m2 alan üzerine kurulmuştur. Eski Belediye ve Mahkeme binasından oluşan yapı iki köprüyle birbirine bağlanmıştır. Sanat severlerin mutalaka gitmesini önerdiğimiz müze onlarca sergi odasına sahiptir. 

Clarke ve Boat Quay’de Ne Yenir

Boat Quay’de enfes çatı barı olan İtalyan restaurantına gidip akşam yemeği yiyin ya da gün batımında kokteylinizi için,

Little Saigon’da Vietnam lezzetlerini tadın,

Siyasi sebeplerden dolayı güney Çin’den Malezya ve Endonezya’ya göçmüş Peranakan’ların yemeklerini tadabileceğiniz National Kitchen by Violet Oon’a gidin

MARINA BAY

marina bay singapur

Singapur’un finas merkezi olan Marina Bay bölgesinde Singapur’un simgesi olan Merlion heykeli önünde resim çekilebilir, Singapur şehrini kuşbakışı izlemek için nehir üzerindeki Helix köprüsünden geçerek Singapur’un simgesi haline gelmiş Marina Bay Sands Otelini ziyaret edebilirsiniz.

Singapur’un en bilinen anıtı Merlion Heykeli: Alt kısmı balık baş kısmı aslan şeklindeki 8.6 metre uzunluğundaki anıt heykel 1964 yılında Singapore Tourism Board tarafından Singapur’un simgesi olarak belirlenmiştir. Singapur’a her gelen turist bu anıt önünde resim çektirmeden dönmüyor. Anıt heykelin tarihini öğrenmek için Sentosa Adasında yer alan kocaman Merlion heykelinin içine girmelisiniz. Hem anıtın tarihini öğrenmiş olmakla kalmayıp heykelin ağız kısmından muhteşem Sentosa Adası manzarasını da izleyebilirsiniz.

merlion heykeli singapur

Marina Bay Sands Oteli: 836.000 m2 alan üzerine kurulu 57 katlı 200 metre yükseliğe sahip 3 gökdelen ve 150 metre uzunluğa sahip sonsuzluğa uzanan havuzu ile Singapur’un simgelerinden biri haline gelmiş muazzam bir yapı. Yapımına 5,5 milyar dolar harcanan binada kumarhane, müze, tiyatro, kongre merkezi, havuzlar, bahçeler, mağazalar ve otel bulunmaktadır. Adeta bu devasa yapı içerisinde bir şehir kurulmuştur. Singapur’un finans merkezi manzarasına karşı siz de bulutlar içinde sonsuzluğa doğru kulaç atmak istiyorsanız Marina Bay Sands tam size uygun bir konaklama seçeneğidir.

singapur marina bay sands

Otelde konaklama yapmayanlar 3.kuledeki bilet gişesinden alacakları 32 singapur dolarlık bilet ile SkyPark Observation Deck’e çıkarak Singapur’un eşsiz manzarasını izleyebilirler. SkyPark Observation Deck otel havuzunun olduğu terasın en ucunda yer alıyor. Buraya ücret ödeyerek çıkmanız halinde havuz erişiminiz olmamakta sadece Deck’ten Singapur manzarasını izleme izniniz olmaktadır.

Marina Bay Sands otel konaklaması hakkında:

  • Otelin check-in saati 15:00, check-out saati ise 10:00’dur.
  • Havuz 06:00-23:00 arası hizmete açıktır.
  • Havuzda ücretsiz alkolsüz kokteyl hizmeti vardır. Havuz katı 57.kattır.
  • Havuza girmeden önce oda kartınızı cihaza okutup giriş yapabilirsiniz.
  • Havuz için ücretsiz havlu dağıtılmaktadır.
  • Odaları fiyatının hakkını verecek kadar lüks değildir. Odalar balkonludur. Ancak sigara içenler eğer sigara içilen katta oda almadıysa balkon dahi olsa sigara içmek yasaktır.

marina bay sands hotel

  • Check-in işleminizi kredi kartıyla yaparsanız bir kaç yüz dolar da depozit çekiliyor. Bizden 400 USD çekildi. Kredi kartıyla check-in yapanlar hemen giriş asansörünün olduğu yerde express check-out makinasına oda kartlarını atarak hızlıca check-out işlemini gerçekleştirebilir. Havuzda ya da restaurantta bir şeyler yiyip içtiyseniz oda numaranıza yazılan hesap kredi kartınızla ödediğiniz depozitten düşerek kalanı 2 iş günü içerisinde kredi kartınıza iade oluyor.
  • Check-in işlemi çok uzun sürüyor. Bizimki yaklaşık 1 saat sürdü. Eğer otelde 1 gece konaklama yapacaksanız bu süreyi göz önüne almayı ihmal etmeyin.

Esplanade Kültür ve Sanat Merkezi: Singapur Nehri kenarında Durian meyvesinden esinlenilerek yapılan değişik mimari yapıya sahip binanın bünyesindeki tiyatro salonunun kapasitesi 2000, konser salonu ise 1600 kişiyi ağırlayabilmektedir.

singapore esplanade kultur ve sanat muzesi

Singapur Sanat ve Bilim Müzesi – Artscience Museum: Lotus çiçeğinden esinlenilerek yapılan bina Marina Bay Sands kompleksinin bir parçasıdır. Tasarımı, çiçek yapraklarından esinlenerek oluşturulmuştur. Ve dört büyük yaprak şeklindeki binaların birleşiminden oluşur.

Singapur Sanat ve Bilim Müzesi

Müze, sanat ve bilimi bir araya getirerek etkileşimli sergiler ve galeriler sunuyor. Ziyaretçiler çeşitli sanat eserlerini keşfedebilir, interaktif deneyimlere katılabilir ve bilimin farklı alanlarıyla ilgili bilgi edinebilir. Sergiler arasında sanat, tasarım, müzik, medya, tarih ve bilimsel keşifleri kapsayan geniş bir yelpaze bulunur.

SENTOSA ADASI – Singapur’un Eğlence Merkezi 

Sentosa adası

Sentosa Adası 1900’lü yılların ortalarında İngiliz askerlerinin üs olarak kullandığı yer iken şimdilerde tam bir eğlence merkezi. Turistlerin ilgisini çekmek için her türlü etkinlik, aktivite bulunmaktadır. Ada’da yapılan kelebek parkını, Merlion heykelini, Sentosa Resort World’u, Akvaryum’u ziyaret edebilir, Songs of the Sea gösterisini izleyebilir en ilginci ise Güney Asya’nın en uç noktasına bir asma köprü sayesinde geçerek ayak basıp ekvatorun 136 km gerisinden okyanusa kucak açabilir ya da en uç noktada yer alan okyanusa uzanmış palmiye’de yatıp tüm düşüncelerinizden arınabilirsiniz.

Sentosa Adasına Nasıl Gidilir?

Teleferik: Ada’ya ulaşım birkaç farklı yoldan sağlanmaktadır. En zevkli olanı Faber tepesinden bineceğiniz teleferik ile 1.7 km’lik yolu 90 metre yüksekliğe vararak ayaklarınızın altındaki denizi, cruise tekneleri yada karşınızda Sentosa Adasını seyredek ulaşmaktır. Biletler gidiş-dönüş satılmaktadır. Yetişkin ücreti 35, çocuk 25 S$’dır.

Faber Tepesine ulaşmak için MRT ile Harbour Front durağında inip B çıkışından çıkmalısınız. Köprüden geçtikten sonra karşınıza çıkan Harbour Front Tower 2 binasına girerek Cable Car tabelasını takip etmeniz yeterlidir.

Boardwalk: Diğer bir yol ise hem ucuz hem de sizi yormayacak cinstendir. Harbour Front metro istasyonunda inip E çıkışını kullanarak VivoCity Alışveriş merkezinin 1 katına çıkarak The Promenade Sentosa Boardwalk tabelasını takip etmeliyiz. Alışveriş merkezinin çıkışına vardıktan sonra sonuna kadar düz gidip sola dönünce karşımıza çıkan yaya geçidini kullanarak adaya yürüyerek varabiliriz. Üstelik yol boyunca yürüyen bantlar sayesinde adaya nasıl vardığınızı anlamıyorsunuz. 

Otobüs: Otobüs ile gitmeyi tercih edenlerin de yine Harbour Front metro istasyonunda inip E çıkışını kullanarak VivoCity Alışveriş merkezinin 3 katına çıkarak buradan Sentosa Adasına giden Sentosa Express sayesinde 4 S$’ı ödeyerek ulaşabilirsiniz. EZ Link kartı olanların ayrıca bilet satın almasına gerek olmadan bu kartı kullanabilirler.

SİNGAPUR’DA GEZİLECEK DİĞER YERLER

Çin Bahçesi: Kuzey Çin İmparatorluğu mimarisi ile dizayn edilmiş muhteşem bir parktır. Parkı Tayvanlı mimar Yuen-Chen-Yu dizayn etmiştir. Festivallerin kutlandığı park aynı zamanda düğün resimleri için vazgeçilmez mekanlardan biridir. Saat 06:00 ila 23:00 arası açık olan parka ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Raffles Otel: Kolonyal mimariye sahip otel 1887 yılında 10 odalı olarak inşa edilmiş. Singapurlu kurucu Sir Stamford Raffles’dan sonra bu ismi alan otel aslında arap tüccarı Mohammed Alsagoff’un konutu olarak kullanılmış. İranlı ermeni iki kardeş tarafından oluşturulmuştur.

Hong San See/Şans Tapınağı: Çin mimarisine sahip tapınak aslında 1836 yılında ilk Tanjong Pagar bölgesindeki Wallich sokağına tanrı Guang Ze Zun Wang adına yapılmış. Daha sonra tapınağı yeri değiştirilerek 1908-1913 tarihleri arasında Mohammed Sultan caddesinde Min-nan stili ile 56.000 dolar harcanarak yapılmıştır. Giriş ücretsizdir.

SİNGAPUR’DAKİ BAHÇELER

Singapur Hayvanat Bahçesi

1973 yılında 26 hektar alan üzerine kurulmuş hayvanların doğal yaşamda yaşamalarını sağlayan mükemmel bir parktır. Hayvanat bahçesinde toplam 2.800 hayvan bulunmaktadır.

Singapur Gece Safarisi

1994 yılında kapılarını ziyaretçilerine açan Safari Park’ta toplam 2.500 hayvan serbest şekilde yaşamlarını devam ettirme imkanı bulmaktadır. Singapur’un en iyi atraksiyonu olarak Singapore Tourism Board tarafından 11 kere ödüle hak kazanmış Safari Park’a yılda 1.1 milyon ziyaretçi gelmektedir. Biletleri ister sadece Safari Park’ı için isterseniz Hayvanat Bahçesi–Kuş Parkı–Nehir Safarisi ve Gece Safarisi şeklinde değişik seçenekleri olan kombinler olarak da satın alabilirsiniz. Satın alma işlemini dilerseniz internet sayfasından dilerseniz kapıdaki bilet gişelerinden temin edebilirsiniz.

Nehir Safarisi

Dünyanın en büyük tatlı su akvaryumu bu kompleks içerisinde yer almaktadır. Komplek içerisinde 6.000 tane hayvan bulunmaktadır. Bunlara 40 çeşidi dünyada yok olma tehdidi altında kalanlar da dahildir. Tatlı suya sahip tu tanklarında Çin’de yer alan Yangtze Nehrinde yaşan balık türlerini, Kuzey Amerika’da yer alan dünyanın en uzun 4. Nehri olan Missisippi Nehri çevresinde yaşayan canlı türlerini, 220 metre derinliği ile dünyanın en derin nehri olan Combo Nehrinde yaşayan balık türlerini, 6.650 km uzunluğu ile dünyanın en uzun nehri olan Nil Nehrinde yaşayan balık türlerini, Ganga nehrinde yaşayan balık türlerini, tüm nehirlerin anası olarak tabir edilen Mekong nehrindeki balık türlerini görebileceğiniz gibi dilerseniz yapay nehirlerde teknelere binerek çevrenizdeki Jaguar, Iguana, Flemingo, Dev Karıncayiyen, Brezilya Tapiri ve daha pek çok çeşit hayvan sayesinde kendinizi Amazon’da hissedebilirsiniz.

Jurong Kuş Parkı

600 türe sahip 8000 adet kuşa ev sahipliği yapan parkta kuşların özgürce uçuşlarına şahit olabilir, onlara dokunabilir ve siz değerli ziyaretçilere yaptıkları özel gösterileri izleyebilirsiniz.

Kelebek Parkı : Sentosa Adasında bulunuyor.

Orkide Bahçesi : 75 hektar alan üzerine yapılmış ulusal bahçede 2000 çeşit çiçek türü görebilirsiniz.

SİNGAPUR’UN EN İYİ 5 PARKI

singapur Gardens by the Bay

1.Gardens by the Bay: Akşam üzeri ziyaret edip hava kararınca ağaçlardaki ışık şovu mutlaka izlemelisiniz. Girişi ücretlidir.

2.Fort Canning Park: Şehrin tam ortasında ağaçlardan neredeyse gökyüzünü görmekte zorlanacağınız kadar yeşili bol bir park. Girişi ücretsizdir.

3.Singapore Botanic Garden: 2015 yılında Singapur’da Unesco Miras Listesine girmeye hak kazanmış ilk yrdir. Girişi ücretsizdir.

4.Southern Ridges: 2004 yılında açılan parkın parkuru tam 10 km’dir. Öncesinden mutlaka başlangıç ve bitiş noktanızı çıkarıp parkunuzu ona göre belirlemelisiniz. İçerideki Telok Blangah Hill Parkı görmelisiniz. Girişi ücretsizdir.

5.Jurong Lake Garden: 90 hektar arazi içindeki halka açık parkta bisiklet-yürüyüş yolları, oyun parkları, restaurant  ve cafeler, su sporu yapabileceğiniz aktiviteler mevcuttur.

Singapur’daki Yasaklar

Singapur’un ziyaretçilerini şaşırtır cinsten yasakları söz konusu. Sakız çiğnemek yasak, marketler de sakız bulamazsanız ancak eczanelerden alınabiliyormuş. Yürüyerek sigara içmekte yasak. Sokakların belirli köşelerine konulmuş çöp kutularının yanında içilebiliyor ancak. Duyarsız davranışlar, binalara zarar verme, toplu taşıma araçlarında yemek ve içecek tüketimi, yere tükürmek, kırmızı ışıkta geçmek, umumi yerlerde uyumak, havai fişek satmak ve satın almak, halkın evinde çıplak gezip komşularını rahatsız etmesi yasak olduğu gibi tüm bunların cezaları söz konusudur.

SİNGAPUR’DA ULAŞIM

Singapur İngiliz sömürgesi altında kaldığı için trafik bizimkinin aksine tersten işliyor. Ulaşıma gelince halkın hepsinde bizdeki İstanbul Karta benzer kartları var otobüse binerken ve inerken kartı gösteriyorlar ve mesafeye göre ücret yazıyor.

Turistler içinde 1, 2 ve 3 günlük ulaşım kartları mevcut. 1 günlüğü 20 SGD, 2 günlüğü 26 SGD, 3 günlüğü ise 30 SGD. 10 SGD depozit fiyata dahildir. Kartı iade ettiğinizde 10 SGD’ınızı geri alabilirsiniz. Ayrıca EZ Link diye bir kart var. Ücreti 10 SGD’dir. Eğer Singapur’da uzun süreli kalacaksanız ya da sürekli git-gel yapıyorsanız bu kartı almanız en akıllıca olanıdır. Tek farkı EZ Link için ödemiş olduğunuz kart ücretini geri alamıyor oluşunuzdur.

Havalimanından şehir’e ulaşım için MRT’i (metro) kullanmak en mantıklısı. Hem fiyat olarak uygun hem de konforlu. Sadece havalimanından şehir merkezi için değil, çok ufak bir ülke olduğu ve her yerde MRT’nin bulunmasından dolayı şehir içinde dahi en kullanışlı ulaşım yoludur.

MRT dışında taksi kullanımı da oldukça yaygındır. Hatta halkın çoğu taksilere rağbet göstermektedir. Ancak taksileri yoldan geçerken çevirmek imkansız. Taksi durakları ya da otellerin önünden binilebilmektedir. Taksilerde kredi kartı kullanılabilmektedir.

SİNGAPUR’A NE ZAMAN GİTMELİ

Muson ikliminin hakim olduğu Singapur ekvatorun 137 km kuzeyinde yer almasıyla yılın her ayı sıcaklığını koruyor. Dolayısıyla Singapur’a ziyaret etmek için belirli bir dönem söz konusu değildir. Yağışların bol olduğu Kasım ve Ocak ayları dışında dilediğiniz her an Singapur’u ziyaret edebilirsiniz. Yıllık ortalama sıcaklık 27 derecedir.

SİNGAPUR VİZE İSTİYOR MU

Singapur Türklerden vize istemediği için önümüzdeki vize engelini ortadan kaldırıyor. 6 ay geçerliliği olan pasaportunuz ile online giriş formunu doldurarak Singapur’a kolaylıkla giriş yapabilirsiniz. Giriş formu uygulaması pandemi sonrası getirilmiştir. Sgarrivalcard sayfasından bilgilerini doğru girerek formu doldurmalısınız. Formda verdiğiniz mail adresine yaklaşık 3-5 dakika içinde Singapur giriş kartınız yollanıyor.

SİNGAPUR’A NASIL GİDİLİR

İstanbul’dan aktarmasız Türk Havayolları ve Singapore Airlines ile direk Singapur’a ulaşmak mümkündür. Bir çok uçak firmasının Singapur’a seferleri bulunmaktadır. Ancak yukarıda belirttiğimiz iki firma haricinde gelecekseniz mutlaka aktarma yapacağınızı bilmeniz gerekiyor.

Bizim size tavsiyemiz Singapur’da maksimum 3 gece konaklama yapmanızdır. Sadece 3 gecelik konaklama için de Singapur’a gidilmeyeceğine göre en mantıklı plan herhangi bir Uzakdoğu ülkesine gezi planı yaparken gidiş ya da dönüşünüzü Singapur üzerinden almanızdır. Örneğin Kamboçya, Filipinler, Tayland ya da Vietnam’a gitme planınız varsa gidişinizi bu ülkelerden birine yapıp dönüşünüzü Singapur-İstanbul olarak biletleyebilirsiniz. Böylelikle örneğin Tayland’a gidecekseniz direk Tayland’a uçarsınız, Tayland’dan Singapur’a ara uçuş gerçekleştirip Singapur’da 2 ya da 3 gece konaklayıp direk Singapur’dan İstanbul’a dönebilirsiniz. Bu plan dahilinde ekstra ödeyeceğiniz Singapur’a yapacağınız ara uçuş olacaktır. 

2 YORUMLAR

  1. Merhaba Sizi face den takip ediyorum.. yazılarınızın bazılarını okudum.. detaylı bilgiler çok güzel . Bir uzakdogu turu dusunuyoruz.. her zaman gidemeyeceğimiz için hepsinin içinde olduğu bir tur(hongkonk bangkonk phuket singapur) olursa zor mu olur diye düşünüyoruz.. bu konu da fikir verirseniz memnun olurum . Tsk ederim

    • Merhaba, yapmayı düşündüğünüz tur hiç zor değil aslında. Tur firması ile gitmeyecekseniz rahatlıkla bu dediğiniz yerlere 10 gün ayırmanız yeterli olacak. Sevgiler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

GEZGİN ÇİFT

Biz Orkun ve Neslihan. 2008 yılında hayatımızı birleştirdik. Ardından GEZGİN ÇİFT isimli web sitemizi kurarak gezilerimizi, anılarımızı buraya yazar olduk.

2014 yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Hakkımızda daha fazla bilgi için BİZ KİMİZ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılar
İLGİLİ

Khao Sok Milli Parkı Gezilecek Yerler

Khao Sok, evet biliyoruz adını hiç duymadınız. Khao Sok...

Komodo Adası Gezilecek Yerler – Komodo Ejderi

Komodo Adası turu uzun zamandır gitmek istediğimiz yerlerden biriydi....

KYOTO GEZİLECEK YERLER – 2023 Güncel Tüm Bilgiler

Kapsamlı kaleme aldığımız Kyoto gezi rehberi siz gezi severlere çok faydalı...

Singapur’da Ücretsiz Ne Yapılır

KONAKLAMA Kuşkusuz Singapur seyahatinin en büyük gideri konaklamadır. Seyahat maliyetini en aza indirmek için...